La feina en innovació de coneixements i tecnologia que desenvolupa el campus de la Universitat Politècnica a Terrassa (UPC) ha estat novament reconeguda dins i fora de la institució. El campus reuneix una sèrie de grups en enginyeria mecànica i ha decidit sumar-los sota el paraigua d’un sol que porta el nom de CATMech i que ja ha estat reconegut amb el segell Tecnio de la Generalitat.
El nou CATMech és la fusió dels grups de recerca de referència Labson, Liam i Litem amb seu a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeronàutica i Audiovisual (Eseiaat) de la UPC a Terrassa. L’equip funcionarà sota els paràmetres del R+D+I (recerca, desenvolupament i investigació) aporten el seu saber al teixit industrial en enginyeria en les àrees de la maquinària, oleohidràulica i sistemes neumàtics, acústica i vibracions, materials i estructures.
Els grups de CATMech són punters al camp en la seva especialitat. Pràcticament no necessiten presentació, però en destaquen algunes característiques. A hores d’ara estan avalats per prop de 70 grans projectes d’innovació tecnològica, 50 projectes d’R+D amb empreses, 3 empreses spin-off, 15 articles científics cada any en revistes indexades i una facturació de més de 2 milions d’euros.
Els laboratoris estan liderats per professors i investigadors amb molta expertesa. Al davant del laboratori de Sistemes Oleohidràulics i Neumàtics (Labson) està el catedràtic Esteve Codina; al laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica (Leam), Jordi Romeu i al laboratori d’Innovació Tecnològica d’Estructures i Materials (Litem), Lluís Gil. CATMech tindrà, doncs, tres eixos bàsics de treball que són la mecànica de fluids, la mecànica de vibracions acústica i la mecànica de materials i estructures. Des de la UPC expliquen que el grup s’ha proposat com a missió aportar solucions competitives a la indústria des d’una recerca d’excel·lència basada en l’anàlisi i la modelització de fenòmens físics, així com en l’experimentació dins de l’àmbit mecànic.
D’aquesta manera, el grup promou la integració de tecnologies emergents vinculades en concepte "indústria 4.0", per una banda cada vegada més verda en la seva enginyeria i, per altra, més circular en les seves infraestructures i processos de fabricació.
Vocació de servei
CATMech neix així amb la vocació de servei a les empreses per transferir al teixit productiu la seva activitat d’innovació tecnològica, sigui amb projectes nacionals, estatals o europeus amb acords bilaterals amb les empreses que necessitin millorar la seva competitivitat a través d’R+D+I. De fet, els grups Labson, Leam i Litem compten amb una àmplia trajectòria i experiència en el desenvolupament de projectes de recerca i amb un capital humà d’excel·lència contrastada que ara, amb CATMech, sumen més d’una trentena de persones entre tècnics, investigadors i estudiants de doctorat, de les quals quatre són catedràtics i setze són doctors i doctores en enginyeria. La unió dels grups cobrirà l’ampli ventall de disciplines complementàries que es troben dins el concepte de la mecànica i donar solucions integrades i competitives.