Els ajuntaments podran usar els seus romanents "sense límit" en 2020 i 2021 una vegada que el Govern va anunciar ahir la suspensió de les regles fiscals, de manera extraordinària, en aquests dos exercicis, una mesura reivindicada amb molta insistència des del món local. En el cas de l’Ajuntament de Terrassa són 7,5 milions d’euros de la liquidació de l’any 2019 i ara s’ha de veure la liquidació del 2020. Així ho va explicar ahir Núria Marín, tinenta d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, a Diari de Terrassa, que va voler ser també prudent. "Hem d’esperar que es publiqui al BOE per llegir la lletra petita perquè hi poden haver matisos", diu.
En principi, aquest pressupost es destinarà a "despeses corrents i inversions". Marín va considerar recentment que era especialment important per a Terrassa "poder disposar lliurement dels romanents acumulats en els darrers anys perquè els podem destinar a projectes municipals molt necessaris a la nostra ciutat". Així ho va expressar en una reunió telemàtica amb altres 28 municipis d’Espanya. El mateix alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, a principis d’aquest mes, es va referir a aquesta necessitat de més recursos pels ajuntaments. Ballart va remarcar que l’escenari que planteja la crisi sanitària actual suposa un sobreesforç a les finances municipals en molts àmbits, com l’habitatge, els serveis socials o els serveis de salut, a més de la reducció d’ingressos que s’està patint". Ballant va reclamar que "no només volem disposar de manera immediata d’uns recursos econòmics que són més necessaris que mai, sinó també poder fer-ho lliurement, en funció de les pròpies necessitats i en el nostre propi marc d’actuació municipal". Ara, des de l’Estat i gràcies a la intervenció de la Unio Europea, ha arribat un cert respir. Així, el ajuntaments podran usar els seus romanents "sense límit" en 2020 i 2021 una vegada que el Govern ha anunciat ahir la suspensió de les regles fiscals, de manera extraordinària, en aquests dos exercicis i per indicació de la Unió Europea.
Reconstrucció económica
En una roda de premsa en el Congrés, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va considerar ahir que es tracta d’una bona notícia per a les entitats locals que fins ara no podien usar el seu superàvit per llei, i ara podran fer-ho, "bé en forma de serveis públics o ajudes a la reconstrucció econòmica i social del país". Montero va explicar que la suspensió de l’aplicació de les regles fiscals afecta a totes les administracions, també a les comunitats autònomes, a les quals s’informarà d’això i de les seves previsions de dèficit en un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que tindrà lloc dilluns vinent a les 13.00 hores.
La titular d’Hisenda també va expressar la seva preocupació pels ajuntaments sense romanents i s’ha compromès a buscar en el seu Ministeri una solució per a aquestes corporacions que implica habilitar un fons específic, si bé no ha informat quina quantia ascendeix encara que es remenen diverses propostes.
Igualment,va assenyalar que el Govern treballa amb els grups parlamentaris per a aconseguir el màxim consens possible per a un nou decret llei que permeti donar més liquiditat als ajuntaments. Fins ara, ha dit, "no hi ha consens" en quin criteri utilitzar per al repartiment del fons de 5.000 milions dels pressupostos i un altre pal·liar el dèficit de transport, de 400 milions d’euros. La ministra va insistir que els ajuntaments podran usar els seus romanents sense límit. D’aquesta manera, el Govern canvia radicalment la seva interpretació de la Constitució Espanyola. L’argument que utilitzava fins al dimarts és que la Constitució Espanyola prohibia que els ajuntaments incorreguessin en dèficit, de manera que no podien utilitzar els romanents d’anys anteriors. D’aquí ve que l’única solució que trobava era que els ajuntaments prestessin aquest superàvit a l’Estat.