Terrassa

Prohibit sortir i entrar de Terrassa el cap de setmana 

Després d’una setmana d’especulacions, filtracions interessades, suposades reaccions i també moltes limitacions legals, la Generalitat va anunciar ahir un nou paquet de mesures per frenar l’augment de les transmissions de la infecció de la Covid-19 que situen les restriccions en un nivell que pretén forçar el confinament domiciliari, una fórmula que no ha pogut utilitzar el Govern però que ha estat molt present sobre la taula. En la lluita contra la pandèmia i quan les xifres són “crítiques”, en paraules dels màxims responsables mèdics del departament de Salut, les decisions també són extremes. Sobretot es busca eliminar la interacció social, limitar al màxim els possibles contactes. Per tot això s’ha reduït al mínim les opcions i es busca no parar definitivament l’activitat econòmica com va succeir en la primera onada de la pandèmia, malgrat que l’afectació a molts sectors és molt i molt important.

El nou paquet de mesures també ha provocat el desconcert de la ciutadania, amb la diversitat de decisions que es prenen i moltes de les contradiccions que les acompanyen. Cal recordar que totes les limitacions que ja existien segueixen. La més important és el toc de queda, que continua vigent des de les deu del vespre a sis del matí.

Dues setmanes
El Govern ha aprovat tancar des de mitjanit el perímetre de Catalunya durant 15 dies i, a més, en aquest període hi haurà un confinament perimetral de tots els municipis durant els caps de setmana, per intentar no només aplanar la corba de contagis sinó aconseguir reduir-la dels més de 5.000 casos diaris a un miler. La Generalitat movilitzarà aaaquest cap de setmana fins a cinc mil mossos per evitar desplaçaments.

Així, Terrassa restringirà l’entrada i sortida del terme municipal des de les sis del matí d’avui a la mateixa hora de dilluns, però es permetran els desplaçaments dins la mateixa comarca si són activitats esportives a l’aire lliure en municipis limítrofs. Aquesta mesura es tornarà a repetir el pròxim cap de setmana.

No obstant això, estan permesos els desplaçaments per anar a la feina, en els casos en què no es faci teletreball, i per motius de força major, ja que l’objectiu d’aquesta mesura és evitar els desplaçaments a segones residències durant el cap de setmana. A més, aquest cap de setmana, 31 d’octubre i 1 de novembre, que coincideix amb la commemoració de Tots Sants, es podrà anar al cementiri si aquest es troba a la mateixa comarca en què es viu. El Govern també recomana adoptar una estratègia de desplaçament basada en les anomenades “bombolles” o grups de convivència (persones que conviuen en una casa), ampliada a persones de suport per prevenir les conseqüències negatives que pot suposar l’aïllament social.

Les reunions i trobades familiars de més de sis persones que no siguin el grup de convivència o d’activitat laboral queden prohibides.

Moviments
La mobilitat de les persones d’entrada i sortida de Catalunya resta restringida durant 15 dies, exceptuant aquells moviments que estiguin justificats, com l’assistència a centres sanitaris, per anar a treballar, a l’escola o universitats o cuidar persones dependents.També es podran fer tràmits oficials, com renovació de permisos i documentació oficial, realització d’exàmens inajornables i d’altres circumstàncies de força major que es puguin justificar.

El paquet de restriccions és més ampli. Es tanquen teatres, cinemes i altres activitats culturals i musicals, mentre els arxius, museus, sales d’exposicions i galeries d’art es mantenen oberts limitats al 33% de l’aforament, i a les biblioteques només es podrà acudir per recollir o retornar els llibres reservats.

Les instal·lacions i equipaments esportius també es tanquen i s’ajornen totes les competicions esportives durant els 15 dies previstos de confinament perimetral, amb excepció de les oficials, estatals o internacionals, sempre sense públic (més informació a la pàgina 10 de la secció d’esports).

Comerç
Respecte al comerç, i també en l’afany de limitar els moviments, hauran de tancar tots els centres i recintes comercials, excepte els espais d’alimentació o de menjar per emportar. Podran obrir els comerços que es dediquen a articles de primera necessitat, alimentació i higiene. L’obertura al públic dels comerços minoristes està condicionada a una superfície de venda igual o inferior a 800 metres quadrats, amb el 30% de l’aforament permès, i els de més d’aquesta superfície hauran d’acotar-se a la mateixa.

Els d’alimentació, begudes, productes higiènics, farmàcies, ortopèdies, òptiques, concessionaris, jardineria i perruqueries podran estar oberts sigui quina sigui la seva superfície.

Una de les prioritats del Govern és poder mantenir l’activitat a les escoles. A diferència del que va succeir a la primera onada de la Covid-19, el missatge és clar: “les escoles seran l’últim a tancar-se”. Per tot això, l’ensenyament obligatori, primària i ecundària, continuarà obert però es redueix l’assistència presencial a la no obligatòria (batxillerat i formació professional de Grau Mitjà o Superior) i es fa telemàtic, amb l’excepció de les pràctiques i els exàmens o avaluacions.

Els parcs i jardins públics, així com les àrees de joc infantils, romandran oberts fins a les vuit de la tarda, i sempre respectant les pautes que ha marcat el Procicat per a aquests espais. Es suspenen les activitats de lleure infantil i juvenil, les extraescolars i l’esport escolar, fora del centre educatiu.

Pel que fa als bars i restaurants, tancats des de fa 15 dies, es mantenen igual i només es permet el lliurament a domicili o la recollida de menjar al mateix establiment. En aquest cas es permet el repertiment de menjar una hora més, fins les onze de la nit. Queden exclosos els restaurants dels hotels i els allotjaments turístics, però només per a ús exclusiu dels seus clients, igual que succeeix als centres sanitaris amb els menjadors per als treballadors. La prohibició també es manté pels establiments d’estètica.

En paral·lel, la Generalitat mobilitzarà “de forma immediata” més de 300 milions d’euros “per donar resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia”. Es destinaran a ajuts directes per als sectors més afectats i a atendre problemàtiques d’emergència social i habitacional derivades de la crisi.

Aquestes mesures i d’altres s’han aprovat pel Procicat i reafirmat pel Govern davant la gravetat de la situació epidemiològica de Catalunya, amb més de 30.000 nous casos de Covid-19 registrats l’última setmana i 434 persones ingressades a les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals catalans.

To Top