Terrassa

Ballart ajusta la cúpula tècnica tirant d’experiència

Dues setmanes després que Jordi Ballart fes públic l’ajust de Govern, l’alcalde ha tancat el nou organigrama dels alts càrrecs municipals que gestionaran la maquinària municipal. En plena pandèmia i a les portes d’una crisi social i econòmica de magnituds desconegudes, el primer edil ha fet una aposta per tècnics de la casa, amb coneixement de l’engranatge municipal i experiència en àrees clau. També reforça la presència femenina -cinc dones, una més, en un staff de nou alts càrrecs- i aposta per un nou desdoblament tècnic, ara a l’àrea de Serveis Generals i Govern Obert, en mans del soci republicà Isaac Albert.

En l’ajust tècnic, l’alcalde explica que el seu equip ha triat “persones sòlides, que han passat per diferents àrees municipals i tenen una perspectiva global de l’Ajuntament i un coneixement de la ciutat”. Els canvis s’han fet, diu Ballart, “primant la vàlua dels professionals, sense aplicar criteris polítics, perquè som un sol govern”. L’ajust afecta tres de les cinc grans àrees municipals i a la de Presidència.

Ballart ha volgut renovar el seu departament per ajustar-lo a la nova etapa i ha triat com a tècnic de confiança un veterà de la casa. Aquest canvi s’ha materialitzat abans de l’ajust de l’organigrama i fa dies que és una realitat.

Joan Rovira ha deixat la direcció de l’àrea de Presidència i ha tornat a Estratègia Corporativa. La plaça l’ocupa Josep Manuel Rodríguez, un tècnic amb experiència en la gestió municipal i en el treball institucional. Rodríguez va ser responsable de l’Institut Municipal de Cultura en l’època de Manuel Royes, va ser cap de gabinet de Pere Navarro i ha estat al capdavant d’àrees de pes com Promoció Econòmica.

“En el moment que estem cal una persona amb coneixement de la casa -comenta Ballart- i amb experiència econòmica. Els temps han canviat i avui el 90 per cent de la gestió municipal està bolcada en atendre l’emergència i els efectes de la crisi”.

És la principal novetat de la remodelació de l’staff tècnic de l’Ajuntament de Terrassa. L’àrea de Serveis Generals i Govern Obert tenia fins ara una única directora de serveis, Montse Martínez. Amb la remodelació, el departament s’estructura en dos blocs que estrenen nou lideratge tècnic. La mesura confirma el pes de la tinença d’alcaldia que lidera Isaac Albert, que haurà de gestionar el pressupost municipal en temps de crisi i pilotar la descentralització municipal. Ho farà amb dos tècnics experimentats.

Emília Andreu deixa l’àrea de Serveis Territorials i Seguretat per fer-se càrrec de gestió econòmica de l’Ajuntament com a nova directora de l’àrea de Serveis Econòmics i Bon Govern. La segona incorporació és la de Miquel Pérez, fins ara a Promoció Econòmica. Pérez passa a ser el nou responsable tècnic de l’àrea d’Estructura Territorial i Atenció Ciutadana, un departament que té l’encàrrec de dissenyar el projecte de descentralització municipal.

La tinenta d’alcalde Núria marin comparà amb dues caps tècniques al seu costat. Montse Martínez, que deixa Serveis Generals, asumeix la gestió tècnica de la Promoció Econòmica de la Ciutat, amb competències a indústria, polígons, ocupació, consum i comerç.

La tinença d’alcaldia manté la seva estructura dual i Helena Alcaraz continuarà al capdavant de Projecció de la Ciutat, gestionant competències com Cultura, Esports, Projectes Audiovisual i Universitat.

A principis de mandat el govern va reestructurar Territori i Sostenibilitat en dues grans àrees. Ara, la configuració es manté amb Cristina Escudé com a directora d’Urbanisme i Medi Ambient.

El canvi es produeix a Serveis Territorials i Seguretat. Emília Andreu deixa aquesta direcció per gestionar les finances municipals i el relleu l’agafa Rosa Sanz, una altra veterana de l’staff municipal que coneix bé l’àrea. Sanz ha estat,a banda, directora de Serveis Econòmics, cap de gabinet d’alcaldia de Jordi Ballart i més recentment directora d’Activitats Econòmiques. Aquesta funció ha quedat ara vacant, pendent de ser coberta.

L’alcalde Ballart assegura que en el procés de remodelació de l’staff tècnic han regit dos principis: “La promoció interna i que els canvis no comportessin sobrecost”. L’organigrama incorpora una nova direcció a l’àrea, la d’Estructura Territorial i Atenció Ciutadana, però el nou càrrec no encareix l’estructura, afirma.

“La despesa es cobreix amb l’amortització d’un lloc de treball, la direcció estratègica de relacions amb empreses municipals i concessionàries”, que desapareix. Aquest estalvi, sumat a la supressió de complements a les direccions d’àrea, permet finançar el nou càrrec, “amb un cost inferior als cinc-cents euros” afirma Ballart.

“No era un bon missatge ni intern ni per la ciutadania” que l’ajust disparés el pressupost. “En un moment en què la gent ho passa malament i hi ha negocis que han de tancar, no tindria lògica que l’Ajuntament incrementés la despesa en càrrecs directius”.

El canvi en l’organigrama tècnic municipal coincideix amb el nomenament del periodista Koldo Corbera com a nou cap de premsa de l’Ajuntament de Terrassa.

El relleu tècnic no ha afectat a la plantilla dels vuit assessors municipals; cinc de l’equip de govern i tres més, un per cada partit de l’oposició.

To Top