a cultura és segura. Aquesta és una frase del sector que la diuen allà on calgui perquè la gent s’animi i vagi als teatres i auditoris. La cultura és un dels àmbits més afectats per la pandèmia sanitària i les administracions, com l’Ajuntament de Terrassa, està donant molt suport perquè els professionals puguin pujar als escenaris i tornar a treballar.
L’arribada de la tardor és sinònim de reapresa cultural als municipis. I Terrassa ho ha fet. El dissabte es va inaugurar la temporada teatral a l’Alegria amb la multipremiada “Fuenteovejuna”, el clàssic de Lope de Vega reinventat en versió moderna a càrrec de la companyia Obskené. I l’estrena va funcionar com una seda. La funció va tenir totes les mesures higièniques i de seguretat per la Covid-19. Això vol dir que tothom va accedir amb la mascareta i que la va dur posada durant tota l’estona de la representació i fins a la sortida.
A l’entrada, a més, pressa de temperatura i rentat de mans amb el gel hidrològic. El personal del teatre va acompanyar als assistents fins a les seves butaques que, en aquesta ocasió, no estaven assignades prèviament. El públic es va asseure guardant les distàncies en un aforament reduït al 50 per cent. La sortida dels 90 espectadors va ser també molt ordenada, amb pausa, fins al carrer de Gaudí.
Tot un protocol obligat per la nova situació que fa que perdi un xic d’encís. Es va trobar a faltar les salutacions, una breu conversa i les impressions un cop ha finalitzat l’obra, un fet que abans era habitual. Ara, amb la Covid, el vestíbul del teatre ha quedat sense cafeteria i reservat a un lloc de pas; no et pots aturar i, per tant, la interrelació social, si es fa, ha de ser a fora al carrer.
Necessari
Tornar al teatre i veure una obra en viu va ser motivador per les persones que no es van voler perdre l’estrena. “Tenia molta il·lusió de veure un espectacle en directe. Per a mi, quasi que era una necessitat. La cultura és un sector molt fràgil i cal amanyagar-lo molt perquè és molt important tot el que aprenem”, va dir Amanda Alonso, periodista.
Maria Rosa Ucero i Francesc Herrera van compartir l’opinió. “Si es prenen totes les mesures, com aquí, al Teatre Alegria, no ha d’haver-hi cap problema”. I Sandra Sitges va afegir-se: “És molt important donar suport a la cultura, als artistes i als professionals. Si hi ha oferta, la gent anirà als teatres i als auditoris”. El sentir d’aquests espectadors va ser general. “La cultura és un sector molt afectat ara mateix i cal donar-li suport”, van dir Anna Rius i Adam Lang. I el mateix van manifestar Maria Carme Macias i Meli Llovera, que van remarcar que era el primer espectacle després d’esclatar la pandèmia. Tots a una, doncs, a favor de reprendre l’oferta cultural i de teatre oberts. També el lema de “Fuenteovejuna” difon aquesta màxima encara que per altres fets. L’espectacle es va presentar en un format no convencional. La companyia va actuar a l’escenari però va tenir públic al darrere i al davant (al pati de butaques) buscant una major complicitat. L’obra, multipremiada, s’inspira en el clàssic de Lope de Vega però la companyia Obskené en fa una interpretació lliure i més adaptada als temps actuals. Obskené ha explorat en el text i ha anat a l’essència. Especialment s’ha fixat en l’abús d’autoritat i de poder del governador sobre els camperols del poble cordovès i en la violència de gènere que exerceix amb la protagonista. “Fuenteovejuna” és una obra de principis del segle XVII i pren la història verídica del poble (Fuente Obejuna). Han passat més de quatre-cents anys però cal dir que la denúncia que en fa Lope de Vega sobre les estratègies endimoniades de l’èsser humà és plenament actual als nostres dies. És per això que complau que una jove companyia evoqui el teatre clàssic i en faci una nova versió amb respecte. Actors i actrius de la companyia van fer un treball de registre compartit esplèndid i amb molta expressió en les veus, en els rostres i amb el cos. L’espectacle “Fuenteovejuna” s’havia de representar al pati de l’Ajuntament però les previsions de pluja van fer que hi hagués un canvi d’escenari un dia abans. L’Ajuntament va decidir que es passava al Teatre Alegria. Recordar que la regidoria de Cultura promociona aquest any la temporada amb una oferta de dues entrades pel preu d’una sola.
L