El govern municipal va presentar davant del Consell Municipal de Serveis Socials un informe amb les actuacions executades durant el confinament que revela com ha crescut la demanda d’ajuts en el context de la pandèmia.
Entre els mesos de març i setembre, ja superada la primera onada, els Serveis Socials van atendre una mitjana mensual de 7.468 persones i famílies, amb una punta de 12.644 al mes de juny. En la comparativa amb l’exercici 2019, el mes de setembre de 2020 el volum de persones beneficiàries d’ajuts socials -908- va triplicar l’any anterior, en què es van atendre les demandes de 348 persones.
Import econòmic
Pel que fa a l’import econòmic dels ajuts, excepte els mesos de març, coincidint amb l’inici del confinament, i agost, mes tradicional de vacances, durant tota la primera onada es van incrementar les dotacions econòmiques. Concretament al setembre, a les portes de la segona onada, l’import dels ajuts es va duplicar, passant dels 31 mil euros de 2019 als gairebé 65 mil euros de 2020.
Si s’agafa el mes de setembre com a referent, els ajuts al lloguer, al pagament de la hipoteca, els subministraments i a la recerca d’allotjaments alternatius es van duplicar: de 17 mil el 2019, a 37 mil el setembre de 2020.
Les ajudes a l’alimentació i el vestit en van quadruplicar, passant dels 5.775 ajuts a la manutenció als 20. 119. Al setembre també es van disparar les prestacions a les famílies amb nadons a càrrec que necessitaven bolquers, productes de farmàcia i alimentació pels nadons.
Pel que fa a les beques de menjador, l’Ajuntament va incrementar un 154% els ajuts a la recta final del curs 2019/2020 i ha mantingut entorn dels 2.500 ajuts complementaris.
Precarització
La precarització de la situació econòmica de moltes famílies durant la pandèmia s’ha traduït, en el cas dels sense llar, en un enduriment de les seves condicions de vida. Les estadístiques de l’Andana i de l’Alberg de Sant Pere proven l’enduriment de la pobresa estructural: persones que sobrevivien en precari, en infrahabitatges o en habitacions de lloguer que ara no poden pagar.
El juliol de 2020 es van atendre 115 persones a la xarxa d’albergs de la ciutat, el doble que els mesos anteriors. La xifra va baixar lleument a l’agost i al setembre, però ha tornat a repuntar aquest hivern amb l’onada de fred.