Terrassa

Els sanitaris volen cuidar-se 

Com la seva ment no s’atura, i les seves ganes de ser útil menys, Elvira García va pensar què podia fer ella per ajudar als seus companys de professió, als sanitaris en general, a millorar la seva vida en aquests temps turbulents d’epidèmia. Ells, els sanitaris, eren i són la força de xoc contra el coronavirus i molts han caigut. Elvira García és infermera, veïna de Terrassa, i ha creat un programa formatiu integral, pioner a Catalunya i Espanya, per a oferir suport a sanitaris en la gestió de les emocions, “la connexió corporal per a alliberar els emocions enquistades” i una alimentació saludable.

Elvira García, directora d’Art Cool Salut, una escola d’alimentació saludable i “coaching”, és especialista en nutrició i impartirà aquesta formació específica durant les properes setmanes. Un “webinar” online gratuït va donar a conèixer el programa a l’octubre amb la participació de la psicòloga Ares Anfruns. Durant les properes setmanes se succeiran diverses càpsules formatives. El programa integral s’anomena “Equilíbra-te como profesional sanitario durante la pandemia”.

El seu propòsit és clar: “Ajudar al fet que els professionals obtinguin un major benestar físic i emocional”, diu la infermera, el programa de la qual transmet eines per a aconseguir gestionar emocions i teràpies corporals per a alliberar-les. Per a aquesta segona comesa compta amb la terapeuta corporal Miriam García. Ella, Elvira García, s’encarrega de la part nutricional, que considera oblidada en bona part de les formacions per al personal sanitari. “Fins ara només s’ha avaluat l’impacte emocional, però no l’alimentació”, explica.

Per exemple, “a penes es parla dels suplements alimentosos necessaris per a afrontar millor aquesta situació”, indica la infermera abans de recordar que els sanitaris estan en primera línia, “amb molta pressió, amb moltes hores de treball, amb molt d’estrès, amb temors i inseguretat”. I això té el seu correlat en els hàbits truncats. “Som sanitaris, som éssers humans amb càrrega emocional i no sempre estem preparats per a afrontar determinades situacions. Ens preparem per a atendre als altres, no a nosaltres mateixos. I si no ens cuidem, no podrem cuidar als altres”.

Enquesta
Al maig, quan la pandèmia causava estralls, Elvira García va impulsar una enquesta entre personal sanitari de diverses zones d’Espanya. Van respondre 475 professionals. La primera demanda que feien es referia a la necessitat d’un espai per al retir ocasional, i Elvira durà a terme un pla per a aquest retir l’any pròxim. El 35% dels enquestats al·ludia a una alimentació desorganitzada i gairebé el 26 per cent reconeixia que menjava més sucre: “Vam veure que els sanitaris necessitaven un espai per a compartir emocions, activitats d’expressió corporal i pautes d’alimentació”, subratlla. Aquesta alimentació, de ser errònia, “altera la nostra flora intestinal” i, per tant, el sistema immune. “Una dieta rica en vitamina C, zinc o magnesi, per exemple, ajuda a la prevenció”, exposa l’entrenadora nutricional.

L’informe del programa destaca “l’elevada freqüència de problemes físics i de salut mental” en els professionals mèdics en estats d’emergència causats per epidèmies i afirma que existeixen “molt pocs programes integrals d’intervenció que contribueixin al suport físic, emocional i d’hàbits alimentaris per a millorar la seva qualitat de vida en aquests moments tan durs”. La iniciativa ha detectat en el col·lectiu al qual va dirigida sis emocions primordials: temor, ràbia, por, tristesa, compromís i preocupació. No sorprèn, doncs, que l’esgotament “sigui el símptoma per excel·lència” i que aparegui l’ansietat ingovernable i que es percebin miàlgies, sobretot en les cervicals, però també en les lumbars i les dorsals.

“L’esgotament s’ha apoderat dels professionals sanitaris”, diu l’informe, i no s’han resolt emocions com l’ansietat, la indignació, la preocupació, la inseguretat, la por i l’esgotament. I què dir de l’alimentació.

Els promotors de la iniciativa de formació argumenten que el 35% dels professionals de la salut interpel·lats refereixen que la seva alimentació és més desorganitzada en horaris que abans de l’arribada de la pandèmia i el 26% ingereix més sucres. Aquest canvi es pot deure al fenòmen de la “gana emocional” experimentada per a gestionar les emocions amb el menjar. També s’han ingerit més aliments precuinats o processats i menys verdura, fruita i llegums.

Diferències
Una altra dada rellevant de l’estudi: el 71,4% dels professionals no ha pres cap suplement per a reforçar el sistema immune, per creure no necessitar-lo, per desconeixement, per falta de temps o per no donar prioritat a l’autocura.

Elvira García incideix a diferenciar la gana física de la gana emocional . L’empresa Raab Vitalfood patrocina el programa, en el qual col·laboren les companyies Emlife, Pranarom i Kombutxa.

To Top