La línia d’ajuts de dos mil euros per persona atorgats pel Govern per als autònoms afectats per la crisi es va esgotar ahir al matí després de rebre una allau de peticions que, igual que va succeir dilluns, van saturar la web del departament de Treball, que canalitzava les sol·licituds. Poc abans del migdia, Treball ja anunciava que s’havien arribat a les deu mil sol·licituds, que era el sostre màxim de demandants, després que la Generalitat destinés 20 milions d’euros a aquests ajuts. Dilluns, poc després de l’obertura del sistema, ja es va tancar i es va anunciar que es reforçaria per la jornada d’ahir, en la que van continuar els problemes.
Aquesta situació ha evidenciat dues qüestions que van lligades. La primera és la dotació insuficient per aquest programa i la segona és la gran quantitat d’autònoms que es troben en una situació límit per la crisi del coronavirus.
Han estat dos dies continuats de problemes que han generat una gran frustració entre l’ampli col·lectiu d’autònoms i al que s’hi ha afegit les discrepàncies internes a la Generalitat. Poques hores després d’anunciar Treball que s’havia arribat al límit, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, després de la reunió del Consell Executiu, va demanar disculpes i va lamentar que el sistema hagi registrat aquests dos dies "molts endarreriments i complicacions", cosa que ha atribuït a l’"allau de sol·licituds" que hi ha hagut.
Usuaris
En concret, Budó va afirmar que el sistema estava preparat dilluns per atendre 3.000 usuaris per minut, mentre que es van registrar unes 4.000 peticions per minut. De cara ahir dimarts s’havia "reforçat" el sistema de manera que es poguessin processar les peticions de 15.000 usuaris per minut, però es van registrar unes 18.000 cada seixanta segons.
La gestió d’aquests ajuts ha generat una autèntica picabaralla entre el departament de Treball, en mans d’ERC, i el de Polítiques Digitals, gestionat per JxCat, que s’han culpat del col·lapse de la plataforma que tramitava les sol·licituds, i ha provocat també indignació entre les milers de persones que no han aconseguit tramitar la seva petició.
En un comunicat, el departament de Treball precisava que ahir al migdia es donava per finalitzat el període de presentació en registrar-se més de 10.000 sol·licituds. Treball va assegurar que "estudiarà l’ampliació d’aquest ajut i un nou mecanisme perquè no es reprodueixin les incidències informàtiques d’aquest procediment".
Tres hores
Fonts de Polítiques Digitals han assegurat que la quota d’ajudes és van esgotar en només tres hores, en rebre en aquest termini 600.000 intents de sol·licituds, prova que molts usuaris han intentat una vegada i una altra completar els tràmits.
Dilluns van aconseguir completar el tràmit 3.543 persones, i va haver-hi tantes sol·licituds que el Govern va tancar la plataforma a la tarda per reforçar-la i tornar-la a obrir ahir, quan s’han cobert la resta de peticions.
Treball va aclarir que durant les properes setmanes es procedirà al pagament d’aquesta ajuda directa. Fonts de Polítiques Digitals, departament que gestiona la plataforma que tramita les sol·licituds, van assegurer que ja van advertir a Treball que no podien convocar una línia d’ajuts de 2.000 euros per autònom que s’atorguen als primers 10.000 sol·licitants, ja que això col·lapsaria el sistema, i malgrat això es va optar per aquest model.
En canvi, fonts del departament de Treball neguen que Polítiques Digitals els desaconsellés aquest sistema i afegeixen que el model usat és el mateix que en moltes altres ajudes directes ofertes per la Generalitat, entre elles les ajudes convocades per a autònoms al març, i llavors "no hi va haver cap problema", afegeixen.
Aquestes fonts de Treball van assegurar que si ara hi ha problemes i abans no els hi ha hagut amb tràmits "idèntics" és perquè "alguna cosa està fallant en el consorci Administració Oberta de Catalunya, que depèn del departament de Polítiques Digitals".
Reclamació
Autònoms Pimec i CTAC-Autònoms, en un comunicat, van considerar la línia d’ajuts absolutament insuficient davant les necessitats existents, tal com van advertir les dues entitats des d’un primer moment. En aquest sentit, tant Autònoms Pimec com CTAC-Autònoms demanen que s’ampliï de manera urgent la dotació d’ajuts directes als autònoms per salvar el col·lectiu català i garantir la seva viabilitat. També qüestionen si el sistema de concurrència no competitiva és el millor dels criteris per atorgar els escassos recursos disponibles.