El ple municipal celebrat ahir telemàticament va aprovar donar un impuls a la participació ciutadans, a partir d’una proposta presentada pel grup socialista, que finalment va transaccionar amb l’equip de govern el punt dos de la moció. Aquest feia referència a prosseguir els treballs per dissenyar un procés de participació ciutadana a l’Ajuntament de Terrassa vinculat al pressupost ordinari per a l’any 2022. També va tirar endavant el punt tres, referent a traslladar la proposta als membres dels Consells Municipals de Districte de la ciutat i a la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT), i també al conjunt d’associacions i entitats veïnals de la ciutat.
L’aprovació de la proposta de resolució va generar, però, un intens debat. El PSC, principal grup de l’oposició, va aprofitar la presentació de la proposta per retreure a l’equip de govern "el gran retrocés -en paraules del regidor Javier García- que ha patit la participació ciutadana des de l’inici del mandat el juny del 2019".
"Terrassa ha estat durant dècades un referent quant a la participació ciutadana i volem que la ciutadania recuperi allò que ha perdut en un any i mig de mandat, ja que actualment no hi ha cap procés de participació ciutadana impulsat pel Govern municipal", va dir.
Funcionament
Per ERC va respondre la regidora de Qualitat Democràtica i Transparència, Ona Martínez, per indicar que "des de l’equip de govern ens vam comprometre amb una proposta de pressupostos participatius de mandat, que no eren d’execució anual; uns pressupostos que posaven molt èmfasi en els espais de participació; després va arribar la pandèmia i això ha mogut el calendari". La regidora va assegurar que "existeix un consens en què els processos participatius que s’han fet fins ara no han funcionat, perquè els que eren anuals no s’executaven en els temps que s’havien d’executar i això generava frustració a la ciutadania".
En una rèplica posterior, el regidor socialista va qualificar "d’injusta" l’afirmació de Martínez sobre la manca de funcionament dels processos participatius d’anteriors mandats, en què els socialistes estaven en el Govern de la ciutat. Per la seva banda, el portaveu municipal de Ciutadans (C’s), Javi González, va retreure els socialistes que en aquest tema tenien "una actitud diferent quan estaven al Govern que ara que estan a l’oposició" i va criticar el primer punt de la moció -finalment no aprovat- , que pretenia iniciar un procés participatiu valorat en 2 milions d’euros per decidir sobre inversions i a finançar amb el superàvit del 2020. Per la seva banda, la portaveu del grup municipal de Tot per Terrassa (TxT), Núria Marín, va aprofundir en la idea "d’aconseguir una participació ciutadana efectiva"; mentre que la portaveu del grup municipal de Junts per Terrassa, Meritxell Lluís, va convidar a reforçar "espais estables i de confiança" per abordar la qüestió, en al·lusió a la comissió de qualitat democràtica.
El clima electoral es va deixar notar en certs moments del ple. En especial davant la proposta de Ciutadans -finalment no aprovada- que instava els partits constitucionalistes a "refusar acords amb aquelles formacions que no respectin ni caatin la Constitució Española". Alfredo Vega, pel PSC, va fer una crida a "abandonar el frontisme", ja que -segons va dir-"no creiem que la solució passi per fer blocs".