La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals, Fecasarm, ha xifrat en gairebé 3.000 milions d’euros les pèrdues que arrossega el sector com a conseqüència de les restriccions que se li ha imposat per reduir els contagis de coronavirus. En un comunicat, assegura que aquestes s’eleven, en concret, a 2.939 milions d’euros, acumulades des del passat 14 de març, quan el Govern central va declarar l’estat d’alarma.
Precisament aquest migdia, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Isaac Albert, es reunirà amb una representació d’establiments del sector de l’oci nocturn de la ciutat. Una trobada prevista per ahir, però que es farà avui i en la que s’analitzarà la delicada situació d’aquest sector.
Impacte
Precisament, l’informe de Fecasarm, assenyala que el 50% dels gairebé 4.000 locals d’oci nocturn de Catalunya van decidir ja al març no obrir les portes i van aplicar un ERTO, mentre que l’altra meitat va optar per reprendre l’activitat quan es va permetre amb les restriccions acordades. Fecasarm crida l’atenció sobre el fet que els 2.000 locals que van optar per no obrir al març arrosseguen pèrdues directes de 1.600 milions d’euros al deixar de facturar una mitjana mínima de 25.000 euros per setmana, segons els seus càlculs.
Per als altres 2.000 locals, l’impacte econòmic és d’uns 1.340 milions.
En aquests gairebé 3.000 milions no estan comptabilitzades les pèrdues indirectes de les empreses proveïdores, que la patronal del sector d’oci nocturn creu que podrien ascendir a uns altres mil milions.
Fecasarm, que critica que la Generalitat els ha deixat fora de les seves ajudes a la restauració, assegura que el 80% de tots els seus establiments són ara insolvents i es veuran obligats a tancar definitivament abans de final d’any si no arriben solucions.
En paraules de Joaquim Boadas, secretari general de la Fecasarm “el sector necessita ajudes reals i eficaces i estem parlant de xifres de centenars de milions d’euros, un mímim de 400 ME, quantitats d’acord amb la magnitut de les pèrdues ocasionades derivades del tancament de locals i de la impossibilitat de treballar. Cal dotar al sector d’ajudes a fons perdut o bé suspendre tributs i cotitzacions a la Seguretat Social així com també lloguers, no n’hi ha prou amb aplaçar tributs i cotitzacions ni rebaixar-los el lloguer al 50%, ja que si no es treballa no es pot pagar res. Per aquest motiu estem reclamant mesures urgents tant a l’Estat com a la Generalitat i seguim reivindicant que som espais segurs i que hem de poder reobrir”.