Terrassa

Els carters de Correos protesten davant “la falta de personal”

Una cinquantena de repartidors de Correos es van concentrar ahir al matí davant l’oficina principal de l’empresa a la ciutat, situada a la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, per denunciar “la manca de cobertura de plantilles en les unitats de repartiment, a les oficines de Correos i als centres de tractament postal de tota Catalunya”. Els sindicats UGT i CCOO, majoritaris entre els treballadors de Correos al territori, van convocar la protesta.

“Aquesta situació -segons Manuel Moralo, responsable FeSP-UGT del sector postal del Vallès Occidental- genera que hi hagi retards en la recepció dels enviaments; i que en l’actualitat, a les oficines de Correos a Terrassa, s’acumulin uns 20 mil enviaments pendents d’entrega”.

Segons indica el responsable sindical, fins a 13 mil d’aquests són notificacions administratives (enviaments certificats procedents d’organismes públics, com és ara multes); més de 6 mil corresponen a enviaments ordinaris (altra correspondència o petits paquets que no necessiten una firma d’entrega); i uns 700 són de paqueteria, un tipus de tramesa que es troba molt a l’alça arran de les compres creixents per internet a través de plataformes com Amazon o Wallapop.

El responsable sindical indica que, a causa de l’acumulació dels enviaments, els ciutadans els estan rebent més tard del que correspondria. “Els dies d’endarreriment en les entregues, però, són variables i depenen de la tipologia -puntualitza Moralo-. Precisament estem prioritzant la paqueteria, sobretot la d’Amazon, i deixem en últim terme els enviaments ordinaris, cartes i impresos, que poden acumular un endarreriment en l’entrega de més d’una setmana”.

A Terrassa, Correos compta amb tres unitats de repartiment, dividides en 80 seccions diferents, que es corresponen amb les diferents zones de la ciutat. “27 d’aquestes seccions o zones de repartiment estan en l’actualitat sense cobertura, és a dir, sense un carter que tingui l’àrea específicament assignada”, explica.

Contractacions
“Això implica una sobrecàrrega de feina per a la resta dels companys -afegeix-, que no han de repartir tan sols en la seva zona, en aquella àrea de la ciutat que els toca ja de per si, sinó també en aquelles seccions que, a causa de la falta de personal, no quedarien cobertes”.

Segons assenyala Moralo, el retard en les entregues es percep d’una manera homogènia en tota la ciutat; és a dir, no afecta més uns barris que uns altres.

“Abans de la pandèmia, la falta de places en les unitats de repartiment es cobrien amb contractacions puntuals per dies, o bé per mesos -especifica-. Però des del març passat, l’empresa simplement va deixar de cobrir les vacants i al·lega que ja s’ha gastat tot el pressupost destinat a contractacions”. A més, els sindicats UGT i CCOO consideren que la manca de personal origina que els ciutadans “hagin de patir llargues cues a les oficines de Correos”. En aquest sentit, Moralo indica que “quan els professionals que atenen els clients en les oficines es jubilen, l’empresa cobreix amb un lloc de treball de mitja jornada el que abans era un lloc de feina de jornada completa, cosa que repercuteix en l’atenció que reben els ciutadans”.

Correos va anunciar la creació, des de l’1 de novembre, de 822 noves places fixes per millorar el servei de paqueteria a les tardes i assegurar els lliuraments de paquets en els domicilis entre les 18 i les 21 hores. De les 822 places, un total de 780 són per a repartiment (516, motoritzat i 264, a peu)

Segons indica la Central Sindical Independiente y de Funcionarios (CSIF), aquesta mesura compleix una de les exigències que havia establert el sindicat postal, per tal de suavitzar l’alt índex de temporalitat i d’ocupació a temps parcial dels empleats, que a Correus s’acosta al 25 per cent.

To Top