En el dia d’avui comença la 25a. Setmana de la Ciència i Terrassa si suma amb un total de 15 propostes que es faran en col·laboració de l’Ajuntament, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC ), el Museu de la Ciència i la Tècnica i el Museu de Terrassa. El programa, marcat per les restriccions de les mesures de la Covid-19, convida fins al 29 de novembre a participar de xerrades i debats i a fer visites als museus.
Del cicle d’activitats en destacar la jornada de divulgació científica del 28 de novembre dedicada a Rosalind Franklin (Londres, Anglaterra, 1920- 1958), qui va tenir un paper destacat en la major fita del desenvolupament de la biologia molecular, el descobriment de l’estructura de l’ADN. La jornada sobre Franklin, de qui es commemoren cent anys del seu naixement, inclourà en primícia un vídeo sobre la seva figura.
Es tracta del capítol sobre Franklin que s’ha elaborat pel programa “L’enginy (in)visible” de la cadena en TDT FibraCat, que pesenta Núria Salán professora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audovisual (Etseiaat) de la UPC de Terrassa. Salán va explicar que “aquest capítol estava previst per ser emès el 25 de novembre, però ho farem el 28 aprofitant que hi ha la jornada virtual dedicada a la científica i, d’aquesta manera, podrem fer una immersió en la seva carrera”.
Salán la reivindica. “Com tantes altres dones científiques no va tenir el reconeixement que es mereixia. Franklin va treballar com investigadora associada al laboratori de John Randall al King’s College de Londres i va descobrir l’estructura de l’ADN a força de captar moltes imatges a través de raigs X. Segurament, aquest contacte molt freqüent amb els raigs X va ser el causant de la seva mort, que es va produir jove, a l’edat de trenta-set anys. El cas és que el mèrit de la seva descoberta se’l van endur els seus companys, Maurice Wilkins, James Watson i Francis Crick. El primer va passar les imatges de Franklin als altres sense el seu consentiment. De manera, que els tres van aconseguir el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina el 1962, just dos anys després que ella s’havia mort. De fet, el mateix Watson va admetre que podia haver estat un error no haver posat el nom de Rosalind Franklin en l’article que es va publicar per difondre la investigació”. Per Salán “és una història lamentable que, malauradament, es va repetir en moltes dones de la ciència i la tecnologia”.
Altres activitats
La jornada del 28 de novembre portarà el nom de “Rosalind Franklin, del virus de la pòlio a la Covid-19” i comptarà després de l’emissió del documental amb la participació de representants de Fibracat, Intexter, Leitat i MútuaTerrassa. L’horari de la sessió és d’11 h a 12.30 h. Les persones que estiguin interessades, podran recuperar el capítol i d’altres emesos al web www.fibracattv.cat/a-la-carta/enginyinvisible.
El campus de la UPC aportarà a la Setmana de la Ciència més activitats on la professora Núria Sala, amb la seva inquietud per fomentar la ciència, també s’encarrega de fer xerrades sota demanda sobre materials i enginys creats per dones. I la Facultat d’Òptica i Optometria (Foot), avui mateix ofereix en línia a les 11.30 h una xerrada virtual sobre normes en òptica i un debat, a les 18.30 h, sobre intel·ligència artificial.