Terrassa

Nou pla de xoc que confina bars i restaurants 

El Govern de la Generalitat va presentar ahir el paquet de mesures per als pròxims 15 dies, que ja han estat aprovades pel Procicat, per a tractar de frenar l’accelerada que ha sofert la pandèmia, a Catalunya, des de l’última setmana. Aquestes mesures aniran acompanyades de les seves corresponents ajudes econòmiques, encara que aquestes no s’han concretat encara. El comitè del Pla d’Emergències de Protecció Civil de Catalunya va aprovar el tancament de bars i restaurants durant un mínim de quinze dies, limitar l’aforament dels comerços al 30%, reduir el de cinemes i teatres al 50%, i suspendre les activitats esportives no professionals, mentre recomana limitar al màxim la mobilitat. Es tracta d’una sèrie de mesures “doloroses però necessàries”, va anunciar el govern català, per a frenar el constant increment de contagis de la Covid-19 i que preveu poder aplicar a partir del divendres a primera hora després que les validi el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). D’aquesta manera, les mesures anunciades la setmana passada per a diverses localitats del Vallès Occidental, com Terrassa, no s’aplicaran, ja que són menys restrictives que les dictades ahir pel conjunt de Catalunya pel Govern. Aquestes restriccions són “les úniques que poden ser útils per a frenar el creixement” de l’epidèmia, segons va afirmar la consellera de Salut, Alba Vergés, que va comparèixer en roda de premsa telemàtica per a donar compte dels acords al costat del vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès; la consellera de Presidència i portaveu de l’executiu, Meritxell Budó; i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

Menjar a domicili
L’interior i les terrasses de bars i restaurants hauran de tancar al públic i només podran servir menjar a domicili, una decisió que el gremi de la restauració ja anunciat que recorrerà davant la Justícia. Una mesura que s’ha hagut de prendre, va defensar Aragonès, perquè en aquests espais és on hi ha més “relaxació” i més risc de contagi, malgrat els esforços que prenen els restauradors.

El vicepresident, que va exercir les atribucions de president en funcions després de la inhabilitació de Quim Torra, va anunciar que l’executiu aprovarà ajudes per a la restauració amb una dotació inicial de 40 milions d’euros i una nova línia d’avals per a cobrir necessitats de liquiditat. Budó va explicar que s’incorporarà en el Codi Civil català una clàusula anomenada ‘rebus sic stantibus’ que busca “acompanyar a aquelles activitats que no podran fer front al seu lloguer” a causa de les mesures restrictives decretades ara o en el futur. En l’àmbit del comerç, Sàmper va indicar que es mantindran les perruqueries ofertes (es prohibeixi, per contra, els tractaments de bellesa), mentre que es limitarà l’aforament al 30% en els locals comercials i a més les grans superfícies -on els espais comuns hauran de romandre tancats- de més de 400 metres quadrats hauran de controlar l’aforament en temps real.

Unes altres de les mesures acordades són que cinemes, teatres i sales de concerts, amb un aforament màxim del 50%, hauran de tancar a les 23.00 hores i els usuaris hauran d’estar sempre asseguts en butaques preassignades. Els gimnasos també veuen limitat el seu aforament a la meitat.

Competicions esportives
Budó va explicar que també s’ha decidit deixar en suspens la competició esportiva, a excepció de la qual es desenvolupa a escala estatal, internacional o professional, amb l’objectiu de detenir la mobilitat associada a aquestes activitats, especialment els caps de setmana, perquè els entrenaments podran continuar efectuant-se entre setmana.

Així mateix, els parcs públics i les àrees de joc infantil hauran de tancar a les 20.00 hores i es tanquen al públic salons de joc, casinos i bingos. Aquestes restriccions van acompanyades de la “recomanació general de reduir al màxim la mobilitat i romandre en el domicili sempre que sigui possible”, en paraules d’Aragonès.

També s’anima a teletreballar, sempre que es pugui, i a seguir les classes universitàries a distància, mentre es manté la prohibició que les reunions superin les sis persones. En aquest sentit, es recomana promoure les mesures organitzatives i tècniques que permetin limitar al màxim la mobilitat de persones treballadores, prioritzant el treball a distància, el teletreball, les reunions telemàtiques, o bé, altres mesures quan la mobilitat és imprescindible, com horaris d’entrada i sortida esglaonats, flexibilitat horària. L’ús de la mascareta és obligatori en l’entorn laboral quan l’espai de treball és d’ús públic o oberta al públic. També es prohibeixen les trobades i reunions de més de sis persones, llevat que pertanyin a la “bombolla de convivència”. Si aquestes reunions són en espais públics, no es permet el consum d’aliment ni de begudes.

Situació epidèmica
Sàmper va reconèixer que és “impossible” que els Mossos d’Esquadra i les policies locals controlin en “cada casa” el compliment de les restriccions per a evitar el contagi del coronavirus, davant el que ha animat als ciutadans a delatar a qui se salti les mesures i ha avisat que s’efectuarà un control “més exhaustiu” de l’incompliment de les restriccions del qual es va produir en la primera fase de la pandèmia.

Les dades d’ahir mostren que la situació epidèmica a Catalunya s’ha agreujat novament amb la suma en les últimes 24 hores de 1.620 nous contagis, 23 morts i 40 nous hospitalitzats, amb el que ja són en total 1.024 els pacients de COVID-19 ingressats, 189 d’ells en l’UCI, 17 més que ahir, el mateix número que hi havia el 26 de maig.

Vergés va dir que els contagis han augmentat “de manera intensa” en les últimes dates, i com a exemple va dir que fa quinze dies es detectaven en una setmana uns 7.000 positius per prova PCR, xifra que ara s’ha gairebé doblegat fins a aconseguir els 12.000.

Reaccions
Les mesures aprovades aquest dimecres pel Procicat arriben una setmana després que el Govern anunciés la reobertura amb condicions de les discoteques i locals d’oci nocturn, encara que finalment va fer marxa enrere i continuen tancades. La patronal catalana Foment del Treball va defensar ahir que els centres de treball són “segurs” i va demanar “equilibri i proporció” davant l’anunci de mesures extraordinàries per a contenir la propagació de la Covid-19 que ha fet aquest dimecres la Generalitat.

Foment del Treball va mostrar la seva posició contrària a les mesures que impliquen la “pràctica suspensió de l’activitat en els establiments de restauració”, que ha considerat “desproporcionades”, i va demanar una regulació que “no agreugi la crisi econòmica”.

En un comunicat, la patronal va demanar a la Generalitat de Catalunya que se centri en els “focus de contagi” i no en els “centres de treball que compleixen la normativa” que, segons ha afirmat, “han invertit en seguretat i higiene per a treballadors i clients.

To Top