La capacitat dels albergs socials de la ciutat està al límit aquests dies de baixes temperatures. El fred i les restriccions imposades per la pandèmia de la Covid mantenen en alerta els equips de la MOVE (Medi Obert Voluntariat d’Emergència) de Creu Roja, que pentinen la ciutat de nit per oferir aixopluc a les persones que viuen al carrer.
Dimarts i ahir dimecres, les 54 places de l’Andana i de l’alberg de Sant Pere estaven ocupades. Les baixes temperatures han augmentat la demanda de llits i ha estat necessari habilitar nous espais per atendre les persones que manquen d’un lloc on passar la nit.
De moment s’ha obert una nova sala a l’alberg de Sant Pere com a dormitori. “Estem plens -comenta Ester Soto, referent tècnica de programes d’atenció als sense llar i emergència social de Creu Roja a Terrassa-, però ningú es quedarà al carrer. Si és necessari, s’obriran nous espais. Estem atenent a tothom que ho necessita i que vol dormir als albergs”.
Dues persones al ras
Abans de la darrera batuda pels carrers de la ciutat, prevista per ahir a la nit, la MOVE tenia detectades dues persones al carrer que, tot i que se’ls ha ofert, es neguen a refugiar-se als albergs de la ciutat.
La xifra habitual d’homes i dones que es resisteixen a utilitzar el dispositiu d’emergència és d’entre 5 i 10 persones. Es tracta d’homes i dones que dormen al cotxe, als caixers i en situacions d’infrahabitatge. Aquests dies també s’han detectat una persona a una tenda de campanya i una altra dormint sota un pont, a la riera de Les Arenes.
En aquest darrer cas, l’home va ser localitzat arran de l’alerta d’un veí i, un cop contactat, va acceptar deixar el carrer i dormir als centres municipals.
“Si es neguen a venir als albergs -comenta Ester Soto-, se’ls facilita menjar, beguda i roba d’abrigar”.
Els professionals i voluntaris del MOVE treballen de manera intensiva per “garantir la integritat física i la salut de totes les persones i evitar que estiguin al carrer”. Aquests dies han convençut a bona part dels sense llar i ahir la xifra de persones que dormien al ras s’havia reduït a dues.
Amb l’onada de fred, el dispositiu dels albergs ha incrementat la seva oferta de llits. Als 44 habituals, s’han sumat deu places més. Vint a l’Andana, on 15 són per a dones, i 34 a l’alberg de Sant Pere, on dimarts es va habilitar un espai addicional per acollir més persones sense llar.
Professionals i voluntaris
La MOVE va activar el dispositiu d’emergència pel fred el 5 de gener, coincidint amb les primeres nits amb temperatures sota zero. La unitat de la Creu Roja local està integrada per un equip de tres voluntaris i un cap de grup que, en l’emergència pel fred, dobla el servei i incorpora un segon reten. Les dues unitats estan integrades per professionals de Creu Roja i voluntaris. En total, entre vuit i deu persones i dos vehicles que es veuen reforçats per més voluntaris en cas de necessitat.
La MOVE treballa en col·laboració permanent amb els Serveis Socials municipals a través del Servei d’Atenció Immediata. El dispositiu conjunt fa seguiment al llarg de l’any d’una mitja de 35 persones sense sostre a la ciutat.
La seva incorporació a l’Andana permet trencar amb la situació de pobresa i exclusió social severa que comporta la vida al carrer. També és una oportunitat per donar cobertura a les necessitats bàsiques vitals i per crear itineraris d’inclusió que els permetin recuperar l’autonomia personal i els vincles socials.
Des de Creu Roja expliquen que ja no hi ha uns perfils estereotipats del sense sostre. “Hi ha factors com la sortida del mercat laboral i la dificultat per reincorporar-se, els problemes de salut, les ruptures de parella i d’altres que poden coincidir en una mateixa persona-explica Ester Soto-. Hi ha més homes que dones entre els sense sostre, persones joves i grans i, en la majoria de casos, la seva realitat respon a una situació multicausal”.
Tant l’Andana com l’alberg de Sant Pere tenen un caràcter assistencial i socioeducatiu. Ambdós acullen persones sense llar que requereixen acolliment i suport, així com aquelles persones que, per situacions d’emergència, es troben en la necessitat d’abandonar el seu domicili de forma temporal.
Per accedir als albergs, els usuaris han d’estar derivats dels equips de Serveis Socials o de Policia Municipal.