L’Ajuntament, tot i la crisi sanitària per la Covid, ha volgut mantenir els Premis Muncunill a la Innovació. Aquesta vegada, però, el guardó, ha pres un format molt més discret. El govern va decidir atorgar només un premi, el de caràcter honorífic, que ha recaigut en la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per “la seva constant recerca i transferència de coneixement a la societat i per la intensa labor amb la què ha contribuït a la millora de les mesures preventives i pal·liatives per mitigar els efectes del coronavirus”.
L’entrega del premi es va fer ahir en un acte sense públic presencial en la Sala Muncunill. El rector de la UPC, Francesc Torres, va recollir el guardó que va ser entregar per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. La màxima autoritat local va estar acompanyada pel tinent d’alcalde de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, Isaac Albert, i del regidor d’Innovació i Universitats, Pep Forn. L’acte va ser presentat per la periodista Sheila Alen.
“Molt honorat”
El rector Francesc Torres va expressar que “em sento molt orgullós, agrait i honorat en rebre aquest premi que és per tota la comunitat universitària de la UPC”. Torres va subratllar que s’han involucrat amb la lluita amb la Covid en desenvolupar tecnologia per la salut amb valor afegit”.
La UPC és una universitat catalana d’excel·lència en formació i investigació. La universitat està històricament lligada a la ciutat a través d’un campus urbà que s’ha consolidat i renovat amb el pas del temps. La Politècnica, a través de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audovisual (Eseiaat) ofereix una formació superior de prestigi en el camp d’enginyeries i especialitzades en sectors estratègics de la indústria catalana, europea i internacional. A més, la UPC en general i el campus en particular ha apostat des de sempre per una estreta col·laboració amb les empreses i indústries.
En aquests moments, doncs, la UPC s’ha posat també al capdavant per investigar en la lluita contra la pandèmia del coronavirus. La llista d’accions en les quals s’ha involucrat és extensa. La UPC, per exemple, ha col·laborat amb el departament de Salut sobre els requeriments tècnics que es necessiten per fabricar màscares sanitàries reutilitzables i segures; el projecte transversal per a afabricar mascaretes reutilitzables a les empreses de l’entorn de Terrassa; la fabricació de material de protecció per a centres sanitaris; i el respirador artificial fabricat amb impressora 3D.
altres intervencions
També s’ha sumat a les campanyes per promoure la cessió temporal i gratuïta de dispositius mòbils per a pacients aïllats als hospitals perquè puguin fer videotrucades amb els seus familiars i la donació a l’Hospital MútuaTerrassa d’equips de protecció individual (EPI).
En ser una universitat tecnològica, la UPC compta amb uns equipaments d’anàlisi pluridisciplinari de gamma molt alta. El Superordinador Mare Nostrum participa en investigacions centrades a combatre la Covid, mentre que el grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom-SC) elabora informes de risc de rebrot a la Comissió Europea.
La UPC ha intervingut també en la creació d’eines per fer estudis als hospitals sobre la pandèmia; la posada en marxa d’una app que permet detectar de forma precoç la presència de símptomes de trastorn d’estrès posttraumàtic en els supervivents d’UCI pel coronavirus i facilitar la intervenció específica per prevenir les conseqüències psicosocials i la incapacitat inherent a aquesta patologia; així com estudis sobre l’evolució de la Covid a països i regions al Sud Global.