Terrassa

Terrassa assaja un pla alemany per fomentar l’ocupació juvenil

Terrassa té més de 4.000 alumnes de Formació Professional (FP) en centres públics, privats i concertats. És un nombre notable que ha augmentat de manera exponencial els últims anys perquè també s’han implantat més especialitats i més grups, sobretot per donar resposta a un alumnat que demanava aquesta opció d’estudi en acabar l’ESO i d’altre alumnat que tornava a les aules després de la crisi del “boom immobiliari”.

Amb aquesta matrícula podrien dir que l’FP pot morir d’èxit i tanmateix encara hi ha feina a fer. A molts fòrums es parla, per exemple, que l’FP és una alternativa per a la inserció laboral però no acaba de satisfer. Moltes vegades es posa l’accent en la manca d’encaix entre la formació i el que necessiten les empreses. Per aquest motiu, va sorgir el model d’FP Dual que permet que la formació s’ha adapti millor a les necessitats del teixit productiu i que l’alumne pugui fer pràctiques remunerades. El model té ADN d’Alemanya. I d’aquest país també ve la Fundació Bertelsmann, de l’empresari Reinhard Mohn, que va nèixer per donar resposta a les inquietuds socials de la ciutadania i que aviat complirà 25 anys de la subseu a Espanya. Aquesta fundació va ser espectadora de la crisi de 2012 i dos anys més tard, l’any 2014, va encetar una línia de treball per la millora de la formació i l’ocupació juvenil.

La fundació ha creat el model Xcelence, que es defineix com un marc de referència que permet als centres implementar millores en els seus sistemes d’orientació i que està avalat per altres agents educatius. El model s’ha posat en pràctica en 100 centres de les comunitats de Catalunya i Madrid. A Catalunya, el pla pilot ha arribat a sis centres de Terrassa, que són els instituts Can Roca, Montserrat Roig, Santa Eulàlia i Terrassa; i les escoles Pia i Salesians. Val a dir que quatre d’aquests centres (Montserrat Roig, Santa Eulàlia, Terrassa i Salesians) tenen una llarga expertesa en impartir formació professional.

De fet, l’Institut Terrassa i Salesians són dels grans referents per temps i per la seva vinculació inicial als sectors industrials. Per això, la tria ha estat molt ben considerada. “Terrassa és una de les ciutats que ha fet una gran aposta per l’FP. Té molts alumnes, molts graus i va ser de les primeres a crear un Consell de l’FP propi al municipi amb tots els sectors representants. És important que hi siguin aquests centres i també que s’hagi incorporat el Can Roca. Aquest últim no té FP però treballa per projectes i aixó enriquiria la feina”, destaca Miquel Solé, assesor en Orientació Professional de la fundació alemanya.

Avaluació
Xcelence convida als centres participants a fer un test amb 10 punts clau que tenen a veure amb l’avaluació i coordinació, l’alumnat i les famílies, el contingut curricular, el món laboral i els itineraris postobligatoris. Un cop hi ha el diagnòstic, els professionals de la fundació donen les orientacions necessàries per millorar cada un dels àmbits, així com els recursos.

Per aquest procés, gratuït, el programa aposta per introduir la figura del coordinador d’estratègies acadèmic-professionals (Ceap) que seria la persona encarregada de dissenyar i coordinar un pla estratègic global i integral d’orientació en els centres. Aquesta figura podria ser una de les persones que ja hi treballen o externa. A la vegada, el Ceap també ha de facilitar la col·laboració dels centres educatius amb el món laboral. En aquests moments, aquests centres, que l’any passat ja es van començar a familiaritzar amb el projecte, estan rebent la formació de manera telemàtica perquè la Covid no deixa fer-ho presencial. La formació durarà tot el curs i després se’n farà balanç.

To Top