El curs escolar, atípic per l’emergència sanitària, compleix un mes i mig. No és gaire temps però amb la situació que hi ha provocada per la Covid-19, cada dia que passa, és un respir. Moltes són les mares i pares que a les petites trobades parlen de la Covid i que de seguida pregunten si els fills continuen fent classe amb la norma normalitat o s’han hagut de confinar per algun cas que ha donat positiu a la prova PCR.
Tots els missatges abans de l’inici del curs i durant el mateix és que les escoles són segures i que apliquen totes les mesures d’higiene i protecció. Malgrat això, hi ha famílies que tenen reticències i també els seus fills en edat d’escolarització. Ho vàrem veure el primer dia quan més d’un nen o nena deia que li feia por tornar a l’escola per la pandèmia. Aquests infants entraven amb ulls tristos i no sabem que va passar el segon dia, si van tornar o es van quedar a casa.
El cas és que els centres van notar que el curs començava amb més cadires buides a les aules. Ho van comunicar a Serveis Territorials d’Educació i va recollir les dades. El director d’aquest àmbit, Jesús Viñas, ha explicat que el fet va preocupar. "La primera setmana de classe es va registrar una mitjana d’un 4 a un 5% de l’alumnat que faltava a classe pel temor al coronavirus. I a partir de llavors es va anar reduint fins al dia d’avui que estem a un 2% o una mica per sota, que és el percentatge que tenim d’absentisme ordinari". La gran majoria dels alumnes que es van quedar a casa eren d’infantil i primària que, de fet, és l’etapa on sol donar-se més absentisme.
Situació a la ciutat
Viñas respecta aquest sentiment de por davant la pandèmia però insisteix que l’escola segueix sent un dels espais més segurs. I afegeix que l’anàlisi de l’impacte en el sector escolar ho confirma. "La incidència de la Covid a les aules està en un terme mitjà d’un 2%", és un percentatge baix". I detalla les dades. "Fins ahir a Terrassa hi havia 39 grups en quarantena respecte als dos mil que hi ha de bressol, infantil, primària, ESO, batxillerat i FP i a la comarca del Vallès Occidental hi havia 196 sobre 8.500". El director valora la situació. "El protocol està funcionant i es compleix. Mestres i professors, el personal de serveis, alumnes i famílies estan a l’altura. I això té molt mèrit si tenim en compte que hi ha moltes escoles que mouen diàriament molta gent". Viñas destaca també que els casos positius solen ser aïllats. "Rarament, s’ha donat més d’un cas positiu en el grup bombolla. És a dir que l’alumne positiu no ha emès més propagació. En canvi, per exemple, sí que es dóna que hi hagi els dos germans i per tant es confinen dos grups al mateix moment perquè per edat pertanyen a grups diferents". El director reitera que la feina que està fent l’escola en seguir i aplicar tot el protocol és d’una gran complexitat però tothom n’és molt responsable". També ha volgut elogiar el treball dels sanitaris: "Els professionals de Salut fan la feina als centres amb molta rapidesa".
De les dades obtingudes també s’ha conegut que la franja d’edat més feble davant la Covid és a partir de 15-16 anys; és a dir estaríem parlant del segon cicle de l’ESO, batxillerat i Formació Professional. I és, precisament, a la secundària on Educació i Salut varen fer cribratges a quatre centres públics del Vallès Occidental, un d’ells a l’Institut Montserrat Roig.
300 mil ordinadors
Això explica que el departament d’Educació hagi recomanat amb les noves mesures del dijous passat que l’alumnat de batxillerat i cicles formatius faci semipresencialitat; el 50 per cent de les classes al centre i la resta des de casa.
Les classes via en línia ja es van fer l’any passat quan va aparèixer la Covid-19 de forma sobtada i es va haver de procedir al confinament durant dos mesos. L’alternativa d’ensenyar telemàticament es va implantar de manera accelerada perquè no quedava més opció. També es va confirmar que el sistema no estava prou preparat i va accentuar les desigualtats socials.
Les administracions en van prendre nota. Així el curs va començar amb el que els centres de secundària, amb l’alumnat de més edat, havien de tenir fet el pla educatiu d’aquest curs en dues versions; la presencial i la virtual. I a més van reclamar ordinadors per aquells alumnes que no en tenien per si de cas s’implantaven nous confinaments domiciliaris.
Educació es va comprometre a una dotació de 300 mil ordinadors. El director de Serveis Territorials, Jesús Viñas, va explicar que "la comanda es va fer el juliol però que hi ha hagut certs problemes en el mercat perquè estava saturat. La primera part de la comanda arribarà ara i serà per a secundària. Es tracta d’un ordinador molt específic que només permet realitzar les funcions d’estudi i que no és d’ús personal més enllà d’aquestes tasques". L’Ajuntament també va rebre una donació de 200 ordinadors de Kern Pharma.