Terrassa

Cribratge intensiu contra la Covid-19 des de divendres a Can Parellada

La població asimptomàtica de més de 16 anys de la zona corresponen al Centre d’Atenció Primaria de Can Parellada serà objecte d’un cribratge intensiu des del pròxim divendres. És un dels elements de la nova estratègia que posa en marxa el Departament de Salut per lluitar contra la Covid-19. Aquests cribratges començaran dilluns a La Llagosta, Mollet, Santa Coloma de Gramenet, Mataró, Badalona i Sabadell. Dimarts tindran continuitat dimarts a Rubí, concretament a La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i estarà dirigida a la població que correspon al Centre d’Atenció Primària Anton de Borja. En tots els casos, aquestes proves PCR es faran per professionals del Banc de Sang I Teixits de Barcelona. A la seva seu, que disposa de laboratori propi, es realitzarà l’analítica.

El procés és sencill. Des del CAP Can Parellada s’enviarà un SMS a les persones candidates a fer-se la prova amb una proposta de data concreta, per tal d’intentar fer el procés més àgil i evitar al màxim possible les cues. Els usuaris d’aquest CAP que no rebin l’SMS, podran acostar-se igualment a l’espai on es faran les proves i que no s’ha concretat. És important que tothom porti la targeta sanitària per facilitar el tràmit.

Pel que fa als resultats de la PCR, s’enviaran per SMS I es podran consultar a La Meva Salut. Els casos positius seran contactats pel seu equip d’Atenció Primària, que farà el seguiment oportú.

La tercera pota
Els cribratges comunitaris formen part d’una estratègia per detectar positius "i sobretot asimptomàtics, per frenar les cadenes de transmissió". Inclou una ofensiva en diferents fronts, amb automostres en col·laboració amb les farmàcies i test als centres de salut, les residències i als centres esportius,en aquest cas per frenar la transmissió entre els joves.

La consellera de Saluta, Alba Vergés, va explicar ahir en roda de premsa aquesta nova estratègia. També va indicar que es crearan cinc annexes als hospitals -un d’ells està previst a l’Hospital de Terrassa- que permetran incrementar les places d’UCI disponibles fins les 1.500. La "tercera pota", va dir , és l’autoprotecció, on el protagonista és cada ciutadà. "És necessari que la societat s’impliqui i s’autoprotegeixi".

Respecte als cribratges comunitaris, el Banc de Sang i Teixits desplaçarà un equip de professionals a la ciutat, administratius i tècnics que prendran milers de mostres i dades dels ciutadans testats. Els treballadors del banc seran els encarregats també de remetre els tests al laboratori Covid de la institució, que des del mes de maig processa proves Covid per a tota Catalunya. En 48 hores, els ciutadans podran consultar el resultat.

Els nous cribratges comunitaris no seguiran el format massiu d’anteriors operacions al territori, amb "el desplegament de moltes persones per recollir mostres i dades". El secretari de Salut Pública, Josep Maria Arguimón, va explicar ahir que en la nova estratègia es faran "cribratges lleugers en molts punts i dispersos".

"Al carrer a buscar el virus"
La consellera Vergés va anunciar ahir una ofensiva de tests massius amb el suport de les farmàcies i amb més de tres mil rastrejadors. El dispositiu incorpora cinc-centes persones més a l’equip de recerca. Salut començarà també a enviar SMS als contactes dels positius. Fins ara només ho feia als casos confirmats.

Coincidint amb el pla de desescalada, ara "sortim al carrer a buscar el virus", va dir Vergés. Entre les novetats més importants destaca que a partir d’ara es faran cribratges continuats a residències. Per Argimon, aquest tipus de cribratge és bo per "detectar asimptomàtics en l’àmbit residencial i prendre mesures".

També es faran als clubs esportius, "on tenim el col·lectiu amb la incidència més elevada i alhora on s’han fet menys diagnòstics".

L’objectiu són els joves de més de 18 anys, detectar els asimptomàtics i aturar les rutes de transmissió per trencar la cadena epidemiològica. Salut treballarà l’operatiu conjuntament amb la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat i amb els clubs catalans. "Hi haurà una persona responsable a cada entitat que s’encarregarà de recollir els tests d’antígens i les dades dels joves".

L’objectiu de l’ofensiva global de cribratges empresa per Salut és "acabar bé la segona onada", va dir la consellera, que va insistir en la idea que "tot el que farem no serveix de res si la gent no s’autoprotegeix". Vergés recorda la importància que durant les pròximes setmanes la població no abaixi la guàrdia, limiti els contactes a la primera "bombolla" i, en cas de coincidir amb altres persones, utilitzi la mascareta, mantingui la distància de dos metres, el rentada de mans i la ventilació d’espais.

To Top