Terrassa

La 6a edició de Terrassa Cooperativa tindrà 51 activitats

La nova edició de Terrassa Cooperativa, que és la sisena, tindrà també format virtual per la pandèmia. El programa reunirà 51 activitats (vuit més que l’any passat) amb la participació de 88 empreses, entitats, entitats, institucions i serveis, i amb un objectiu comú que és difondre el sector així com fer debat sobre les qüestions que afecten el mateix en aquests temps tan difícils que toca viure.

La presentació de la 6a edició es va presentar ahir de la mà del regidor d’Emprenedoria i Economia Social, Pep Forn, acompanyant per la presidenta de la Xarxa d’Economia Solidària de Terrassa (XEST), Rosa Guinot, i de la representant de la Federació de Cooperatives de Catalunya (FCC), Núria Oñoro, que a la vegada és membre de la cooperativa egarenca Magroc.

Temàtiques
Durant l’acte, Forn va explicar que el programa d’enguany tindrà tres itineraris temàtics que són la producció i el consum; la cultura i l’economia social. i les cures i l’economia feminista. També hi haurà unes jornades professionals i la documentació generada es posarà a l’abast de tothom. L’edició de 2020 no tindrà la fira que es feia al carrer per la Covid-19 però es podrà contactar amb totes les entitats participants per tenir informació i fer consultes.

La cita amb Terrassa Cooperativa s’ha consolidat i, de fet, cada any ha tingut més participació. El sector a Terrassa té un pes important. Hi ha 99 cooperatives registrades però no totes federades. Aquestes empreses d’economia social treballen en camps diversos com l’educació, la cultura i altres serveis. Cal remarcar que en educació hi ha una xarxa estable des de fa temps integrada per centres de llarga trajectòria com per exemple Eina, Crespinell, El Cim, l’Heura i Tecnos. Totes amb experiència solvent i acreditada. Sense moure’n d’aquest àmbit, afegir que l’Ajuntament, a través de la regidoria d’Educació, també incentiva la cultura cooperativista amb activitats guiades que proposen fer simulacions d’un projecte cooperativista. L’alumnat desenvolupa la idea, el producte i acaba el procés instal·lant paradeta de venda solidària al mercat dels dimecres a l’avinguda Béjar.

Gran esforç
Però la pandèmia està afectant a tots els sectors i el món cooperatiu no ha pogut escapar-se. Núria Ordoño, representant de la FCC, va fer palès “el gran esforç que està fent l’economia solidària per combatre la Covid-19”. Ordoño va afegir que “no hem parat ni un sol dia per pensar com readaptar-nos i donar resposta a la població” i va assegurar que “hem estat a l’altura”. Rosa Guinot, presidenta de la XEST, va defensar que “l’economia solidària és viable però que s’ha de canviar el sistema establert perquè no ajuda”. Guinot va alertar que “el model econòmic ha mostrat, especialment en la crisi d’ara i anteriors, la pobresa i la desigualtat que hi ha a la població i que, a més, té rostre de dona”. La presidenta de la XEST va comentar també que a la nova edició de Terrassa Cooperativa es parlarà d’economia solidària i feminista. Guinot va avançar també que des de la xarxa s’està impulsant un projecte pilot de moneda social per intercanvi de productes i serveis que es farà públic a primers de novembre.

Al servei de les persones
El regidor Pep Forn va felicitar-se pel món cooperatiu local. “És un orgull formar part d’aquesta realitat i està ben acompanyat. Em va sorprendre de seguida l’empremta en economia social que hi ha a Terrassa i la que tenim per davant. L’Ajuntament té un pla estratègic per avançar i ho fem”. Forn va posicionar-se a favor d’aquest model alternatiu. “L’economia ha d’estar al servei de les persones i no les persones al servei de l’economia. L’economia social és una alternativa de veritat i de primer ordre. Ja ho és i ho serà en el futur”.

En la programació, l’Ajuntament hi participa de manera transversal; és a dir que hi ha implicació dels diversos departaments i regidories perquè el tema cooperatiu es pugui abraçar des de molts aspectes.

To Top