L’entitat terrassenca Pro Discapacitats Fundació Privada Terrassenca (Prodis) i el sociòleg Joan Estruch (nascut a Barcelona però resident a Terrassa) van rebre aquest dilluns la Creu de Sant Jordi 2020 en un acte celebrat al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
Prodis és una entitat d’iniciativa social sense ànim de lucre destinada a l’assistència i la promoció integral de persones adultes amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o paràlisi cerebral. El govern català l’ha guardonat “amb motiu del seu 60è aniversari, en reconeixement al seu compromís social i a la seva tasca eficient i efectiva per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual”. Per la seva banda, Estruch ha rebut el reconeixement “per la seva contribució a la construcció d’una sociologia de la religió a Catalunya, feta amb rigor científic i oberta als corrents internacionals, que ha transmès amb mestratge en la docència i en una nombrosa producció assagística i de traduccions al català d’obres clàssiques de la temàtica”.
En total, dilluns el govern de la Generalitat va lliurar les Creus de Sant Jordi a 29 persones i 15 entitats, entre elles la motociclista Laia Sanz, els germans Roca i el pintor i escultor Miquel Barceló. D’altres guardonats en aquesta edició han estat la pianista Àngels Alabert, l’enginyer industrial Josep Amat, la pintora Roser Bru, la historiadora Martina Camiade, la biòloga Purificació Canals, el poeta Antoni Canu, la bioenginyera Teresa Capell, l’historiador de l’art Eduard Carbonell, l’actriu i directora escènica Imma Colomer, i la lingüista Maria Josep Cuenca.
“Sou l’exemple i reflex del que és Catalunya”, va destacar el president de la Generalitat, Quim Torra, que va exalçar la “solidaritat i el compromís de la societat catalana”, “un poble amb vocació de futur i personalitat pròpia”. Torra va agrair als guardonats “el treball i la dignitat ciutadana” mostrada i, servint-se d’unes paraules de l’escriptora Mercè Rodoreda, va apuntar: “Us agraeixo que hàgiu servit tan bé el vostre país fent la vostra feina de la millor manera possible”.
A causa de la crisi de la Covid-19, l’acte es va repetir fins en tres ocasions, de manera que no omplissin la sala tots els guardonats al mateix temps i que els premis es lliuressin per torns. Tampoc es va retratar la tradicional imatge del president lliurant els guardons; els premiats el van recollir directament sense mantenir contacte físic amb el cap de l’executiu.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.