Terrassa

Els nous contractes de lloguer cauen a la meitat pel virus

Els efectes de la crisi del coronavirus es deixen notar en tots els sectors. L’immobiliari no n’és una excepció. En aquest sentit, la paralització general de l’activitat econòmica que va acompanyar la declaració de l’Estat d’Alarma el març passat, va provocar que es desplomés el nombre de nous contractes de lloguer formalitzats a la ciutat.

Durant el segon trimestre de l’any, marcat enguany pel confinament domiciliari en plena primera onada de la pandèmia, la signatura de nous contractes de lloguer va caure així gairebé a la meitat (un 44,20 per cent) en relació amb el període abril-juny del 2019. Aquesta és una de les xifres recollides a l’estudi periòdic que la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca duu a terme per seguir l’evolució dels lloguers a la ciutat, el Vallès Occidental i Catalunya.

654 contractes
En concret, durant el segon trimestre d’aquest 2020, a Terrassa es van materialitzar un total de 654 contractes de lloguer. De fet, la semiparal·lització del mercat del lloguer que va donar-se a la ciutat durant el segon trimestre de l’any és equiparable a la que va produir-se en els municipis de l’entorn de Terrassa, amb caigudes que van anar del 31,43 per cent de Sant Cugat al 45,15 per cent de Rubí, passant pel 38,32 per cent de Sabadell.

Amb tot, els percentatges queden lluny dels que van experimentar-se a Barcelona ciutat, on la paràlisi del mercat del lloguer va ser pràcticament total, amb una caiguda interanual en la formalització de nous contractes (amb 5.801 documents signats) del 99,95 per cent.

El moviment absolutament alentit per la pandèmia del mercat del lloguer en el segon trimestre de l’any no va venir acompanyat a Terrassa d’una caiguda significativa dels preus mensuals. Entre l’abril i el juny, aquests van baixar tan sols un 1,03 per cent respecte al període gener-març. Dels municipis pròxims a Terrassa, el descens més important va produir-se a Sant Cugat, on durant l’etapa de pràctica suspensió de l’activitat econòmica pel coronavirus, el preu del lloguer va baixar un 4,45 per cent. També destaca el descens en el preu del lloguer que, en el trimestre del confinament domiciliari, va tenir lloc a la ciutat de Barcelona, i que va ser del 3,13 per cent.

A l’alça
Malgrat la irrupció de la crisi del coronavirus, els preus mitjans del lloguer a Terrassa i la seva àrea d’influència van seguir el segon trimestre en uns nivells similars als que hi havia just un any enrere.

A la nostra ciutat, per exemple, la modificació interanual del preu del lloguer va experimentar un petit augment del 0,93 per cent, de manera que va situar-se en els 618,04 euros mensuals.

L’estudi de la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca posa un cop més de manifest que el preu del lloguer a Terrassa és més barat que el de la mitjana de Catalunya. En concret, un 14,45 per cent inferior. O expressat amb diversos exemples: si a la ciutat de Barcelona, llogar un pis costa de mitjana 949,78 euros al mes, arrendar un habitatge a Terrassa és gairebé un 35 per cent més barat; i un 45 per cent més econòmic que fer-ho a Sabadell, on el lloguer mensual costava de mitjana, en el segon trimestre, 680,47 euros.

Sant Cugat segueix sent el municipi estudiat per la Cambra amb el lloguer més alt (1.129,02 euros).

To Top