Terrassa

L’ampliació de la C-58 acabarà l’estiu de 2021

Tres anys després de l’inici de les obres d’ampliació de la C-58, el projecte encara la recta final amb la construcció de la darrera infraestructura, un viaducte que travessarà la riera de Les Arenes en sentit Terrassa. El nou pont ha patit un contratemps relacionat amb les cates del terreny que ha donat peu a un modificat del projecte. Les obres, però, “mantenen el calendari inicial i estaran enllestides a l’estiu de 2021”, confirma Isidre Gavín, secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya.

Quan això passi, haurà culminat una ampliació per trams de l’autopista C-58 que ha posat fi a congestions endèmiques. El 2016 Josep Rull, aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, anunciava que no hi havia pressupost per executar el tercer carril de la C-58, però que projectaria tres trams clau per reduir les retencions. Quatre anys després, el projecte ha aconseguit l’objectiu de donar fluïdesa al tràfic i posar fi a les congestions diàries.

Sobre el terreny, les màquines treballen ara en el tercer i darrer tram d’intervenció, entre la sortida de Sant Quirze i Terrassa Est, en direcció Manresa. Ja s’ha executat la calçada lateral de dos carrils, que segrega del tronc central el trànsit en direcció als polígons industrials, a la carretera de Rubí i al nord de la ciutat.

Els treballs estan molt avançats, pendents només de detalls com la senyalització orientativa i secundària, cosa que ha permès obrir els nous carrils al trànsit. “Ens ha semblat important permetre ja la circulació per les calçades laterals per alliberar el tronc central -comenta Isidre Gavín-. Pot semblar poc rigorós, perquè les obres no estan acabades, però ha de quedar clar que s’ha activat amb totes les condicions de seguretat i amb la senyalització imprescindible”. Ara ja fa uns dies que els cotxes circulen pel nou lateral i “el resultat ha estat positiu”.

A partir d’ara els treballs se centraran en la construcció del viaducte que creuarà la riera de les Arenes i que permetrà arribar des de les calçades laterals a l’avinguda del Vallés, pel cantó oest.

El conjunt d’aquest tram, que estarà completament enllestit al l’estiu vinent, és el més car de tot el projecte d’ampliació de l’autopista C-58. Executar-lo ha costat 14 milions d’euros. La reste d’intervencions tenen una partida de 9 milions el tram Terrassa Est-Sabadell Centre -que ha guanyat un carril addicional- i 7 milions al nus de Sant Pau, amb dues calçades segregades que connecten amb l’AP-7 i la B-30. En total, l’ampliació de la infraestructura té una inversió global de 30 milions d’euros.

Més fluïdesa, més seguretat
La Secretaria d’Infraestructures i Mobilitat està convençuda que l’ampliació de la C-58 no només ha reduït sensiblement les retencions. “Aquesta és una actuació important també en termes de seguretat -comenta Gavín-. Els nous carrils de trenat permeten sortir o entrar a l’autopista amb molta més seguretat”.

La pandèmia de la Covid no permet disposar de dades de flux de trànsit comparatives amb les de 2017, abans de l’ampliació. Sí hi ha constància, però, que en sentit Manresa, per exemple, “encara no s’han assolit els 48 mil vehicles que habitualment circulaven pel tronc central entre Sabadell i Terrassa”.

L’efecte Covid ha reduït “la mobilitat, no tant el trànsit de vehicle pesat i comercial, però sí el privat, en bona part perquè alguns conductors s’han passat al transport públic”, apunta Gavin.

Les previsions pre-Covid eren que per la calçada segregada entre Sabadell i la sortida Est de Terrassa circularien 22 mil vehicles dels 48 mil que habitualment transiten per aquest punt. L’autopista, doncs, quedaria alliberada de la meitat del trànsit en un punt crític, amb retencions cada dia a les hores punta.

En els dos trams d’actuació en direcció Barcelona, el volum de trànsit encara era superior abans de la Covid. 57 mil vehicles circulaven cada dia per la C-58 entre Terrassa Est i Sabadell Centre. Aquest era el primer tap de circulació en direcció Barcelona. Avui, l’ampliació de les calçades laterals ha acabat amb el malson diari.

Més endavant, el volum de vehicles es disparava fins als 120 mil diaris al nus de Sant Pau, a la connexió amb la B-30 i l’AP-7. Un cop finalitzats els treballs, el flux de vehicles al tronc central es va reduir a 61 mil, la meitat.

En aquest punt, però, s’estan registrant cues a les noves calçades laterals que la Secretaria d’Infraestructures i Mobilitat està estudiant. “Volem comprovar si responen a situacions puntuals o bé a l’alentiment del trànsit provocat pels conductors que circulen per primera vegada pel tram i abaixen la velocitat, o bé per desorientació o per desconeixement de la nova vialitat”.

L’efecte B-40
Si els calendaris es confirmen, l’ampliació de la C-58 estarà finalitzada a l’estiu de 2021. Un any més tard, entrarà en servei la B-40 en tot el traçat entre Terrassa i Abrera. El Ministerio de Fomento preveu que el tram intermedi entre Viladecavalls i Olesa, l’únic pendent, estigui enllestit el 2022.

Les previsions són que l’entrada en servei del IV Cinturó augmenti el flux de trànsit entre el Vallès i el Baix Llobregat i que la nova autovia aporti 20 mil vehicles diaris a la C-58. Aquesta entrega de camions i cotxes no preocupa avui la Generalitat.

“Efectivament, la B-40 generarà canvis de fluxos importants i increments a la C-58, que seran diferents en funció de les entrades i sortides -comenta Isidre Gavín-. L’augment de capacitat de l’autopista està pensat per absorbir els increments previstos de la B-40. A la Generalitat ens hem avançat al problema”.

To Top