La pandèmia està provocant un impacte sanitari, social i econòmic d’un abast imprevisible i està causant més precarietat i més vulnerabilitat. Aquesta és una realitat que coneixen bé les persones que treballen al davant de les entitats del tercer sector que s’encarreguen de vetllar tant com poden dels més febles.
Càritas, amb les seves 10 diòcesis, entre aquestes la que inclou Terrassa, ha presentat la campanya “La pobresa també rebrota” en previsió a la situació que pot esdevenir en les pròximes setmanes. El president de l’entitat a Catalunya, Francesc Roig, ha advertit que “ja s’està detectant una nova arribada de persones als despatxos de la institució, i que cal estar preparats per assumir la nova onada de demandes”. Roig ha afegit que moltes de les seus de Càritas a Catalunya ja han esgotat el pressupost que tenien per tot el 2020. “Davant d’aquest context, apel·lem a la solidaritat de la ciutadania per continuar garantint les ajudes a les persones més vulnerables de la nostra societat”, ha indicat el president.
Les dades de Càritas conclouen que 1 de cada 4 llars ateses per Càritas no disposa de cap ingrés, situant al 65,2% de les famílies per sota del llindar crític de la pobresa severa”. Això, diu, suposa que la meitat de les famílies tinguin dificultats per pagar el lloguer, la hipoteca o els subministraments. Al respecte, Roig ha manifestat la seva preocupació: “La situació és insostenible. El 36% de les famílies han hagut de reduir les despeses d’alimentació, un segon confinament seria letal per a moltes d’aquestes persones. No podem esperar ni un minut més a prendre mesures i mitigar l’impacte social de la Covid-10″. Càritas ha recordat que al maig va augmentar un 63% les persones ateses pels serveis de primera resposta a Catalunya, passant de 63.300 persones a més de 103.000, i que aquest increment va obligar a destinar molts més recursos per cobrir necessitats bàsiques com l’alimentació o les despeses relacionades amb l’habitatge”. El president de l’entitat va destacar que la pandèmia ha fet aflorar persones que mai havien demanat ajut. Així va explicar que “1 de cada 3 persones ateses a Càritas no havia necessitat mai la nostra ajuda. És una situació que ens recorda la crisi de 2008, amb la diferència que aquesta ha afectat a tots els sectors econòmics sense excepció, també a l’economia submergida”. La campanya estarà activa durant els mesos d’octubre i novembre, i els diners recaptats aniran destinats principalment a les ajudes directes per pagar lloguers, relloguers, factures o aliments.
Bancs d’Aliments
La crida de l’entitat s’estén als Bancs d’Aliments, els quals expliquen que amb la irrupció de la Covid-19 han hagut d’actuar amb celeritat per poder adaptar la seva operativa i donar resposta a una creixent demanda d’aliments per part de les entitats socials. Aquest increment ja supera el 40% respecte al mateix període de l’any passat.
Fent balanç dels gairebé set mesos que han transcorregut des que es va declarar l’estat alarma el passat 14 de març de 2020, els Bancs dels Aliments catalans atenen més de 262.000 persones de mitjana mensual, a través de 636 entitats d’iniciativa social, un 40% més que abans de declarar-se l’emergència per la Covid. S’han distribuït més 15 milions de quilos d’aliments des de l’inici d’any, amb un valor estimat de 35 milions d’euros.