Terrassa

Retorn a l’escola després de les vacances de Nadal

Canvi de paisatge a la ciutat, ahir, abans de les 9 h del matí. Nens i nens, acompanyats de mares i pares, i joves, van reaparèixer als carrers de la ciutat molt abrigats, amb la mascareta, i carregats amb les motxilles i bosses fent camí cap a l’escola. Per a ells, el cap de setmana es tancava el cicle de vacances de les festes nadalenques. Enguany, han tingut un dia més de lleure perquè el departament d’Educació va considerar que, amb la Covid, era millor deixar passar uns dies més per reincorporar-se a les aules.

Diari de Terrassa va estar a l’Escola El Vapor, al Passeig del 22 de Juliol, per recollir el seu testimoni d’inici del nou trimestre i vàrem constatar que tot va funcionar com una seda, aplicant això si totes les mesures que mana el protocol de la pandèmia. Nens i nenes i progenitors es van posar als llocs indicats d’entrada i també de sortida per cursos i nivells. Llavors, va sortir el professorat de cada grup bombolla i els van cridar pel nom, els hi van posar el gel a les mans i els hi van prendre la temperatura. A les 9 i minuts ja no quedava ningú fora de l’equipament educatiu.

Mares i pares, que esperaven el torn d’entrada dels seus fills, es van mostrar contents de la represa escolar al mateix temps que van expressar que se sentien molt segurs. “És important tenir les escoles obertes perquè ajuda molt a conciliar la vida familiar i laboral”, va manifestar Anna Herraiz, que té un fill a primària. “I hem de confiar que tot anirà bé. El primer trimestre a penes va haver-hi confinaments i és que els nens petits tenen poc risc”, va afegir. Les opinions d’aquesta mare eren compartides. “Hi confiem perquè el sector educatiu, d’ençà que va obrir el setembre, ha funcionat prou bé i no s’han donat gaires tancaments ni casos de contagi. Ara per ara, crec que l’escola és el lloc que ofereix més garanties”, va dir Joan Sala, que té dues filles a l’escola, una a primària i una altra a infantil.

Uns metres més enllà, Belinda Llamas i Lorena Almendros, amb dos fills cadascuna, també es van manifestar en el mateix sentit. “Estic molt contenta de totes les mesures que prenen a El Vapor”, va comentar la Belinda. “La veritat és que no tinc cap queixa. El primer trimestre va anar molt bé”, va dir la Lorena.

Mares i pares contents i confiats i també els mestres. “Ja teníem moltes ganes de recomençar”, va assegurar la directora d’El Vapor, Laura Díaz. “Havia de ser el dia 8 i s’ha posposat fins a l’11, però ja ha arribat el moment”. Díaz es va mostrar esperançada en què tot vagi sobre rodes. “Els primers mesos, de setembre a desembre, van tancar de manera positiva. De fet, només vàrem haver de confinar tres grups; una a infantil i dos a primària. Per tant, fem una valoració bona”.

Autotests
El nou trimestre que s’enceta ara porta una novetat afegida i és que els departaments d’ Educació i Salut duran a terme cribratges a tots els professionals dels centres educatius de forma progressiva i esglaonada. L’actuació forma part d’una estratègia de control i seguiment de la pandèmia de la Covid-19 i té per objectiu seguir treballant per tal que els centres siguin espais segurs, com ha estat fins ara. Les proves de PCR consistiran en una autopresa per frotis nasal i són totalment voluntàries.

La directora d’El Vapor va considerar ahir que “personalment, em sembla una bona mesura, encara que no sé si era millor fer-ho abans de tornar a l’escola. Sigui com sigui, és una bona iniciativa”. Díaz va dir que per fer-se les autoproves de PCR han de parlar primer amb el Centre d’Assistència Primària (CAP) que tenen de referència, que en el seu cas és el CAP de Can Jofresa, gestionat per MútuaTerrassa. “El CAP és el que ens donarà les instruccions per portar a terme els autotests”, va indicar.

Més digital
L’Escola El Vapor, una de les últimes construïdes a Terrassa, acull dues línies d’infantil i primària amb un total de 469 alumnes. Abans de la pandèmia tenia 31 mestres i després de la mateixa, 36. El nombre de professionals a les aules s’ha incrementat, com a tots els centres, per rebaixar les ràtios i fer les bombolles per classe. La directora va dir que, com a tot el sector, han hagut de refer algunes programes que portaven a terme des de feia temps. “Moltes propostes que teníem implantades com, per exemple, la d’acompanyament dels alumnes més grans amb els més petits les hem hagut de repensar de nou perquè amb la Covid no hi ha interacció entre nivells. Així que el programa de padrins i fillols el fem ara telemàticament. Aviat es complirà un any de la pandèmia, per la qual cosa hi ha activitats que tocaven per calendari que ja hem buscat alternatives. La celebració d’aquest Nadal també va tenir un format digital. El concert que fèiem al Centre Cultural el varen substituir per un vídeo de Nadal que va gravar cada grup i es va enviar a la família”.

A més de les PCR als professionals educatius, aquest segon trimestre també és el de la jornada de portes obertes per la preinscripció del curs vinent. La pandèmia va esclatar l’any passat, a mitjans de març, just quan es programava tot això. En aquell moment, les visites als centres es van aturar i reformular (només cita prèvia) i la reserva de places es va haver de fer via telemàtica. L’Ajuntament va obrir uns dies d’atenció personal per les famílies que ho van necessitar.

To Top