Les imatges, repetides cada 1 de novembre, dia Tots Sants, de corrues de visitants atansant-se al cementiri municipal per portar flors als seus difunts han passat, almenys enguany, a la història. La segona onada de contagis de la Covid-19 va alterar diumenge l’arrelat ritual, i el complex funerari va registrar una assistència de visitants tan baixa com inhabitual en una data com aquesta.
Els egarencs van fer cas de les recomanacions tant de l’Ajuntament com de la Generalitat, que demanaven evitar aglomeracions per Tots Sants i anar als cementiris d’una forma esgraonada els dies i les setmanes precedents. Així, diumenge, la caiguda en el nombre de visites va ser molt més que notable. Un total de 3.482 persones van acudir al complex funerari, per les 13.323 de l’1 de novembre del 2019.
Aquest octubre també s’ha produït una baixada en l’afluència al recinte davant del mateix mes de l’any passat (30.451 visites enfront de 43.372). Tot i així, el descens -de vora el 30 per cent- és proporcionalment menor que el registrat el dia 1 de novembre en si, cosa que fa pensar que molts terrassencs van decidir no esperar-se al diumenge de Tots Sants per dur flors als difunts, en un context extraordinàriament marcat per la pandèmia.
Dia calmat
"Jo sóc dels qui hi vinc només un cop l’any i prou, aquesta festivitat de Tots Sants; la veritat és que quan ets aquí, se’t mouen les emocions, els records, i tot plegat resulta de vegades una mica dolorós", diu la Pilar Margarit, de 62 anys. Aquesta veïna de Matadepera explica que, tot i el confinament municipal del cap de setmana, no ha tingut cap problema per arribar al cementiri de Terrassa.
De fet, la restricció de la mobilitat per municipis anunciada pel Govern la setmana passada per frenar el virus, tenia algunes excepcions. Una era permetre la visita als cementiris, tant dissabte com diumenge, sempre que aquests es trobessin dins de la mateixa comarca del lloc de residència.
A banda, l’Ajuntament va impulsar mesures per evitar les concentracions de visitants en aquest Tots Sants excepcional. Per exemple, l’ocupació del cementiri no podia excedir les 2 mil persones, amb un límit màxim d’estada d’una hora.
Per tal de facilitar que l’afluència fos més esgraonada, el Consistori va reforçar el bus gratuït, que habitualment cobreix els desplaçaments al complex funerari només per la festivitat de Tots Sants, i que enguany ha funcionat tres dies. També es va ampliar l’aparcament on, diumenge, es podia estacionar sense problemes, en una altra mostra que aquest ha estat un 1 de novembre del tot diferent.
Encara que la majoria de visitants accedien al recinte per la porta principal, enguany Funerària de Terrassa va habilitar-hi fins a cinc accessos. Cadascun tenia un sentit d’entrada i un de sortida separats entre si, amb el corresponent pot de gel hidroalcohòlic per desinfectar les mans a punt, tal com mana el protocol anti-Covid.
Un cop a dins, malgrat l’assistència impròpia d’un 1 de novembre, es van repetir, com cada any, els íntims "rituals" de familiars i amics davant la sepultura dels seus éssers estimats. Netejar les làpides, canviar les flors ja malmeses per unes altres de noves… i, sovint, en acabar, un cop el nínxol ja arranjat, passar uns segons, uns minuts, de reflexió i record, d’emoció, contemplant en silenci l’absència.
L’ambient calm només quedava trencat, allà on arribava el so de les notes, per l’acompanyament musical de grups com Xavi Castillo Trio, que diumenge a mig matí interpretava peces de jazz. Per a qui més, per a qui menys, acostar-se allà on es troben les restes de familiars i amics representa un acte emotiu. Però quan la pèrdua és recent, encara ho resulta més. "És el primer any que vinc tot sol al cementiri de Terrassa per Tots Sants, ja que fa només un mes i mig que vaig perdre la meva dona", explica amb els ulls vidriosos en Josep Tutusaus, de 74 anys i veí del carrer de Joaquim Costa. "Fins ara teníem el costum, cada 1 de novembre, d’anar plegats al cementiri del poble dels nostres pares", recorda.
La pandèmia tampoc va fer enrere la Maria i la Neus Rodríguez Oliván, dues germanes egarenques que cada 1 de novembre "acompanyen i recorden la mare i altres familiars que aquí reposen".
Tots Sants també és una data especial per a la Marina Sánchez i el seu cosí José, de Can Boada, que ara tenen 30 anys. Expliquen que des dels 18, queden sempre aquest dia per tal de visitar el lloc on estan enterrats els seus avis.
Menys flors venudes
La menor afluència al cementiri municipal també va quedar palesa en les vendes registrades a les paradetes de flors i records ornamentals ubicades, com cada any, vora l’accés principal.
Les paradistes consultades expliquen que la caiguda en la facturació ha estat enguany de més d’un 70 per cent en comparació amb la de Tots Sants del 2019. "Cada any, a aquesta hora del matí, ja hi havia una gran cua per comprar flors", asseguraven a la parada de Fupar mentre atenien només un client.
"Tinc la sensació que els dies passats, entre setmana, fins i tot hem venut una mica més del que ho estem fent avui", indicava la Joaquina Bautista, de la Floristeria Carmona, que recordava com les varietats més comprades sempre són la rosa vermella i el crisantem.
"El ritme de vendes és bastant desesperant; la facturació ens deu haver caigut un 75 per cent respecte ara fa un any", afirmava l’Ada Pujol, florista de La Casa dels Records.
La imatge de cementiris sense aglomeracions es va repetir arreu de Catalunya. Als de la ciutat de Barcelona, per exemple, es van registrar diumenge un 68 per cent menys de visites que l’1 de novembre de l’any passat, segons fonts municipals. La xifra de persones que van acostar-se a aquests recintes al llarg de la setmana passada va ser entre un 13 i un 18 per cent més alta que a Tots Sants del 2019.