Terrassa

Retorn a classe amb mascareta i motxilla

Els carrers de la ciutat pròxims a escoles van trencar ahir el seu ritme habitual per l’inici del nou curs escolar. Enguany, molt especial i atípic perquè ha de conviure amb la pandèmia a causa de la Covid-19. Les primeres imatges van ser protagonitzades pels adolescents, amb les seves motxilles. De mica en mica es van sumar els de menys edat, molts d’ells acompanyats pels seus pares i les seves mares. I al mateix temps es va incrementar el trànsit perquè amb la crisi sanitària s’utilitza més el vehicle privat que el transport públic.

Nens i nenes, docents i famílies esperaven el retorn perquè feia molt de temps -sis mesos- que els centres estaven tancats. A finals de març es va decretar l’estat d’alarma i les escoles ja no van obrir més. L’últim trimestre es va fer en línia però no tothom va seguir l’activitat al cent per cent. Molts alumnes no tenien els mitjans necessaris i d’altres es cansaven.

Tornar a la que es considera com la segona casa va ser, doncs, un gran esdeveniment per tota la comunitat. A l’Escola El Vallès, on va ser aquest diari, es van viure moments molt emotius, especialment per alumnes i mestres. I també per part dels infants que són amics i que feia molts dies que no s’havien vist.

L’accés al col·legi es va fer per dues portes. Per la porta principal, la de la carretera de Martorell, van accedir per dos espais diferents els nens de pàrvuls i els de cicle inicial i mitjà de primària mentre que la porta del carrer Pintor Fortuny va quedar reservada als alumnes del cicle superior de primària. Les entrades, com marca la normativa, es van fer esglaonades entre les 8.40 i les nou.

Cap a les 8.30 del matí hi havia mares i pares amb nens fent cua per entrar i respectant les distàncies requerides en la mesura del possible. “Esperem que tot vagi bé”, va dir l’Andrés, pare del Samuel, de sis anys. El sentiment expressat per aquest pare va ser general. “Tot és bastant incert però confiem que tot surti bé. Jo pateixo perquè el meu fill, Michael, de vuit anys, té por del virus. Està una mica espantat”, va dir Miquel Àngel, el pare. A pocs metres, es respirava més optimisme. “Estem molt contents que comenci l’escola i puguin sortir de casa, aprendre i jugar”, va manifestar Hafma. Al seu costat, les seves filles Dina i Dunia, de set anys, somreien. “Teníem moltes ganes de començar. A casa ens avorríem”, van dir les germanes.

L’entrada va ser pausada. Els docents donaven la benvinguda als infants -a partir dels sis anys amb mascareta- i els feien rentar les mans i prendre la temperatura. Els més menuts no entenien gaire què passava i alguns d’ells es van posar tristos i van plorar. I fins i tot algun petit de pàrvuls es va negar a travessar la porta d’entrada aferrant-se a les mans i a les faldilles de la seva mare. Les llàgrimes d’aquest nen van sacsejar l’ànim d’altres de la mateixa edat.

Consells i reflexions

A les 9 h, el Vallès ja havia acollit als 300 alumnes i escaig. Els més menuts es distreien amb el bon grapat de joguines que hi havia a l’aula i els de més edat es familiaritzaven amb els companys i el docent. Van recórrer algunes classes de primària i van veure que alumnes i mestres repassaven les normes d’obligat compliment (mascareta, rentat de mans i distància) i reflexionaven sobre la pandèmia i el temps d’absència a l’aula. Un llarg període que alguns alumnes han aprofitat per escriure dietaris i fer dibuixos, alguns dels quals es van mostrar ahir a classe.

Mentrestant, la nova directora, Eva Rueda, anava passadís amunt i avall per comprovar que tot funcionava. “Tot ha anat bé. Alumnes i pares han estat molt disciplinats i han complert amb les mesures. I estic molt emocionada. M’he commogut de manera especial quan he vist que un nen saltava d’alegria en tornar a veure la seva mestra. I és que ens necessitem. L’escola és un lloc per aprendre però també de socialització, de comunicació. I tot això que té l’escola s’ha trobat a faltar durant aquests mesos”. La directora va explicar que la Covid-19 ha portat també coses positives com el fet que les ràtios de les aules hagin baixat. “Nosaltres havíem estat en ràtios de 22 i 25 per aula i ara estarem a 15, 16 i 17. És una llàstima que sigui causat per la pandèmia però està clar que podrem treballar molt millor. La ràtio d’aquest curs és ideal”. Rueda, seguint els protocols de la conselleria d’Educació, va afegir que “el grup serà estable amb un docent que, a la vegada, és tutor i farà el nombre de matèries que sigui possible per no itinerar. Això ha comportat un esforç per part dels mestres (tenim un professional més) i reduir les especialitats però tenim molt espai i això és un avantatge”.

Eva Rueda confia que tot anirà bé i que “s’ha de transmetre tranquil·litat a nens i famílies”. La nova directora ho expressa amb molt d’optimisme perquè diu que estima molt l’escola i que vol que remunti. El seu desig està justificat. “Jo sóc exalumna de l’escola i vaig demanar aquesta escola perquè em feia molta il·lusió tornar com a mestra. A més, continuo el meu lligam amb el barri. Visc a la casa familiar on vaig néixer”. L’Eva es va incorporar al Vallès l’any 2015 i fins ara ha donat classes d’anglès. Com a nova directora, remarca que “el principal repte és créixer i sumar; donar oportunitat a tots els alumnes que, en el nostre cas, n’hi ha de molts vulnerables”.

Projectes innovadors

A l’agenda, hi té enfortir projectes innovadors com l’aprenentatge pluridisciplinari de l’anglès i començar el Magnet, el programa d’Educació que vincula el centre en una institució d’excel·lència (l’INS Copèrnic el fa amb el mNACTEC) per fer un projector de qualitat i de referència a tot el territori.

Com El Vallès, tots els centres educatius van obrir amb la nova normalitat, excepte l’Institut-escola Antoni Ubach per un problema d’un niu de vespes asiàtiques. A Terrassa, el nou curs ha començat amb 37. 372 alumnes a la pública i concertada. Hi ha centres que han demanat espais públics , com l’Avet amb els jardins de la Casa Alegre però ahir es va trobar la porta tancada per un desajust en els horaris de l’equipament, segons l’Ajuntament. Tots els centres hauran de conviure amb normes i en el cas que es detecti un cas de covid, serà Salut que farà la valoració i dirà què s’ha de fer.

To Top