La Marta Barato és una noia de 20 anys, veïna de La Grípia i estudiant d’un Cicle Formatiu de Grau Superior en Integració Social. A la Marta, li encanten els animals. És voluntària en un parell de protectores, i a més de passejar el seu gos, el Kay, també fa volts habituals amb la Plata i la Dana, les gosses de la seva parella. A la Marta fins i tot se la pot veure sovint amb les mascotes d’algunes persones grans que viuen al barri i que, en tenir certs problemes de mobilitat, no sempre poden treure els seus animals. “Igual en un dia en passejo cinc o sis, de gossos”, comenta satisfeta.
Precisament va ser en aquestes caminades per La Grípia amb les mascotes pròpies i alienes, quan va adonar-se de la gran quantitat de deixalles que hi ha acumulades a l’entorn natural del barri. I tot i que diu que no li agraden massa les xarxes socials (“Penso que creen molts prejudicis, estereotips, competències entre joves… I prou superficials som ja…”), va decidir difondre el problema a través de vídeos que va “penjar” a Instagram.
“Sigues tu el canvi que vols veure al món”, va llegir un dia en algun lloc la jove terrassenca (una frase tradicionalment atribuïda a Mahatma Gandhi). Aplicant-ne la filosofia, la Marta va posar-se mans a l’obra i va convocar una “quedada” a través d’Instagram per començar a netejar de deixalles els descampats i boscos del barri.
Gran resposta
La crida va viralitzar-se i ja s’han organitzat tres “brigades” de neteja. L’última va ser dijous passat. La tasca s’ha focalitzat per ara a l’àrea forestal adjacent a l’avinguda del Pintor Mir. En els tres dies de batudes antideixalles hi han participat una vintena de voluntaris (essencialment joves, tots al voltant dels 20 anys, i residents a La Grípia, però també a d’altres barris de Terrassa i fins i tot de Rubí i Sabadell).
“Per la pandèmia -detalla la Marta- ens hem estimat més organitzar-nos en grups petits, almenys les primeres recollides. Però la resposta a la crida que vaig fer a Instagram ha estat tan positiva que de fet ja hi ha més de 50 persones interessades a col·laborar en la neteja”.
Els treballs duren entre tres i quatre hores, limitats en tot cas per una foscor que, entrat ja el novembre, fa que la tarda s’escurci força. Identificar i extreure els residus esdevé una tasca intensa i variada. “El primer dia vam recollir fins a mil quilos de runa”, explica la jove. Electrodomèstics, sofàs, planxes… Fins i tot van trobar les restes de la tassa d’un vàter i una banyera en ple bosc que, per la dificultat de l’operació, encara tenen pendent de retirar… També han omplert bosses i més bosses de llaunes i han acumulat muntanyes de plàstics.
Suport
Per casualitat, el primer dia de neteja, la setmana passada, una patrulla de la Policia Municipal circulava per l’indret i, a banda de felicitar els joves, va avisar a Eco-Equip perquè hi enviés un camió on dipositar les deixalles. Tant l’AVV de Les Arenes, La Grípia i Can Montllor com l’Ajuntament han mostrat el suport a la recollida. Eco-equip i el Consistori han facilitat als voluntaris material perquè la duguin a terme amb més comoditat.
Aviat hi haurà una nova neteja. Qui hi estigui interessat, en podrà veure la data al compte d’Instagram de la Marta Barato (mbavi_); o bé, en la mateixa xarxa social, en el perfil creat per difondre la iniciativa (terrassa_libre_de_plasticos). Qui s’hi apunti, contribuirà a un projecte que mostra, lluny dels estereotips negatius que de vegades els afecten, uns joves compromesos amb el seu món més pròxim.