La Marta Pérez, infermera d’una de les plantes de l’Hospital de Terrassa on només hi ha malalts de Covid-19, confessa: "He tingut alguns dubtes a l’hora de posar-me la vacuna, perquè s’ha creat en molt poc temps; però pel lloc on treballo i pel que he viscut com a professional des de l’inici de la pandèmia, crec que he pres la decisió correcta; aquest és un tema de salut pública". La Marta va ser una de les primeres professionals dels centres sanitaris egarencs que, ahir al matí, van rebre l’antídot contra el coronavirus desenvolupat pel laboratori farmacèutic Pfizer.
Seguint les pautes del Departament de Salut (que dilluns va anunciar, canviant el criteri inicial, que començaria a vacunar els professionals dels centres sanitaris en paral·lel al personal i als usuaris de les residències), tant el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) com l’Hospital Universitari MútuaTerrassa van posar ahir en marxa la campanya. L’objectiu és minimitzar el risc de contagi dels seus empleats, molts dels quals estan en un contacte directe diari amb malalts de Covid.
Al CST preveuen administrar 2 mil vacunes fins dilluns vinent, a un ritme de 350-400 per jornada, que arribaran d’una forma progressiva des dels centres de distribució, on es conserven en neveres a -80ºC. La previsió és just la mateixa per als 2 mil professionals sanitaris de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa -HUMT- (l’entitat preveu que prop del 90 per cent es vacunin, donat que en cap cas existeix l’obligatorietat de fer-ho).
La resposta de la plantilla del CST també ha estat elevada i s’espera que el conjunt de les remeses per arribar, cobreixin els professionals de les diferents branques d’activitat del Consorci (des de l’Hospital de Terrassa, als CAP, passant per la resta de les línies assistencials).
Un equip compost per quinze membres (entre infermeres i personal d’administració), especialment format per a tal encàrrec, s’encarrega de registrar el personal i fer la punxada, respectivament. "Tot i que la vacunació és de caràcter voluntari, hi ha hagut una resposta molt alta de professionals que ja han manifestat que volen rebre la vacuna", indica el director gerent del CST, el doctor Alfredo García.
Prioritaris
L’estratègia del CST passa per tractar d’immunitzar primer aquells professionals més exposats al virus, com els de les plantes exclusives dels malalts de Covid-19, les Urgències, l’UCI i els de geriatria. Les injeccions arribaran a totes les categories professionals (medicina, infermeria, manteniment, neteja i administració, entre altres).
El personal que va rebre la primera dosi haurà de repetir el procés just d’aquí 21 dies (a comptar des d’ahir). "Al cap d’una setmana d’haver rebut la segona injecció, pels estudis que hi ha, sembla que ja tens immunitat", assenyala el doctor Miquel Aranda, metge adjunt del Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Terrassa, que, després de vacunar-se, esperava assegut que passessin els 15 minuts preceptius i necessaris per comprovar que el cos no fa cap primera reacció adversa.
"Els metges internistes, juntament amb els pneumòlegs, juguen un paper molt important amb els malalts de Covid-19, ja que molts d’ells ingressen amb patologies pulmonars", apunta l’especialista, que explica que ha perdut un familiar a causa de la pandèmia. "Després de rebre la primera dosi, hem d’extremar les precaucions i no infectar-nos fins a punxar-nos la segona, per evitar que un eventual contagi en aquests 21 dies faci inservible el procés", comenta.
Dispositiu
Pel que fa a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, la vacunació es duu a terme al Servei de Prevenció Moncomunat mitjançant cita prèvia. El dispositiu de vacunació està format per deu infermeres i vuit administratius. Tots ells tenen experiència en l’administració de vacunes i, com en el cas del CST, han rebut una formació específica per a la campanya impartida pel CatSalut.
La doctora Esther Calbo, directora assistencial de l’àmbit mèdic de la Fundació Assistencial MútuaTerrassa, va ser ahir la segona persona de l’HUMT en rebre l’esperat remei. "He tingut un convenciment absolut a l’hora de decidir vacunar-me; hem de crear una barrera immunològica i aturar la transmissió del virus", afirma.
A partir de la pròxima setmana, l’hospital universitari iniciarà la vacunació dels professionals pertanyents a l’atenció primària de l’entitat. També la dels que estan a l’àmbit del servei sociosanitari.
Més enllà de Terrassa, la campanya de vacunació, tant per als sanitaris com per al personal i els usuaris de les residències, segueix el seu curs. En aquest sentit, des del Departament de Salut van indicar ahir que un 5,7 per cent de les persones a les quals se’ls subministra la vacuna contra el coronavirus de Pfi-zer, l’acaben rebutjant. A més, la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar que la setmana que ve arribaran a Catalunya 5.800 dosis de la vacuna de la companyia Moderna. La previsió és que siguin 8.500 la següent setmana i que la xifra s’elevi a 21 mil i 62.900 en les dues setmanes posteriors. La responsable de Salut no va concretar, però, a quin col·lectiu de població es dirigiran les dosis.