L’oposició ha reaccionat iradament contra la remodelació de govern anunciada dimecres per l’alcalde Jordi Ballart. Per inoportuna i per entendre que respon més a un joc d’equilibris entre els socis de govern -Tot per Terrassa i ERC-MES-, i "a una operació de contrapoder", que a la recerca d’un millor engranatge de l’executiu municipal.
L’ajust afecta dues àrees clau de l’executiu, que han intercanviat responsable polític i partit. El republicà Isaac Albert ha deixat Promoció Econòmica per fer-se càrrec de la gestió de la maquinària i la hisenda municipal, com a nou titular de Serveis Generals i Govern Obert. Núria Marín, de TXT, deixa aquesta cartera per gestionar Promoció Econòmica.
Una de les càrregues de més profunditat contra els canvis en el govern arriba del PSC, antic partit de Jordi Ballart. Alfredo Vega, president del grup municipal socialista, demana a l’alcalde "que expliqui a la ciutat per què ha fet un canvi de pes com l’actual i si respon a un moviment polític, a un cop de puny d’ERC o a un canvi de rumb o de projecte. La ciutat s’ho mereix".
Moment poc oportú
Vega reconeix el dret de Ballart a remodelar el seu equip, però qüestiona que no ho fes "a l’estiu" i que en canvi hagi escollit "un moment tan poc oportú", en la segona onada de la pandèmia "i en ple debat de les ordenances i dels pressupostos municipals".
Els socialistes creuen que l’arribada del republicà Isaac Albert a l’àrea de Serveis Generals i Govern Obert, "la més forta i clau de l’Ajuntament", és "un canvi de pes a favor d’ERC. Mai abans el soci minoritari d’un govern a Terrassa hi havia assumit aquesta responsabilitat", que sempre "es reserva al primer tinent d’alcalde", a la persona de màxima confiança de la primera autoritat municipal. "El gest és més significatiu perquè TxT triplica en nombre de regidors a ERC", apunta Vega.
El regidor insisteix en la rellevància de l’ajust, que afecta "a dues àrees molt potents en una situació de crisi i reconstrucció com l’actual, per això és important que es justifiqui a què respon i per fer què?".
En el nou repartiment de responsabilitats, Vega creu que l’alcalde Ballart "ha perdut una oportunitat per agafar una responsabilitat". Es limita, diu, "a repartir joc", quan "la situació demana que l’alcalde agafi una responsabilitat transversal com a resposta al moment que vivim i com gest de compromís amb la ciutat".
Preguntes per escrit
En els mateixos termes s’ha expressat Junts per Terrassa, per a qui Ballart "ha de prendre el timó de la situació i liderar. No entenem que en la situació sanitària i econòmica que pateix la ciutat l’alcalde no assumeixi cap gestió directa de cap àrea específica".
Els sobiranistes creuen que "estem davant d’una crisi de govern" que demostra que l’executiu de Ballart "no té un projecte clar". La formació va entrar ahir una bateria de preguntes al govern perquè els informi dels canvis en el Cartipàs i en els consells de districte. El Partit dels Socialistes també va anunciar ahir que demanarà per escrit a Ballart que justifiqui la remodelació, a banda d’explicar-los a la ciutadania.
En un moment que demana posar "el màxim focus d’atenció" en "la sortida de la crisi sanitària i econòmica", TxT creu que el govern "es preocupa més de la distribució de poder entre ells". La remodelació és en realitat "una operació de contrapoder, de buscar un equilibri intern, de mirar-se de reüll", cosa que, creu, "els distreu" de "vetllar per l’interès de la ciutat".
Els regidors van prendre possessió de les seves noves responsabilitats de govern dimecres i ara afronten el procés d’aterratge a les noves àrees de gestió. Tot i afectar prioritàriament a dues grans àrees municipals -Serveis Generals i Promoció Econòmica-, JxT opina que la remodelació de Ballart "és de fons" i tem que els canvis sotmetin la maquinària municipal a una situació de rodatge que els resti operativitat. El grup demana a l’alcalde que "expliqui els motius" i agilitzi els relleus. "La ciutat no es pot permetre una administració municipal paralitzada durant setmanes o mesos per adaptar-se als canvis".
Socialistes i sobiranistes reconeixen que no esperaven una remodelació de govern en un moment com l’actual. Ciutadans sí. La formació taronja afirma que el nomenament d’Isaac Albert com a nou responsable del hólding i de les finances municipals "no és una sorpresa". Al contrari, afirma el portaveu Javier González, que atribueix al líder d’ERC un cop de força arran les polémiques del soci. "Isaac Albert -diu González- s’ha fet valer després dels escàndols del passat estiu amb el malmès Pacte de Ciutat i l’extraviament de les multes". El polític enumera també "les faltes de respecte cap a membres de l’oposició de Lluïsa Melgares i Noel Duque".
Lluny de compartir el nomenament d’Albert com a regidor de Serveis Generals, Ciutadans creu que "Ballart ha lliurat el control dels diners de la ciutat a ERC", cosa que a judici de CS revela que "les prioritats del govern seran promocionar la República unilateral d’ERC en lloc d’empènyer a Terrassa a sortir de la crisi actual".
El repartiment de subvencions
A Ciutadans li preocupa la presència dels republicans en l’àrea econòmica de l’Ajutament "amb l’experiència del que ha succeït a la Generalitat amb les subvencions públiques a entitats afins en detriment de salut o educació, per exemple".
La remodelació de govern constata que "Ballart no té equip de govern ni partit, sinó un club de fans en xarxes", diu González. La incorporació d’ERC a l’àrea de Serveis Generals, situant a Isaac Albert com l’home fort de l’executiu, serveix als interessos polítics de l’alcalde, afirma. "Ballart sap que no es pot viure només de Facebook i que necessita a algú que governi la ciutat", per això "no li dol traspassar poders a un partit independentista". D’aquesta manera "l’alcalde guanya temps per reforçar la seva campanya electoral permanent, que és el que realment sap fer".