Des del mes de març, quan de sobte va irrompre una pandèmia desconeguda, tot s’ha capgirat. Hem hagut de trencar moltes rutines que ens sabíem i adaptar-nos a unes de noves per protegir els altres i també a nosaltres mateixos. La crisi sanitària ja compleix deu mesos i, per tant, moltes de les coses que fèiem i celebràvem les hem hagut de modificar.
La Covid no ha donat respir ni per les festes més assenyalades com Nadal i el Cap d’Any i Reis. Nadal ja va ser diferent i també ho serà el Cap d’Any que és avui. Fa uns dies es preveien mesures més restrictives per frenar els contagis, però a la fi es va decidir mantenir el que s’havia anunciat. Aquesta nit, doncs, l’horari del toc de queda s’allarga fins a la una de la matinada, tal com es va explicar, però hi ha recomanacions. “No allarguem els espais de sopar, on hi pot haver un màxim de 10 persones. I si podem acabar a les 12, no acabem a la 1”, va demanar la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer. Com també va reiterar que “és millor no fer cap desplaçament aquests dies que no sigui indispensable”.
Incògnites
Les restriccions obliguen, doncs, a celebrar la nit de Cap d’Any d’una altra manera. En aquest context, tot fa preveure que la majoria de persones hauran optat per acomiadar l’any amb una festa a casa amb l’entorn de persones més pròxim. Encara que hi ha moltes incògnites. El mateix conseller d’Interior va mostrar la seva preocupació per les reserves que s’estaven fent a cases rurals de cara a aquesta última nit de 2020, sense que es pugui comprovar quantes persones i quantes bombolles es reuneixen.
El mateix Sàmper, exregidor de Terrassa, va recordar que no pot haver-hi un policia a cada casa i que, per tant, no es pot arribar a tot arreu. I, en aquest sentit, com tantes vegades, el conseller va apel·lar a la responsabilitat personal: “Més prudència que mai i menys interacció social que mai”.
Festes a casa i fora de casa en espais això si tancats. Terrassa havia fet una aposta els últims anys per fer la festa de Cap d’Any al Raval de Montserrat, davant de l’Ajuntament. I cal dir que la cita va començar i s’ha mantingut exitosa. La festa municipal va arrencar l’any 2016 i fins a l’any 2019. Quatre edicions, doncs, que han comptat amb presentadors famosos i populars, com a actors de “Polònia” de TV3, Mónica Pérez i Jordi Ríos, i també amb caps de cartell de música molt famosos com el cantant egarenc Miki Nuñez. I, fins i tot, alguna nit de Cap d’Any va haver-hi més sorpreses com l’estrena d’un “vídeo mapping” a la Seu d’Ègara. I cada edició ha registrat un gran ambient amb gent de totes les edats que se sumaven a la tradició també de menjar els 12 grams de raïm i brindar amb copa de cava, refresc o alguna altra beguda més a to amb la nit especial.
Festas il·legals
Fins ara també hi ha l’alternativa d’escollir una de les nombroses propostes que oferia la restauració. Aquesta tampoc no hi serà perquè els bars i restaurants només podran obrir en una franja acotada, com fins ara, però per servir menjar per emportar. El sector segueix molt enfadat amb el Govern perquè considera que és el que més paga l’impacte de l’epidèmia sanitària.
I ja s’ha afanyat a posar sobre la taula que hi haurà més de 500 festes il·legals aquesta nit. “Mentre restaurants i locals d’oci nocturn romandran tancats tota la nit, amb pèrdues de més de 200 milions d’euros, els àpats i festes amb familiars, amics i desconeguts en espais no adaptats per aquestes concentracions es disparen”, diuen. I ho justifiquen amb imatges de cartells que publiciten la celebració en espais diversos i amb horaris que van des de les 23 h de la nit fins a les 6 h de la matinada. I alguns fins i tot hi posa preu :30 euros.