La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa i l’Ajuntament han reprogramat la Jornada Virtual Dones, Ciència i Tecnologia (WSCITECH,20) que s’havia de celebrar el passat 27 de març i va quedar suspensa a causa de la crisi sociosanitària per la Covid-19. La jornada vol fer valdre la contribució a la ciència i la tecnologia en femení, especialment al campus de Terrassa. També té l’objectiu de fomentar l’interès i les vocacions en aquest àmbit de les nenes i joves.
La iniciativa va ser presentada ahir per representants de l’organització. Núria Salàn, subdirectora de l’Eseiaat, per part de la UPC; el regidor d’Universitats, Pep Forn, i la regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín. L’acte va tenir a un espai clau: la sala d’actes de l’edifici històric de la formació en enginyeries industrials del campus on, precisament, des de la sortida de la sala es pot admirar un magnífic vitrall protagonitzat per una dona. La jornada abraçarà tres blocs: ciència i tecnologia; salut i comunicació. En el primer es presentaran les ponències “Dones destacades: un web i una aplicació”, “Joventut, tecnologia i noies”, “Com és avui, al nostre país, la situació de les dones a la cúpula directiva del sector tecnològic”. En referència a temes de salut, hi haurà també tres ponències més: “Vivim la vida, un projecte de vida independent de persones amb malalties reumàtiques; “Experiències de formació per professionals de la salut en violència de gènere a través de l’art” i “Projectes de paternitats responsables, actives i saludables”. Finalment, el bloc de comunicació està integrat per les presentacions titulades “Emprendre en clau feminista a Terrassa”, “Sempre aprenent” i “A l’indústria, on són les dones?”. Després de les ponències, s’obrirà una taula rodona per l’intercanvi de reflexions entre els participants.
Núria Salàn, professora de l’Eseiaat amb un llarg bagatge en el treball per fomentar les vocacions femenines tecnològiques, va explicar que “el congrés és cada dos anys però no ens volien quedar tant de temps sense fer res. D’aquí que fem aquesta jornada perquè sigui un enllaç de transport al congrés que s’ha de fer l’any 2021”. La docent es va mostrar motivada per la iniciativa i confia que es mantingui la participació anterior que va ser d’unes dues-centes persones, encara que va reconèixer que les convocatòries virtuals sempre són incertes.
La regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, va subratllar per la seva banda que “cal seguir treballant per donar visibilitat a les dones i més a la ciència, on poques han tingut el protagonisme que mereixien”. Marín va recordar que només hi ha un 24% de dones a les enginyeries, un índex a millorar.