Terrassa

Primer dia fluix de cribratge al pavelló de Can Parellada

Fins l’estratègia per aconseguir aturar l’extensió del virus i assegurar que persones infectades no el transmetin a altres, el Departament de Salut va iniciar ahir, dilluns, un cribratge intensiu contra la Covid-19 a la zona d’influència del CAP Antoni Creus. El dispositiu s’adreça a les persones de més de 16 anys que no presenten símptomes i que són pacients del CAP anomenat. Tots elles poden anar entre ahir i avui al pavelló poliesportiu de Can Parellada i sotmetre’s a una prova PCR. L’encarregat de dur a terme els tests és el Banc de Sang i Teixits, que hi ha destinat un equip de 20 persones, entre tècnics i administratius.

“S’ha vist que en aquesta zona de la ciutat la corba de contagis va baixant però no al mateix ritme que en altres. Per això s’ha decidit fer una actuació localitzada i selectiva. Es pretén aconseguir una foto de la zona i conèixer la prevalença d’asimptomàtics infectats”, comenta Francisco Dugo, adjunt mèdic a la direcció del CAP Antoni Creus. “L’objectiu és detectar les persones infectades que no tenen cap símptoma i és que aquest és el factor principal que fa que el virus vagi passant d’una persona a una altra i no es pugui aturar la cadena de contagis”, afegeix.

“La nostra població assignada és d’unes 11 mil persones, entre habitants de Can Parellada, Les Fonts de Terrassa i Les Fonts de Sant Quirze del Vallès. Que compleixin els requisits són unes 9.000 persones i restant la gent gran que viu en residències i col·lectius que formen part d’altres estratègies, ens en queden unes 5.500, que és a qui hem enviat un SMS amb una proposta de data i hora concreta per fer-se la prova”, comenta el metge.

“Basant-se en altres experiències, des del Banc de Sang ens comenten que en aquest tipus de dispositius hi acostuma a participar un 40% dels convocats”, explica Dugo. “Ahir al matí va ser una mica fluixet. Vam rebre menys gent de la que esperàvem. Potser és perquè era dilluns al matí i hi havia força gent que treballava”, sosté el doctor, que anima a tothom que compleixi els requisits a anar-hi perquè “és bo per ells i per la comunitat en general”. De fet, ahir a les 18h només s’havien realitzat unes 300 PCR quan l’objectiu inicial era fer-ne entre 3.000 i 3.500 entre els dos dies.

Un circuit marcat
“En arribar al pavelló, els ciutadans es troben amb uns voluntaris de la Creu Roja de Terrassa que els donen gel hidroalcohòlic perquè es netegin les mans i una mascareta quirúrgica perquè se la posin sobre la que porten, i els prenen la temperatura. Si aquesta està per sota de 37,5°C, poden entrar. Si està per sobre, els enviem al CAP”, explica Roser Vallès, del Banc de Sang i Teixits. “Després d’aquest primer pas, un administratiu identifica el ciutadà i li dona unes etiquetes que vinculen la persona. Aleshores, el ciutadà passa al punt d’extracció de mostres i dona les etiquetes al tècnic, que li extreu la mostra i l’identifica amb les etiquetes”, continua Vallès. “Les mostres s’envien al laboratori i entre 24 i 48 hores després en tenim els resultats. Si és negatiu, s’envia un SMS a la persona. Si és positiu, se’ls truca des del CAP per fer el seguiment oportú”, informa. Els resultats, però, també es poden consultar a l’aplicació La Meva Salut.

La majoria dels que es van apropar ahir al matí al pavelló de Can Parellada eren persones grans. Algunes no havien vist l’SMS que els havien enviat. Altres, no n’havien rebut cap. Totes elles, però, sabien que hi havia un cribratge en marxa perquè els ho havien dit familiars o amics i com que complien els requisits (ser major de 16 anys, no tenir símptomes i ser usuari del CAP Antoni Creus) es van poder sotmetre a la prova. I és que els usuaris del CAP Antoni Creus que no han rebut l’SMS poden acostar-se igualment a l’equipament i fer-se el test, sempre que portin la targeta sanitària.

“Visc amb la meva sogra, de 95 anys. La meva neta ve de tant en tant. Que jo sàpiga, no he tingut res, però millor saber-ho del cert”, comentava Fernando Ortiz, de 70 anys. “Ha estat ràpid. Ara li explicaré a la meva dona, a veure si s’anima”, afegia. “Al meu marit li van haver de canviar el marcapassos i li van fer la prova la setmana passada. Ara, a través d’aquesta iniciativa, me la puc fer jo. Pensava que hi hauria molta gent, però ha anat tot molt ràpid. Pensava que seria pitjor”, explicava, per la seva banda, Encarna López, de 64 anys.

Tests ràpids al polígon Nord
En els cribratges fets aquesta última setmana a diverses poblacions catalanes, el Departament de Salut ha realitzat unes 28.000 proves PCR i test d’antígens i ha detectat que només l’1% surten positives en coronavirus.

Els professionals del Banc de Sang i Teixits continuaran fent proves al pavelló de Can Parellada avui, de 8.30 a 14h i de 15 a 20.30h. Paral·lelament, el pròxim dimecres, 2 de desembre, entre les 11 h i les 15 h, PIMEC i Mutuacat faran la cinquena acció “PIMEC Covid free” al polígon Nord de Terrassa. La patronal continua treballant per fer compatible la continuïtat de l’activitat econòmica amb la seguretat i la prevenció a les empreses i, després de l’èxit del projecte a Sant Quirze, Les Franqueses del Vallès, Sant Fruitós del Bages i Sant Feliu de Llobregat, les unitats mòbils arribaran per segona vegada al Vallès Occidental. S’instal·laran a l’avinguda del Vallès número 470, a l’espai en què es feia el tradicional Mercadal de Martí l’Humà, i comptaran amb equips sanitaris formats per professionals qualificats i certificats, els quals realitzaran tests ràpids d’antígens als treballadors i treballadores de les empreses del polígon industrial que ho sol·licitin.

To Top