Terrassa

L’Hospital de Terrassa endureix el règim de visites

Els pacients ingressats a l’Hospital de Terrassa només podran rebre visites cada 48 hores. La nova mesura restrictiva, que obeeix a la necessitat de frenar els contagis pel Covid-19, entrarà en vigor avui dimecres. L’altre centre hospitalari de Terrassa, Mútua, no ha informat de cap modificació similar.

Així, a partir d’avui, els qui tinguin familiars o amics a l’hospital de la carretera de Torrebonica podran realitzar visites els dimarts, dijous i dissabtes, de tres a cinc de la tarda, als malalts que ocupin llits A, i els dimecres, divendres i diumenge (en la mateixa franja horària) als qui estiguin en llits B.

A més, la xifra de visitants només pot ser d’una persona al dia. Per descomptat, s’ha d’usar màscara i abstenir-se de fer visites els qui notin símptomes de coronavirus. A dia d’ahir, el percentatge de pacients de coronavirus a l’hospital del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) era del 23%. La capacitat total de l’UCI és de 18 persones

L’Hospital de Terrassa té dues plantes de pacients positius de coronavirus i existeix la previsió d’obrir-ne una tercera. Ahir, el centre tenia 66 pacients amb Covid ingressats, set d’ells a l’UCI. Segons l’hospital, el servei d’Urgències està funcionant amb normalitat "així com la resta de l’activitat assistencial". Des de fa tres setmanes s’ha incrementat l’activitat quirúrgica, amb operacions els dissabtes, i el servei d’Hospitalització Domiciliària s’ha incrementat amb un segon equip i a dia d’ahir tenia vuit pacients ingressats.

MútuaTerrassa, per la seva banda, manté les limitacions imposades per prevenció: només un acompanyant per pacient i ingrés i una visita al dia, dins dels horaris establerts: llit A, d’onze del matí a dues de la tarda i llit B, de cinc de la tarda a vuit. Per agilitzar l’accés, l’hospital universitari demana disposar d’una targeta de visita: taronja per als visitants de malalts en llit A i blava per als del llit B.

Els grans hospitals catalans ja veuen venir la segona onada de la pandèmia, especialment en les Unitats de Cures Intensives (UCI), mentre l’atenció primària segueix desbordada, segons els directors dels CAP, que demanen a les xarxes socials més espai per atendre els pacients. Això va informar l’agència EFE.

La situació a Catalunya és greu però, de moment, no s’ha desprogramat l’activitat prevista en la majoria de centres hospitalaris encara que això pot canviar en els propers dies segons l’evolució de la pandèmia. Ahir se se van sumar a la xifra de morts una cinquantena més, un nombre similar als del mes de maig.

En alguns centres, com l’Hospital Clínic, ja es comença a estar en un punt en el qual si la pandèmia continua la seva evolució ascendent haurà de plantejar-se reprogramar serveis per atendre malalts de Covid-19, com va admetre ahir a TV3 el cap de malalties infeccioses, Àlex Soriano. Aquest hospital té una vintena de pacients a l’UCI d’un total d’ingressats d’entre 80 i 90 pacients Covid, comptant també l’hospitalització domiciliària, segons dades facilitades a EFE.

A l’Hospital del Mar, de Barcelona, els malalts greus de coronavirus ocupen el 78% de les llits de l’UCI, amb 14 ingressats per aquesta malaltia, encara que aquest centre té més àrees que es poden habilitar per atendre aquests i a d’altres pacients amb altres patologies. Al centre Germans Trias i Pujol, de Badalona, hi havia ahir 16 malalts de Covid-19 a l’UCI específica per a aquests pacients i l’UCI d’altres patologies estava plena també, si bé aquest centre funciona amb normalitat i, de moment, no s’ha hagut de desprogramar cap intervenció, segons van informar fonts de l’hospital.

Ampliació
A l’Hospital Vall d’Hebron, de Barcelona, els pacients amb Covid-19 ocupen el 20% de l’UCI, que compta amb 56 llits, i tenen previst poder ampliar el nombre de llits UCI en el cas que sigui necessari, han precisat aquest matí. Per la seva banda, a l’Hospital Parc Taulí, de Sabadell, tenen 87 pacients ingressats per coronavirus, dels quals 17 són a l’UCI i en semicrítics, segons dades facilitades que corresponien al dilluns.

A Girona, la situació més complicada apunta a les dues comarques empordaneses. L’Hospital de Figueres ha hagut de prioritzar les intervencions de cirurgia major ambulatòria per alliberar el màxim de llits possibles, de manera que, de les que necessiten ingrés, només es mantenen les oncològiques i urgents. En aquest hospital s’ha passat de sis ingressats en relació a la pandèmia el passat 8 d’octubre a 34 en l’actualitat, quan en el pic de la crisi sanitària es va arribar a 45.

Al Baix Empordà, el centre de referència està a Palamós i allí l’activitat es manté igual amb només algunes proves i operacions a pacients fràgils reprogramades, i a l’Hospital Josep Trueta, de Girona, s’ha hagut de reduir i organitzar alguna activitat demorable amb l’objectiu d’impactar el mínim possible en l’assistència. En aquest centre, els 44 pacients amb coronavirus suposen el 13% d’ingressats, mentre que la normalitat es manté en els centres sanitaris d’Olot i Campdevànol. L’Hospital de Santa Tecla, de Tarragona, atendrà també a malalts de Covid-19 a partir d’ahir dimarts encara que no a les persones que estiguin greus, segons fonts sanitàries. Fins ara, els dos únics centres de la província que atenien malalts de coronavirus eren el Joan XXIII, de Tarragona, i el Sant Joan, de Reus (Baix Camp).

Segona onada
Mentrestant, els hospitals ja perceben amb claredat que la segona onada ha arribat a la seva riba, l’atenció primària està desbordada per la marea del Covid i es reclama, a través de les xarxes socials des de fa dies, més espai físic per als CAP i poder fer la vacunació de la grip amb seguretat.

Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), ho va deixar clar: va explicar que es necessiten espais per evitar aglomeracions de persones que van als centres d’atenció primària a vacunar-se de la grip comuna.

To Top