Terrassa

S’acaba el confinament a Terrassa el cap de setmana

Finalment la decisió va ser dissabte. Després de dos dies consecutius de convocar i desconvocar rodes de premsa, el Procicat va anunciar dissabte que havia aprovat pel pròxim cap de setmana que el confinament municipal passi a ser comarcal. Així es posa fi a set caps de setmana consecutius en els que la ciutadania de Terrassa no ha pogut sortir dels límits del municipi si no era amb una causa justificada. El Procicat ha realitzat una mínima flexibilització de les mesures restrictives i en cap cas s’anuncia un esperat canvi de fase de la desescalada. En aquests moments sembla que les previsions realitzades el 20 de novembre no es compliran ni de bon tros i que per Nadal continuaran moltes de les normes que intenten frenar, bàsicament, les interrelacions socials.

De fet, com va dir ahir en roda de premsa el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, l’obertura al confinament comarcal busca evitar les importants aglomeracions viscudes els darrers caps de setmana per aquestes restriccions, com també ha succeït a Terrassa. Amb l’obertura a la mateixa comarca es busca alleugerir aquestes aglomeracions i també minimitzar els moviments i d’aquesta forma limitar el risc de contagi.

Des de les sis del matí
Així entre les 6 del matí de divendres fins a les 6 del matí de dilluns, qualsevol persona podrà moure’s dins de la seva comarca, i no només limitant-se al municipi com fins ara. No obstant, es manté la restricció d’entrada i sortida de persones de Catalunya, excepte per a aquells desplaçaments adequadament justificats. La resolució del Procicat recomana, de nou, que els desplaçaments fora del domicili es limitin tot el possible, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats.

El Procicat estudia aquesta setmana, d’altra banda, ampliar el confinament de cap de setmana a tota l’àrea metropolitana, composta per 36 municipis, una petició que va fer la setmana passada l’Ajuntament de Barcelona per facilitar la mobilitat i evitar les aglomeracions, segons va anunciar aquest dilluns el conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

Centres comercials
Altre de les novetats aprobades pel Procicat dissabte ha estat que els centres comercials i les estacions d’esquí van reobrir ahir a Catalunya. La reobertura dels centres comercials, amb la limitació de l’aforament al 30%, ha coincidit amb nombroses ofertes per atreure compradors i recuperar part del negoci perdut amb les sis setmanes de tancament a causa de la segona onada de la pandèmia. Aquests grans equipaments comercials van tancar el passat 30 d’octubre i van reobrir ahir tot i que la seva obertura es preveia per al tram 2 de la desescalada. Les imatges d’aglomeracions de persones el passat pont de la Constitució han aconsellat les autoritats permetre aquesta activitat comercial, encara que condicionada a controlar els fluxos de persones i a garantir la ventilació dels espais.

En paral·lel, els primers esquiadors van poder practicar des d’ahir el seu esport favorit en gairebé totes les estacions de Catalunya. Cal recordar, però, que el cap de setmana, amb el confinament comarcal, no es podrà desplaçar per exemple des de Terrassa per esquiar.

Les empreses de sales de joc, bingo i casinos han denunciat que són l’únic sector diürn que roman tancat a Catalunya després de les noves mesures anunciades aquest dissabte amb motiu de la pandèmia, el que consideren “una discriminació “que ha creat” indignació “en els agents de l’activitat, que dóna feina a unes 8.000 persones a la comunitat.

Crítiques
En aquest sentit, la patronal de la restauració i del sector de l’oci nocturn Fecasarm ha denunciat el “menyspreu” de la Generalitat, que els ha deixat fora de les noves mesures per flexibilitzar les restriccions del coronavirus, el que creuen que propiciarà més festes il·legals sense control ni seguretat.

D’altra banda, ahir també es va donar a conèixer alguns detalls del procés de vacunació de la Covid-19 a Catalunya i que consistirà en que unes 500 infermeres, distribuïdes en 25 equips, vacunaran contra la Covid-19 en diferents punts de Catalunya a prop de 500.000 persones durant el primer trimestre del 2021, començant en primer lloc per les residències de gent gran.

La consellera de Salut, Alba Vergés, i la subdirectora general de Promoció de la Salut i responsable de la campanya de vacunació a Catalunya, Carmen Cabezas, van explicat que, després de la primera etapa de vacunació que es preveu començarà a principis de gener i durarà fins al març a les residències, arribarà el torn dels professionals sanitaris i els que treballen en centres sociosanitaris, les persones amb discapacitat severa i després el col·lectiu de més de 80 anys.

Aquests 25 equips es desplaçaran a les residències per vacunar in situ a partir del gener, de seguida que arribin les vacunes. “Ara ens estem preparant i acabant de definir circuits, trajectòries i tots els elements necessaris. La vacunació a residències serà fonamental i ens donarà la primera fase per després ampliar-la als altres grups de risc i a la resta de professionals sanitaris i sociosanitaris, fins a vacunar, al final, pràcticament a tota la població”. “Volem aconseguir al final la immunitat de grup a través de la vacunació i això ens permetrà tornar a la situació prèvia a la pandèmia” ha comentat Carmen Cabezas.

To Top