La plantilla d’Eco-equip, l’empresa municipal que gestiona la recollida de residus sòlids urbans i la neteja viària de la ciutat, demana a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, “que no busqui excuses a la seva mala gestió pel que fa a l’estat de brutícia de la ciutat”. El president del comitè d’empresa d’Eco-equip, Pere Llorent, li reclama “que sigui valent i no s’amagui dient que els ciutadans són incívics, quan el que fa falta és que posi els mitjans i el pressupost necessari perquè es pugui dur a terme la neteja pública”.
Els treballadors d’Eco-equip responen així al conjunt de mesures que la setmana passada va anunciar el mateix Ballart per tal de revertir el problema de la brutícia a la ciutat. El pla inclou l’anunci de la instal·lació de càmeres en 30 punts negres de Terrassa on s’acumula la brossa “per un incivisme sistemàtic”, va apuntar l’alcalde; o la contractació de 100 persones per reforçar la plantilla d’Eco-equip, una empresa en la qual gairebé el mateix nombre d’empleats estan de baixa (25, a causa de la Covid-19), d’una plantilla formada per 400 persones, segons confirma Llorent.
Amb retard
El president del comitè d’empresa d’Eco-equip considera que les mesures fetes públiques per l’equip de govern municipal la setmana passada, “arriben molt tard”. Si bé veu “positiu” el reforç de la plantilla, Llorent apunta que “ja vam demanar que es contemplessin noves contractacions en el darrer pressupost municipal, perquè sabíem que faria falta personal per vacances, per la campanya de recollida de la fulla o al Nadal, i ara és quan ho han d’assumir”. El delegat sindical afegeix que per ara s’han fet efectives una cinquantena del centenar d’incorporacions promeses.
El representant dels treballadors també es mostra crític amb el fet que l’equip de govern “vengués dins d’un pla de mesures urgents contra la brutícia, algunes actuacions la implantació de les quals ja estava planificada”. I posa l’exemple dels quatre vehicles anunciats per tal d’incrementar i modernitzar la flota d’Eco-equip.
“Dos d’aquests vehicles ja haurien d’haver arribat l’any passat i els altres dos, també estaven compromesos”, apunta. “El mateix passa amb la implantació de la quarta línia de càrrega lateral, que es posa en marxa dilluns, però que no representa una mesura urgent, donat que la seva implantació ja estava prevista”, diu. En relació amb l’elevat nombre de baixes a la plantilla d’Eco-equip -i a l’anunciada intenció del govern municipal de saber-ne les causes-, Llorent anima “a investigar la qüestió fins al fons”. En aquest sentit, el president del comitè d’empresa ressalta que “totes les baixes estan justificades amb el seu corresponent informe mèdic”, i que es tracta d’una feina “que es desenvolupa a l’aire lliure i en què existeix un important desgast físic”, a més de subratllar “la manca de recursos i les condicions laborals que té la plantilla”.
“Sabem que la ciutat està bruta i, als treballadors d’Eco-equip, ens sap molt greu”, expressa Llorent. “Fem tot el que podem amb el material que tenim, però ens calen més recursos. No pot ser, per exemple, que una ciutat com Terrassa tan sols tingui vuit vehicles per recollir mobles i altres voluminosos; i a més algun està avariat; com a mínim en caldria quatre més”.