Terrassa

Ciutadans vol un informe extern dels centres sanitaris de Terrassa

El grup municipal de Ciutadans (C’s) planteja impulsar un informe extern per comptar "amb una imatge real i actualitzada" -apunta la regidora de la formació a l’Ajuntament, Isabel Martínez- dels centres sanitaris de la ciutat. L’objectiu de l’anàlisi és "auditar-ne la situació, saber quins són els recursos existents per atendre la població i quines són les condicions de treball del personal sanitari a Terrassa". El grup portarà una proposta de resolució al ple municipal amb l’objectiu que es doni llum verda a l’estudi.

Entre els motius per reclamar l’auditoria externa, Ciutadans apunta que l’esmentat servei públic està afectat a Terrassa "per un dèficit històric i estructural de personal sanitari i recursos, posats al límit el darrer any".

Un cop finalitzat, "les conclusions, les necessitats detectades i les recomanacions de millores es traslladaran a la Generalitat per exigir que compleixi amb la seva responsabilitat en aquest àmbit", apunta Martínez. En aquest sentit, la formació demana al Govern buscar solucions "per millorar els processos de diagnòstic i tractament de patologies, i reduir les llistes d’espera, tant de visites, com de proves i intervencions quirúrgiques"

La iniciativa de Ciutadans planteja que "el Consorci Sanitari de Terrassa, l’Hospital de Sant Llàtzer i MútuaTerrassa, així com les entitats i plataformes locals vinculades a la sanitat, participin i aportin recomanacions sobre les dades que hauria de recollir l’informe abans d’encarregar-ne la redacció".

Des de la formació taronja s’assenyala que "l’informe ha de servir com a instrument de fiscalització i punt de partida des del qual exigir millores substancials dels recursos materials posats a disposició dels centres sanitaris per atendre la població, i dels recursos humans que s’han de destinar a la nostra sanitat." Segons indiquen des del grup municipal, "no es busca una simple auditoria, sinó tenir una imatge real dels centres, la gestió del personal, les llistes d’espera, els llits disponibles… per poder vetllar per unes ràtios de personal adequades, i unes infraestructures i uns espais dignes".

Martínez recorda que els darrers mesos Ciutadans ha impulsat diverses mocions per reclamar millores en l’atenció primària, així com per aconseguir una reducció de les llistes d’espera i per obtenir m és recursos per tal d’afrontar la Covid-19, entre altres aspectes de protecció del sistema sanitari.

Al límit
Precisament ahir, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va anunciar que preveu un escenari "molt dur" per a les pròximes setmanes als hospitals, amb la perspectiva de tenir unes 900 persones ingressades en llits d’UCI, si la pandèmia continua l’actual evolució. Així ho va expressar el director del CatSalut, Adrià Comella, en una roda de premsa telemàtica que va oferir de manera conjunta amb la consellera de Salut, Alba Vergés; el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero.

"La tercera onada de l’epidèmia no tindrà res a veure amb la segona i s’assemblarà més a la primera, que es va viure entre el març i el maig de l’any passat", va assegurar Comella, que va indicar que si es compleixen les seves previsions Catalunya tindrà la seva capacitat assistencial "al límit".

Als 900 malalts crítics de coronavirus, Comella va indicar que s’hi han de sumar uns 300 pacients més d’altres patologies, amb la qual cosa "podem anar a un escenari de 1.200-1.300 persones en llits d’UCI".

El sistema de salut de Catalunya "té capacitat de resposta" per a aquesta situació, però això "obligarà a reprogramar determinades actuacions, com operacions no urgents o visites a especialistes", va reconèixer.

Quant al procés de vacunació, la consellera de Salut va avisar que "ningú s’ha de voler passar de llest" i ser vacunat abans que els col·lectius als quals s’ha donat prioritat en aquest primer trimestre.

Vergés va reafirmar que la prioritat és que es vacunin les persones grans que viuen en residències, els treballadors que els cuiden, i el personal sanitari, començant pels qui estan en primera línia.

D’altra banda, la consellera va lamentar que "el ‘ministre-candidat’ (en referència a Salvador Illa) s’ompli la boca de cogovernança i no faciliti totes les eines per gestionar bé l’epidèmia". Vergés va al·ludir així a la petició "molt majoritària" -va apuntar- de diverses autonomies perquè s’avanci el toc de queda a les vuit de la tarda (una petició que no ha fet Catalunya).

To Top