En uns comicis marcats per la pandèmia, i a l’espera de la decisió final del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre la data definitiva de les eleccions, el Govern municipal va presentar ahir el dispositiu previst per al 14 de febrer. La principal novetat és que un de cada tres electors haurà de dipositar la seva papereta en un punt de votació diferent del seu habitual.
Seguint les indicacions del Procicat, el Consistori ha redefinit el mapa electoral de Terrassa “per tal de garantir el dret a vot en espais segurs i adaptats a les circumstàncies”, va assegurar el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert. Amb l’objectiu d’esponjar l’afluència de votants per evitar contagis de la Covid-19, dels 46 col·legis d’anteriors comicis es passa ara a un total de 60.
En cauen de la llista cinc (els centres educatius Ponent, Sant Llorenç, Mare de Déu de Montserrat, Serra de l’Obac i Salesians ) perquè -segons Albert- “arrossegaven problemàtiques prèvies”. I s’incorporen dinou punts de votació nous (vegeu-ne el llistat a la dreta). Així, s’hi sumen set casals cívics, com el de Francisca Redondo, Pla del Bonaire, Ca n’Anglada, Can Roca, Centre, Sant Llorenç i Sant Pere Nord. Aquest últim permetrà descongestionar el Centre Cívic President Macià (el col·legi amb un nombre més elevat d’electors de tota la ciutat).
La llista de nous espais també inclou l’equipament socioesportiu de La Cogullada, a més d’instituts de secundària que disposen de gimnàs o sala d’actes on poder dur a terme les votacions, com l’INS Can Roca, Nicolau Copèrnic o Les Aimerigues. En aquest darrer cas, l’institut aglutinarà els electors de dos dels centres que deixen de ser col·legis electorals (Ponent i Salesians). Entre els espais incorporats per al 14-F també hi ha les escoles Pia, Roc Alabern i Les Arenes. A més, l’Ajuntament hi ha inclòs l’Arxiu Històric, que esponjarà l’afluència de votants al Casal Cívic Segle XX i al Centre Cívic Alcalde Morera. “Alguns dels canvis que es proposen en els punts de votació venen per quedar-se”, va indicar Albert. Dels dinou espais incorporats, n’hi ha quatre, però, que Albert ja va apuntar que s’emprarien només per a aquesta contesa electoral. Un és el símbol modernista de Terrassa per excel·lència, la Masia Freixa. A la sala d’actes de l’edifici de Muncunill s’habilitaran dues meses on podran triar la seva papereta vora mil terrassencs.
Un altre espai exclusiu d’aquesta cita serà la Sala Muncunill, al carrer de la Rasa, on hi haurà sis meses preparades per rebre poc més de 2.200 votants. Al Vapor Universitari, situat al carrer de Colom, es posaran sis meses per a uns 3.600 electors. Encara que el nou espai habilitat d’una forma excepcional per al 14-F que acollirà un nombre més alt de meses i votants serà el Recinte Firal de Terrassa. Està previst que uns 6.600 electors puguin dipositar el sobre a l’urna en algunes de les deu meses que s’hi col·locaran.
Protocols
Albert també va explicar que a l’hora d’adaptar els col·legis a l’actual context de pandèmia s’han seguit els protocols específics aprovats per la Generalitat a través del Procicat. Entre els objectius tècnics pautats hi ha que els espais garanteixin una baixa densitat d’electors; una bona ventilació per prevenir contagis; la possibilitat de fer itineraris d’entrada i de sortida a l’hora de votar, així com el fet de mantenir la distància de seguretat entre meses i entre els mateixos membres d’aquestes. Val a dir que la Generalitat ha recomanat desdoblar les meses en les quals hagin de votar més de 900 electors. Des de l’Ajuntament s’ha baixat la ràtio a 850 votants. Així s’ha passat de 244 a 265 meses electorals.
Sorteig
El sorteig dels ciutadans que en formaran part va tenir lloc dimecres passat. Ahir, la meitat de les persones escollides ja havien rebut la notificació pertinent, segons Albert. Les cues per votar es faran sempre al carrer (o en espais exteriors, com patis d’escoles). Efectius de la Creu Roja s’encarregaran de gestionar-les. A l’interior només hi haurà un màxim de quatre votant alhora.
Els membres de la mesa disposaran de quatre mascaretes durant la jornada i una pantalla facial. A més se’ls facilitarà gel hidroalcohòlic, una mascareta FFP2 i guants per al recompte. De cara a la franja de les 19 a les 20 hores, quan la Generalitat recomana el vot de les persones positives de Covid-19, o en quarantena per contacte estret amb un positiu, els membres de la mesa hauran de posar-se equips de protecció individual (Epis). L’estimació consistorial és que el cost d’organitzar les eleccions serà de 250 mil euros, més del doble (115 mil euros) del que costa el dispositiu d’uns comicis lliures de virus.