Terrassa

El Govern rebaixarà un 50% el lloguer dels locals tancats per Covid-19

El Govern ha aprovat un decret llei amb el qual es rebaixa fins a un 50% el lloguer dels establiments i locals comercials que tenen prohibit desenvolupar la seva activitat per les restriccions per tallar els contagis de Covid-19, com bars i restaurants. Es tracta d’un decret que faculta els titulars dels establiments a iniciar una negociació amb els propietaris d’immobles per establir una rebaixa temporal i de mutu acord de la mensualitat de les rendes.En concret, estableix un període de negociació d’un mes entre el propietari del local i l’arrendatari i, en cas de no arribar a un acord, passa a aplicar-se automàticament una rebaixa del lloguer en funció d’una taxació preestablerta.

La nova norma fixa que, si no hi ha acord entre les parts, el lloguer d’aquells negocis que estan totalment tancats per les mesures sanitàries, com bars i restaurants, centres d’estètica, bingos, casinos, sales de joc o ludoteques, es reduirà automàticament un 50% a comptar des del dia en què l’arrendatari notifiqui la seva voluntat de negociar. Compten també com a negocis tancats els restaurants, cafeteries i bars que funcionen fent lliuraments de menjar per emportar o a domicili, de manera que, davant la falta d’acord, la reducció de la quota dels seus lloguers serà de la meitat.

El Gremi de la Restauració de Barcelona ha celebrat l’"històric" decret llei. L’organització destaca que aquest decret llei aporta solucions immediates sense haver d’esperar una sentència judicial, i recorda que de la mateixa manera que les mesures per contenir els contagis entren en vigor en el mateix moment, la restauració necessita ja alternatives al problema del lloguer. "Per als restauradors, el pas que ha fet avui la Generalitat es pot qualificar d’històric i suposa atendre la demanda plantejada pel sector a l’inici de la pandèmia", ha indicat el Gremi, el director general del qual, Roger Pallarols, ha comparegut al costat de la consellera de Justícia, Ester Capella.

Exempció total
Per la seva part, el sector d’hoteleria i turisme de la UGT catalana ha exigit una exempció total del pagament del lloguer als bars i restaurants obligats a tancar a Catalunya. Segons el parer d’aquest sindicat, tot i les ajudes -directes i en forma de préstecs- aprovades pel Govern, el tancament d’aquests establiments posa en risc el treball de 120.000 assalariats de l’hostaleria a Catalunya. "Les ajudes anunciades pel Govern haurien de ser finalistes", reclama la UGT de Catalunya, que també demana celeritat en la gestió de les prestacions per ERO temporal.

La patronal Pimec també s’ha posicionat sobre aquesta decisió. Demana al Govern de la Generalitat que també tingui en compte els petits tenidors i estalviadors, propietaris dels locals que ara veuen rebaixada la seva renda. Sovint es tracta d’immobles que han estat adquirits amb préstecs hipotecaris que caldria seguir pagant. El president de Pimec, Josep González, valora la intenció de l’Executiu d’evitar el tancament d’empreses i la pèrdua de llocs de treball però no creu que aquesta sigui la millor mesura. En aquest sentit, ha destacat que "els propietaris tampoc no haurien d’assumir sols les conseqüències d’aquesta decisió i, per tant, caldria repartir el joc i que l’Administració també es fes càrrec d’una part dels costos d’aquesta rebaixa".

En el mateix sentit, la patronal Foment del Treball ha rebutjat el decret llei aprovat pel Govern que rebaixa fins al 50% el lloguer dels locals comercials tancats o afectats per la pandèmia perquè segons la seva opinió "provoca inseguretat jurídica": "És injust i lesiu per als propietaris".

En un comunicat, l’organització empresarial ha censurat que la Generalitat intervingui en el mercat de lloguer i considera que ha de ser l’administració la que assumeixi la pèrdua d’ingressos dels negocis restringits per tallar els contagis de la Covid-19. "La suspensió de l’activitat en bars, restaurants, gimnasos, centres de bellesa, etcètera, i la conseqüent pèrdua d’ingressos no pot ser assumida ni pels propietaris dels locals, ni tampoc pels empresaris, sinó que s’ha de repercutir a la administració que ha ordenat el tancament dels negocis o ha limitat parcialment la seva activitat", ha sostingut.

To Top