Terrassa

Hisenda aposta per suspendre la regla de despesa per al 2020

El Ministerio de Hacienda va anunciar dilluns passat que impulsarà un nou decret que suspèn la regla de despesa de cara a aquest 2020, i que estudia allargar la suspensió també al 2021. L’objectiu és que els ajuntaments disposin de més recursos econòmics per afrontar els pròxims mesos, que es preveuen molt condicionats per la crisi sanitària, econòmica i social provocada pel coronavirus.

D’aquesta manera, els consistoris podran disposar dels romanents del 2018 i el 2019, cosa que significa un impacte econòmic per als municipis que el Govern de l’Estat xifra en un total de més de 3 mil milions d’euros.

L’Executiu pretén així donar una resposta a la petició de centenars d’ajuntaments (entre ells, el de Terrassa), que han demanat en reiterades ocasions flexibilitzar l’esmentada regla de despesa, un mecanisme de control de l’equilibri de les finances públiques que fixa els increments màxims de despesa que un consistori pot dur a terme entre exercicis. Aquest mecanisme va venir determinat per la Llei d’Estabilitat Pressupostària (coneguda com a Llei Montoro) de l’any 2012, a fi de contenir les despeses municipals dins de les mesures d’austeritat imposades per la Unió Europea. En essència, la llei marcava que els consistoris destinessin els superàvits a pagar deute i no noves inversions. L’Ajuntament de Terrassa ha acollit l’anunci de la ministra Montero amb prudència. Des del Consistori s’espera a l’aprovació definitiva del nou decret per conèixer-ne els detalls i poder tenir clar el posicionament municipal al respecte.

superàvit

Amb el nou decret, l’Executiu proposa prorrogar per al 2020 l’ús del superàvit de 2019 per finançar inversions financerament sostenibles (en una mesura amb un impacte que arriba als 987 milions d’euros), i oferir millors condicions financeres als ajuntaments amb problemes econòmics.

D’altra banda, el Ministerio permetrà concloure el 2021 els projectes d’inversions financerament sostenibles iniciats el 2019 i que estiguin finançats amb superàvit del 2018, amb un impacte potencial que podria arribar als 621 milions d’euros. D’aprovar-se el nou decret, també s’habilita la possible utilització del superàvit del 2019 per finançar despesa el 2020, sempre que els consistoris tanquin aquest exercici en equilibri pressupostari.

La nova proposta del Ministerio de Hacienda arriba després que la setmana passada, el Govern de PSOE i Unidas Podemos no pogués tirar endavant al Congrés un primer decret llei que plantejava la cessió voluntària del romanent (14 mil milions d’euros) per part dels ajuntaments a l’Administració Central.

To Top