Terrassa

El 65% dels comerços tenen un estat de salut delicat

Un 69% dels establiments comercials de Catalunya han registrat importants pèrdues en les seves vendes el 2020. Només el 23% les han incrementat, bàsicament aquells que en l’any de la pandèmia de la Covid-19 s’han denominat i tractat per les administracions com a sectors essencials.

Així ho constata l'”ESCO d’hivern 20-21″, un estudi dirigit pel doctor en Psicologia i docent de l’Escola Superior de Comerç i Distribució (Escodi) Albert Vinyals, que forma part de les enquestes semestrals sobre la salut del “retail” català que promou aquesta escola des de 2013. De fet, Vinyals explica que les vendes han patit el 2020 “una caiguda històrica, superior a la de la crisi iniciada el 2008, perquè hi ha hagut una davallada en la demanda, però també en l’oferta”. “Els clients no han pogut anar a comprar, però els comerciants tampoc han pogut vendre quan han hagut d’estar tancats”, diu.

Les dades de l’informe, amb una mostra que representa unes 2.500 botigues i més de 5.500 treballadors, també evidencien que un 65% de les empreses de comerç a Catalunya es troben en una situació delicada i necessiten canvis estratègics per poder tirar endavant. Les contínues restriccions han deixat molt tocat un sector que ha perdut vendes i beneficis i un 19% ha hagut de tancar o tancarà.

Un 10% dels comerços es mantenen en vendes i beneficis i a només un 25% aquest 2020 els ha anat millor que l’any passat.

Segons indica l’informe de l’Escodi, dos tipus de factors han influït en aquest balanç negatiu. Els més destacats són els relacionats amb la crisi sanitària, que han estat assenyalats com a causants del descens en les vendes pel 98% dels enquestats. Aquí hauríem d’incloure els tancaments, restriccions i confinaments municipals o comarcals; la crisi econòmica provocada per la pandèmia; la falta de turistes i la por a sortir de casa i entrar a les botigues dels potencials consumidors. Però també han tingut el seu pes específic els relacionats amb l’evolució del mateix sector comercial, als que fan referència com a factors negatius el 50% dels comerciants. Aquests tenen un recorregut temporal més perllongat que els de l’any de la Covid, encara que s’han vist intensificats per les conseqüències d’aquesta. I és que “la Covid ha estat un accelerador de processos. Hi havia molts canvis que s’estaven gestant en el sector del comerç i que la pandèmia ha potenciat”, assegura l’autor de l’estudi, Albert Vinyals, referint-se per una banda, a l’increment del comerç electrònic, i per l’altra, a la “bombolla dels descomptes” generada per la desestacionalització de les rebaixes i la competència basada en el preu.

Tancaments
La situació dels que només han sumat elements negatius per als seus negocis ha portat al fet que el 3% ja hagi abaixat definitivament les persianes; un 2% estigui en tràmits de tancar; i un 14% estigui convençut que haurà de fer-ho. Entre aquests últims, hi ha comerços de tots els sectors, però amb un predomini dels dedicats a l’equipament de la persona i a l’equipament de la llar, que suposen el 91% de tots els que han manifestat tenir més pèrdues en les seves vendes el 2020 respecte als resultats de l’any anterior.

Dels comerços que tenen diferents establiments, el 40% han hagut de tancar botigues. A més, el 41% dels enquestats manifesten que han hagut de reduir els seus marges comercials i fins a un 66% declaren que els seus beneficis també s’han vist molt tocats en l’any de la Covid.

El 35% d’empreses del sector del “retail” que han salvat el 2020, o fins i tot han millorat els seus resultats, són bàsicament empreses dels sectors essencials que no s’han vist afectats per la crisi de la Covid, però també s’ha de destacar que el 99% dels que venen “online”, estiguin, o no, entre els considerats essencials, han mantingut, o incrementat, les vendes per aquest canal.

En l’evolució positiva de tots aquests negocis han influït, però, factors de diversa consideració. Entre els derivats de la pandèmia, els més assenyalats pels enquestats són ser servei essencial (48%), el tancament de la competència (44%) o disposar de millor servei de “delivery” (14%); però també altres de més llarga implantació com haver-se adaptat als nous hàbits dels consumidors (47%), el bon tracte emocional cap al client (45%), vendre productes de proximitat (36%), estar format per afrontar els nous reptes del sector (13%), o aplicar l’estratègia d’abaixar preus (7%).

Nadal, la millor campanya
Els resultats de l’ESCO també evidencien que de les campanyes comercials del segon semestre de 2020 i dels inicis de 2021, Nadal continua essent la campanya comercial per excel·lència. El 61% dels comerciants afirma que és en la que han registrat més vendes, seguida de lluny per la de Reis (16%) i la de les rebaixes d’estiu (14%). La de Nadal és en la campanya en què més comerciants, un 32%, afirmen haver obtingut millors resultats que l’any 2019 malgrat les conseqüències de la pandèmia sanitària (i no tots ells es corresponen amb establiments de serveis essencials). De la mateixa manera, és l’època de l’any en la que més es mantenen els marges comercials (59%), encara que el percentatge dels comerciants que opten per competir per preu, un 33%, també és significatiu.

“Aquesta campanya de Nadal ha anat millor que la del 2019, que va ser molt dolenta. És cert que hi ha molta gent en ERTO o a l’atur, però també molta altra que ha mantingut el sou, no ha pogut gastar tant durant l’any per les restriccions i ha fet una despesa important aquest Nadal”, assenyala Vinyals.

De les altres campanyes comercials, el Black Friday continua generant opinions contraposades perquè el 28% afirma que aquesta ha afectat negativament les seves vendes de Nadal, però un 56% del total d’enquestat s’hi suma, quan fa cinc anys eren un 42%.

Aquest 2020, però, tot i sumar adeptes, la campanya del Black Friday no ha donat tants bons resultats com la de l’any anterior. I és que un 56% dels que l’han portat a terme asseguren que els ha anat pitjor que el 2019 i només un 11% que els ha anat millor.

No obstant això, la campanya menys valorada pels comerciants és la de rebaixes d’hivern. I no només per les circumstàncies en què l’han iniciat en aquesta temporada, sinó que ja fa més de quatre anys que els comerciants consideren que ja no és una bona campanya promocional de vendes, segons els resultats de l’ESCO. De fet, un 62% dels comerciants han notat una davallada en les vendes en els primers dies de les rebaixes de gener i només un 5% han declarat millors resultats.

En aquest sentit, cal destacar que el 43% del sector del “retail” català creu que s’hauria de fugir de les promocions i rebaixes contínues i tornar als períodes tradicionals dels descomptes d’estiu i d’hivern, però un 23% dels comerciants es mostra més favorable a la desestacionalització i considera que el comerç ha de ser lliure d’escollir quan les vol començar. Aquesta temporada, només un 40% dels enquestats van començar les rebaixes d’hivern el 7 de gener, un 30% han aplicat descomptes durant tota la campanya de Nadal, i un 16% apliquen preus especials tot l’any.

To Top