Tenir una mica de paciència és el que cal si l’objectiu és trobar l’hora desitjada per tal de passar la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). “Abans de la pandèmia, les cites podien aconseguir-se la mateixa setmana; ara el període s’ha ampliat a causa, entre altres motius, de les inspeccions tècniques que van quedar pendents durant els dos mesos en què les estacions van quedar tancades pel coronavirus”, indiquen des de Certio, que gestiona l’estació d’ITV de Viladecavalls, situada al Polígon Industrial de Can Trias, així com la de Sant Cugat, referents a Terrassa.
“Les hores disponibles varien cada dia o moment, ja que a mesura que les estacions veuen que tenen més capacitat per revisar vehicles, obren hores al calendari”, apunten. En qualsevol cas, els períodes per aconseguir una cita prèvia s’han ampliat. Normalment, a les estacions de Viladevalls i Sant Cugat no s’obren hores més enllà de tres setmanes.
Segons la patronal del sector, Aeca, a Catalunya queden per revisar uns 260 mil vehicles que no van passar la ITV per la situació de confinament (2 milions a Espanya).
Les estacions d’ITV (entre les quals la de Viladecavalls, Terrassa i Sabadell) van tornar a funcionar a mitjans de maig, d’acord amb les mesures de desescalada fixades pel Govern durant l’estat d’alarma.
La de Viladecavalls i Sant Cugat van reprendre l’activitat el 18 de maig passat; van reforçar la seva plantilla i ampliar els horaris per tal d’assumir el volum de vehicles que van quedar pendents d’analitzar a causa de l’estat d’alarma. Avui en dia, ambdues estacions obren una hora abans (a les 06 hores) i tanquen 60 minuts després (a les 22 hores) que en dates prèvies a la pandèmia. També han obert en festius (el 6 de juliol, durant la festa major de Viladecavalls) i el 29 de juny, Sant Pere, festiu a Sant Cugat.
Aquest reforç ha permès que en l’actualitat ambdues estacions inspeccionin un 20 per cent més de vehicles al dia que abans de la crisi sanitària -segons Certio-. Amb tot, el calendari segueix força ocupat quan es tracta que els conductors puguin trobar una data i una hora per a l’examen tècnic.
Un altre dels motius que expliquen que molts conductors tinguin dificultats per aconseguir l’hora desitjada és que, per indicació de l’Administració, les estacions d’ITV donen prioritat als transportistes i als vehicles de serveis essencials a fi de facilitar la seva circulació al màxim. Encara existeix un altre factor que explica que passar ara per l’estació d’ITV sigui avui un procés menys àgil que abans de la pandèmia. És l’obligatorietat de demanar cita prèvia. “Sempre ha estat recomanable demanar cita per passar la ITV, ja que és la manera que ens ajuda de planificar la nostra feina i garantir al client que el podem atendre amb la mínima espera possible -apunten des de Certio. Ara, per ordre de l’Administració i com a mesura de prevenció per evitar aglomeracions a l’estació, la cita prèvia és imprescindible”.
El tancament de les estacions d’ITV fins a mitjans de maig va venir acompanyada d’una moratòria concedida pel Ministeri d’Indústria per als vehicles als quals els va caducar la targeta durant el període de vigència de l’estat d’alarma. El període de gràcia va ser de 30 dies, més uns altres 15 dies per cada setmana a comptar entre el 15 de març i la data en què els va caducar la ITV. El temps de pròrroga va començar a comptar a partir del 20 de juny, últim dia de l’estat d’alarma. Així, un vehicle al qual la ITV li caduqués el 14 de març (primer dia de l’estat d’alarma) va tenir 45 dies de pròrroga des del 20 de juny. I, en el cas més extrem, si la targeta va vèncer el 20 de juny, el propietari tenia al davant nou mesos per passar la ITV a comptar a partir d’aquella data.
De cara a evitar col·lapses a les estacions d’ITV, el Govern va concedir encara una segona moratòria. En aquest cas, per als vehicles als quals els va vèncer la ITV just després de l’estat d’alarma. O més en concret, entre el 21 de juny i el 31 d’agost. Aquests automòbils disposen de tres mesos addicionals per superar l’examen sense, d’aquesta manera, exposar-se a una sanció per tenir la ITV caducada.
Resulta important assenyalar que, de cara a la següent inspecció tècnica de vehicles, es prendrà com a referència la data de validesa que consti a la targeta ITV (és a dir, la data de venciment original) i no computarà la pròrroga concedida per l’estat d’alarma.