Estan “molt cabrejats”. Aquest és el resum de la reacció dels amos, responsables i treballadors de locals d’oci després del gir, sorprenent i punyent, de la Generalitat, que havia anunciat per ahir l’autorització de reobertura dels establiments, amb limitacions, per a després ajornar la publicació oficial de la norma a l’espera de no se sap quines concrecions legals i per a acabar tirant-se enrere. Seguirà el tancament de discoteques i sales de festa adoptat fa mesos per la pandèmia del coronavirus.
La Generalitat va anunciar que a partir d’ahir permetria que les discoteques reobrissin les seves portes, però amb activitat fins a les tres de la matinada, sense que es pogués ballar. Podien programar actuacions en directe. Es tractava d’ evitar la proliferació del “botellón” i festes il·legals potenciant l’oci nocturn regulat. L’acord assolit entre el sector empresarial i el Procicat incloïa l’obligació de portar mascareta (mentre no s’estigués consumint). Les pistes de ball havien d’estar ocupades per taules i cadires, o només cadires, i amb un aforament del local que no podria sobrepassar el 50%.
I al final, ni això. “No té sentit. Estan jugant amb nosaltres”, va clamar ahir Antoni Marañón, responsable de la sala Fred Astaire. Els van posar en la boca el caramel, més aviat caramelet tenint en compte les restriccions de la proposta, i li ho van treure en l’últim moment. Tenien una mica d’il·lusió i les neveres a mig omplir, com va ocórrer a l’estiu quan, com recorda Marañón, l’administració autonòmica va parlar de reobertura “i l’endemà passat van dir que no”.
La nova norma havia de sortir el dijous en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la publicació es va demorar unes hores per a perfilar, segons el Govern, uns assumptes legals a posar negre sobre blanc, però el dimecres a la nit alguns hostalers ja escoltaven notícies del canvi d’opinió de la Generalitat. “Ens va costar molt el consens. No era la solució lògica, però l’acceptàvem. Era un primer pas, encara que fos amb la meitat de l’aforament i amb concerts, sense ball en la pista. D’acord. I ara es fan enrere”, destacava Marañón.
La patronal de l’oci nocturn Fecalón va acusar el Govern d'”incompetència política” i d’actuar amb “incoherència i improvisació” per congelar la resolució que havia de permetre la reobertura dels locals, una decisió que, per Fecalón, fa més grossa la “catàstrofe” del sector. En declaracions a EFE, el secretari general de Fecalón, Fernando Martínez, va retreure a la Generalitat que no comuniqués al sector la intenció de fer-se enrere i que els afectats s’assabentessin a través dels mitjans de comunicació.
A més, va denunciar la “incompetència” de l’executiu català per prendre una decisió d’aquest tipus a última hora, quan la majoria d’empresaris ja tenia planificat com reprendre el seu negoci, traient molts empleats dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i adquirint l’estoc de begudes que havien de vendre als establiments. En les reunions prèvies, el Govern havia demanat que es retiressin tots els recursos judicials presentats contra el tancament, segons Martínez.
Fecalón va exigir a la Generalitat que demostri en quins informes mèdics es basa per denegar l’activitat de l’oci nocturn, el que aboca centenars de persones a “botellons i festes il·legals”. Martínez va subratllar la “incoherència” que l’oci nocturn no pugui obrir, que bars i restaurants hagin de tancar a la una de la matinada com a màxim, al temps que es permet a “bingos i casinos” estendre el seu horari fins a més tard. I va recordar que l’oci nocturn és l’únic sector empresarial que no compta amb un pla Procicat, tot i que el juliol passat van traslladar un esborrany a la Generalitat que no ha estat debatut.
Una altra patronal de locals d’oci nocturn, FECASARM, va mostrar la seva indignació i va exigir que la consellera de Salut, Alba Vergés, rectifiqui la seva decisió o que dimiteixi. En un comunicat, el secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, va anunciar que aquesta federació presentarà demandes de responsabilitat patrimonial i va criticar que “els continus canvis de criteri i les decisions errònies i contraproduents de Salut han arruïnat més de 30.000 famílies, i algú n’ha de respondre”. Molts empresaris ja havien tret treballadors de l’ERTO, contractat artistes, comprat productes, anunciat la reobertura i venut entrades de cara al cap de setmana. I ahir, ja de matinada, van saber que la conselleria canviava de resolució.
Canvis de criteri
Per a Boadas, “el més xocant de tot és que aquesta decisió arriba justament poc més de 24 hores després que la Generalitat anunciés que el Procicat havia donat llum verda a la reobertura” i reconegués que el sector de l’oci nocturn legal “no era el causant de l’augment dels contagis que s’havia produït els últims dos mesos, perquè els locals havien estat tancats”. El representant de la patronal va criticar durament els “canvis de criteri sobtats, decisions equivocades i, a més, contraproduents” del Departament de Salut. I recordà que la Generalitat ja va ser el 18 de juny el primer govern autonòmic que va permetre l’obertura de les discoteques amb sales de ball i que 72 hores després se’n va desdir i va prohibir les pistes de ball.
Des del 24 de juliol estan prohibides a Catalunya les activitats d’oci nocturn i segueixen tancades discoteques, sales de ball, karaokes i locals de prostitució. I si des del juliol els contagis no paren d’augmentar a Catalunya, “el responsable no ha estat la vida nocturna”, recalca la federació.
Ara, només 48 hores després que responsables del Departament de Salut reconeguessin que les activitats d’oci nocturn legal “eren un clar aliat de cara a lluitar contra el ‘botellón’ i que no eren les responsables dels contagis”, la conselleria ha tornat a fer marxa enrere, es va queixar Boadas: “No té nom”. Els empresaris estan indignats: “Han jugat novament amb el pa de més de 30.000 famílies que no es mereixen el que els estan fent, deixant-les en l’estacada sense cap ajuda econòmica”, va afirmar. Segons Boadas, “totes les decisions que han pres respecte al nostre sector han estat equivocades i contraproduents”. Cada vegada que han tancat l’oci nocturn han pujat els ‘botellons’ i les festes il·legals, “amb el consegüent augment de contagis”.
El sector ha estat de nou sacrificat “injustament i equivocadament”, va afegir Boadas, que també acusà la consellera d’haver actuat “a traïció, enganyant el sector”, i d’haver jugat amb ell, perquè el dimecres a la tarda, el secretari de Salut Pública, Marc Ramentol, va dir que el retard en la publicació al DOGC es devia al fet que els serveis jurídics estaven fent una correcció formal del document abans de la seva publicació. En realitat, segons Boadas, “no tenien cap intenció de publicar-lo, i això mentre els empresaris de sector s’anaven gastant el que no tenien en les últimes compres i preparatius, amb la confiança que podrien reobrir”.
“El Govern espanyol i la Generalitat donen pals de cec per a acontentar a tots. No podem ser titelles. Crec que la solució és oblidar-nos de l’oci nocturn fins que la situació millori i rebre subvencions per a viure”, reflexiona Xavier Gómez, president del Gremi d’Hostaleria de Terrassa i Comarca i responsable dels locals El Born i Zurito.