La Taula Futur Ca N’Anglada 2020 va mantenir ahir una reunió virtual amb el Síndic de Greuges de Catalunya, on les entitats del barri van poder fer arribar les seves opinions sobre el desenvolupament del projecte “Futur Ca N’Anglada 2030”. En el decurs de la trobada, l’AVV de Ca N’Anglada va afirmar que el govern municipal va retenir a l’abril dues partides de 220 mil euros i 150 mil euros del projecte d’Esponjament de Ca N’Anglada per destinar els imports “a la compra de mascaretes. “Ens sembla molt bé atendre l’emergència -comenta Manuel Medina, vocal de l’AVV i representant veïnal a la taula-, però no és just amb els pocs diners que es destinen al barri i amb el retard que porta l’esponjament, els romanents no es gastin a Ca n’Anglada”.
L’Ajuntament de Terrassa va comprar el 8 d’abril de 2020 a la Xina un milió de mascaretes per distribuir-les entre la població en la primera onada de la pandèmia de la Covid-19. Les mascares protectores escassejaven i l’administració municipal va fer una inversió de 520.300 euros per “donar resposta a una necessitat evident de la ciutadania, generada per una emergència sanitària molt complexa”, va afirmar l’alcalde Jordi Ballart, coincidint amb l’arribada de la primera partida de mascaretes.
Set mesos després, l’AVV fa pública la retenció pressupostària i afirma que “no veu” l’oportunitat del destí que s’ha donat a les partides del projecte de l’esponjament. “Hauriem entès que es derivin diners de l’esponjament a prioritzar els projectes de futur de Ca N’Anglada. Això sí que tindria sentit”.
Els diners tornen al 2021
El govern municipal va explicar ahir que la Covid va endarrerir l’esponjament i que les partides retingudes es recuperaran l’exercici 2021.
Cristina Escudé, directora de l’àrea d’Urbanisme i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, explica que la tercera fase de l’esponjament, prevista el 2020, s’ha vist endarrerida per dos factors: La complexitat en la reubicació d’un dels veïns dels dos blocs a enderrocar i la impossibilitat d’executar les demolicions en el calendari previst. “Un cop resolta la reubicació el veí, les obres van coincidir amb el confinament i no es van poder executar”, explica Escudé.
La Covid ha modificat el pla d’obres de l’esponjament el 2020, donant peu a un romament econòmic que a l’abril es va posar a disposició de l’emergència Covid, juntament amb altres partides municipals. Cristina Escudé explica que “tot el que no s’ha pogut gastar aquest any en l’esponjament hi ha el compromís que es gastarà el 2021”.
Una reunió positiva
Al marge de l’incident de la partida per les mascaretes, la reunió amb el Síndic ha estat valorada pels presents com a “positiva”. El Síndic de Greuges va escoltar les parts, va dir que entenia els problemes de convivència al barri exposats pels veïns i va demanar “corresponsabilitat suprapartidista” i no polititzar el tema.
A la trobada es va fer ahir repàs de l’execució de les iniciatives en marxa del Projecte Futur de Ca N’Anglada 2030, entre elles la casa d’oficis i l’esplai de dia, prioritaris per als veïns.
El primer forma professionals de la construcció i de la fusteria d’alumini. Fonts municipals informen que el programa acaba a finals d’any i ja hi ha un jove que ha trobat feina. La casa d’oficis té un pressupost de 250 mil euros (238.000 els aporta el Servei d’Ocupació de Catalunya i 18 mil l’Ajuntament), més 80 mil euros en material procedent d’Habitatge Terrassa.
Pel que fa a l’esplai, ha començat després de l’estiu amb “un pressupost inicial de 15 mil euros el 2020 que pujarà fins als 22 mil euros l’exercici 2021”, informa la tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares.
Els veïns van demanar que els projectes pel futur de Ca N’Anglada tinguin pressupost propi, metodologia de treball i indicadors que permetin testar-los de manera periòdica. El govern, però, insisteix que “el finançament està garantit encara que els diners els aporti una àrea concreta”.
El grup municipal de Ciutadans s’afegeix a la demanda “d’una metodologia i uns indicadors -apunta el regidor David Aguinaga-. Els projectes de Ca N’Anglada són molt més que un pressupost. Aquest és un projecte per 2030, de manera que esperem que a la pròxima reunió hi hagi propostes noves”.
Sobre la taula hi ha altres projectes com la retirada de les antenes parabòliques, que “està pendent de la rehabilitació de les teulades dels edificis”, explica Melgares. També de la millora del registre de les trucades a la centraleta de Policia Municipal, que entra als pressupostos de 2021, i del “mercat de la misèria”. Els veïns es queixen de què la presència policial dispersa els venedors pel barri entre setmana, però no el cap de setmana.