La consellera de Justícia, Ester Capella, durant la seva visita ahir al nou Jutjat Social, número 3, de Terrassa, s’ha mostrat escèptica davant l’anunci del Govern espanyol de tramitar la propera setmana els indults als condemnats pel procés. “L’única manera de solucionat la qüestió és a través de la política i no judicialitzant la voluntat de la ciutadania d’expressar-se a través de les urnes”. Considera que l’indult és “el perdó i el reconeixement de què alguna cosa no ha funcionat”.
“La solució per Catalunya és política i la dels presos també”, va reiterar. “L’indult és només una solució parcial. Per posar el comptador a zero cal l’amnistia”. Va reflexionar que “l’indult no deixa de ser un gest davant una sentència que ha estat desmesurada. De totes maneres, ja veurem què passa”.
El nou Jutjat Social, el número 3, que la consellera va visitar ahir atendrà els conflictes d’acomiadaments, les reclamacions econòmiques i tota la jurisdicció social derivada de la pandèmia. “Aquest és el tercer jutjat social que la Generalitat obre a Terrassa i va subratllar que és un servei molt necessari per fer front al previsible allau de casos relacionats amb la crisi i la conflictivitat laboral per la pandèmia”.
El segon jutjat en dos anys
El nou jutjat està situat a la planta baixa, al costat de l’oficina del Deganat, del Palau de Justícia de Terrassa, a la rambleta del Pare Alegre, 112. Estarà dotat d’una plantilla de 8 nous professionals dedicats a reforçar la jurisdicció social: 4 tramitadors, dos gestors judicials i dos auxiliars judicials.
A més, la Generalitat ha destinat 45.000 euros a l’adequació d’aquest espai, el mobiliari i l’equipament informàtic del nou jutjat.
Aquest és el segon jutjat que la conselleria Justícia posa en marxa a Terrassa des del 2018. “Ara fa dos anys des de la Generalitat vam dotar d’un jutjat de 1a. instància, el número 9, especialitzat en assumptes de família i vam demostrar el nostre compromís per millorar el servei a Terrassa”, va recordar la consellera Capella. El partit judicial de Terrassa engloba sis municipis.
“És important que la justícia no s’aturi i hem d’estar preparats per qualsevol circumstància o emergència per donar resposta a les necessitats de la ciutadania, i garantir els seus drets i llibertats”, va comentar la consellera Capella, que es va reunir a l’inici de la visita amb “tots els agents judicials de Terrassa”. A la trobada per recollir inquietuds en matèria judicial i proposar solucions hi van assistir el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Ignasi Puig; el jutge degà Carles Prat; la fiscal en cap Remei Soriano; i la degana dels Procuradors de Terrassa, Belen Gurruchaga.
Justícia telemàtica
En aquest context de la pandèmia Justícia gestiona qualsevol incertesa que es presenti i també està invertint en la millora tecnològica per què, en cas necessari, els funcionaris puguin teletreballar des de casa. El Departament de Justícia ha substituït els ordinadors de sobretaula de 844 funcionaris per PC portàtils. Precisament, 35 d’aquests portàtils corresponen a Terrassa. Sumats als que ja tenen els jutges, els fiscals i els lletrats, els jutjats de Terrassa entraran a la tardor amb un total de 114 portàtils.