Dos centres de Terrassa, l’Escola Roc Alabern i l’Institut-escola Sala Badrinas, han demanat a Educació i a l’Ajuntament ampliar els seus espais fora dels seus edificis per garantir la bona marxa del curs marcat per la pandèmia sanitària. A hores d’ara, són les úniques peticions que s’han rebut a la ciutat segons va anunciar ahir el director de Serveis Territorials d’Educació, Jesús Viñas, en la roda de premsa de presentació de l’inici del nou curs per via telemàtica. A banda d’aquests centres de la ciutat, també hi ha un a Sabadell, l’Institut Sabadell, que ha sol·licitat l’ús d’un centre cívic que està a pocs metres de 8 a 9 h del matí. I, com anècdota, també hi ha qui ha demanat utilitzar una plaça pública com a pati. La petició de les direccions de Roc Albern i Sala i Badrinas encara no s’han fet efectives. Viñas va explicar que "estem mirant les alternatives que hi ha perquè siguin funcionals per l’activitat". El director de Serveis Territorials va afegir que "l’escola Sala i Badrinas és la que té menys marge de maniobra perquè està situada en mòduls prefabricats a la carretera de Rubí". De tota manera, va precisar que hi haurà una solució pels centres en dos o tres mesos.
Els dos centres han demanat més espais externs per poder complir amb sobrades garanties amb tots els protocols de la Covid-19. Seguint les instruccions de les conselleries d’Educació i de Salut, escoles i instituts han dissenyat un pla de funcionament que els ha de permetre donar la màxima cobertura a cada comunitat i sobretot complir amb la ràtio que s’ha fixat a un màxim de 20 alumnes per aula a primària i 30 a secundària. El director territorial va assegurar que "aquesta ràtio es podrà mantenir en la majoria dels centres de la comarca però no a tots. "Hi ha un 35% dels centres de primària que no han pogut tancar la ràtio a vint i que poden tenir un, dos tres, quatre i fins a cinc alumnes més. I, especialment, la ràtio se supera a escoles que són concertades perquè tenen espais més limitats".
Prioritats
Viñas va subratllar però que les ràtios globals del nou curs són a infantil i primària de 14,85 alumnes per mestre/a i a ESO i batxillerat de 10,76 alumnes per professor/a. Percentatges en conjunt que al detall tenen molts matisos. El fet de contenir ràtios ha comportat, per exemple, que alguns centres hagin hagut de sacrificar pràctiques pedagògiques consolidades i, fins i tot, especialistes d’idiomes. "Hi ha coses que abans es podien fer i ara no però, en canvi, els nens i nenes aprendran molt d’actitud perquè han de respectar una sèrie de normes cada dia però estem en una emergència i cal preservar el servei més essencial que és l’educació". I es va referir al servei sanitari amb la pandèmia on tots els facultatius, amb independència de la seva especialitat, van treballar en el punt més àlgid de casos de la Covid-19 perquè era la prioritat .
Ràtios limitades que han suposat la contractació de més professionals per afrontar el nou escenari. Els centres de la comarca comptaran amb un reforç de 744,5 docents més, dels quals 118,5 són per instituts, 506 per escoles i instituts- escola i 120 per a centres concertats. També hi haurà 33 docents més per aules d’acollida, 25 a centres públics i 8 a centres concertats. S’incrementa al mateix temps la plantilla de tècnics d’educació social (TEI) amb 53 persones i la de tècnics socials amb 50 persones; i s’incorpora la figura d’educadors socials (deu persones). Hi haurà també més hores de vetlladors/es per atendre l’alumnat amb necessitats especials dins l’aula ordinària i s’assigna un equip de sanitat de referència per assistir qualsevol cas que es pugui detectar de Covid.
El director de Serveis Territorials, Jesús Viñas, va manifestar que les escoles han d’estar obertes perquè els alumnes han d’aprendre i socialitzar-se" en sintonia amb el missatge que va transmetre el conseller d’Educació, Josep Bargalló, aquest dilluns en la presentació del curs a Catalunya. Viñas va subratllar que "hem mobilitzat molts recursos i hem fet formació a tots els docents i als equips directius. Els nens no són especialment transmissors però estem preparats per gestionar la situació".
El nou curs que comença dilluns acollirà a Terrassa més de 37 mil alumnes d’infantil, primària, ESO, batxillerat i FP en règim públic i concertat. El nombre ha augmentat respecte al cus passat en uns cinc-cents alumnes. Pel que fa a la ciutat, és manté la tendència de baixada d’alumnes a infantil i primària i la pujada d’aquests a l’obligatòria i postobligatòria. I, especialment, cal destacar l’increment d’alumnat a la Formació Professional on es posen a marxa nous cicles de les famílies esportives i audiovisuals (Institut Santa Eulàlia) i restauració (Institut Cavall Bernat).
A banda, cal recordar que hi ha dues escoles públiques que s’han transformat en institut-escola. Són Antoni Ubach i Sala Badrinas. Aquesta darrera tindrà dues seus fins que no tingui l’edifici al terreny de l’antiga fàbrica. Els alumnes d’infantil i primària seguiran als mòduls de la carretera de Rubí i els de l’ESO aniran a l’Escola Auró de Can Palet.