Un total de 36 agents es trobaven de baixa, amb dades d’ahir al migdia, pel brot de coronavirus declarat al cos (divuit, per haver donat positiu; i divuit més, en quarantena o confinats per contacte estret amb un positiu), segons fonts municipals. Sobre el brot, el sindicat SPL-CME indica que l’Executiu local intenta minimitzar públicament el problema, pel qual dimecres passat va començar un cribratge massiu realitzant proves PCR a tots els agents a l’Hospital de Terrassa. “Les nostres xifres i les seves no quadren: dimecres, nosaltres teníem comptabilitzats divuit casos positius de la Covid-19 al cos i una quarantena d’agents afectats, entre positius i altres en quarantena per contacte estret amb un positiu; mentre que el regidor de Seguretat parlava de quinze positius i setze agents més en quarantena per contacte estret; tenim la sensació que es volen maquillar les xifres”, indica Justiniano Villarán, president de la secció sindical de l’SPL a Terrassa i delegat de prevenció al Comitè de Seguretat de l’Ajuntament. Des del sindicat apunten que “des del primer moment el regidor ha volgut maquillar el problema, en afirmar que no existía un brot a la policia des del punt de vista tècnic, quan segons el Ministeri de Sanitat un brot es dona quan hi ha l’agrupació de tres o més casos amb una relació epidemiològica entre ells”. Per a Villarán, aquests tres casos ja existien a la Policia Municipal el passat 11 de gener, quan van informar el servei de prevenció de l’Ajuntament sobre els primers contagis, demanant-ne una intervenció i la realització de cribatges.
Passivitat
“Davant de la passivitat mostrada pel servei de prevenció” -en paraules de Villarán-, els agents es van organitzar per comprar uns vint-i-cinc tests de detecció pagats de la seva butxaca.
Les seccions sindicals van acabar presentant una denúncia davant la Inspecció de Treball, esgrimint “una falta de mesures preventives en la Policia Municipal”.
Finalment, el Servei de Vigilànciia Epidemiològica del Departament de Salut va certificar l’existència del brot de coronavirus al cos, i va determinar, en col·laboració amb el Govern municipal, la necessitat de dur a terme un cribratge entre tots els agents.
El regidor de Seguretat, Xavier Fernández Rivero, va declarar ahir que “en cap moment s’intenta maquillar les dades”, i que la diferència en el recompte de casos s’explica perquè “aquestes són canviants al llarg del dia, en què hi pot haver altes i baixes en una mateixa jornada”. A més, el regidor assenyala que hi pot haver un cert impàs de temps en la comunicació de les dades oficials.