Terrassa

Taigua estudia devolucions als rebuts de l’aigua que han saltat de tram

Els ciutadans de Terrassa han vist com el darrer rebut de l’aigua és disparava de manera exponencial al tercer trimestre de facturació. Algunes factures s’han vist multiplicades per dos, per tres i fins i tot per sis en alguns casos extrems. Les queixes dels consumidors han arribat a l’empresa municipal Taigua, que ha anunciat que estudiarà una “devolució proporcional dels consums afectats per un salt de tram” a conseqüència de la crisi sanitària.

Fons municipals afirmen que la majoria d’increments responen per una banda “al major consum registrat” durant el període de confinament i al fet que pràcticament a la meitat dels abonats de Terrassa se’ls va fer una lectura estimada i no real del consum. El càlcul es va fer “en funció dels consums del mateix període de l’any anterior”.

Hi ha un altre factor que ha accentuat el contrast en les factures. Al segon trimestre, amb les lectures estimades, Taigua va aplicar una bonificació al primer tram de consum en aplicació de l’acord municipal de per reduir els efectes de la crisi sanitària.

Un cop regularitzada la lectura al tercer trimestre i amb la decissió de carregar tot l’import pendent en un únic rebut, les factures s’han disparat.

La situació pot afectar a 47 mil abonats a la ciutat. És la xifra dels comptadors d’aigua als que “per motius de seguretat”, afirma l’Ajuntament, no es va poder fer la lectura real del comptador. Es tracta de la meitat dels domicilis de la ciutat.

Ana Belen Juan López és una de les clientes de Taigua que ha vist

com el rebut de l’aigua es multipli

cava aquest estiu. “Al meu cas d’una mitja de 18 m³ per trimestre he passat a ‘gastar’ 47m3 en el darrer trimestre, tot i que de 12 setmanes, 5 hem estat fora de casa”, explica. “Aquí hi ha alguna cosa que no s’està fent bé”, comenta aquesta veïna al compte d’Instagram de Diari de Terrassa.

El cas de Francisco Hernández, un avi de 86 anys, és paradigmàtic. El seu rebut ha pujat dels 35-50 euros de mitja dels darrers trimestres, a 289,73 euros la factura del tercer trimestre de 2020. La regularització ha fet saltar al tercer bloc i l’import de la factura s’ha multiplicat gairebé per sis.

“aplicació reglamentària”

A molts dels abonats afectats la factura del juliol els ha arribat acompanyada d’una nota de Taigua on l’empresa informa de l’increment del consum i, “comprovada l’exactitud de la lectura”, recomana que es revisi la instal·lació interior, “com cisterna, boia dels dipòsits i aixetes”), en la que “podria haver una fuita d’aigua”. És el mateix argument que els treballadors de Taigua han donat als usuaris durant els darrers dies, en què han plogut les queixes.

L’Ajuntament de Terrassa defensa que “l’aplicació efectuada (en el càlcul dels rebuts) ha estat la reglamentària”. Així i tot, el servei municipal d’abastament analitza la possibilitat de realitzar “una devolució proporcional” dels imports que afectaria “als consums que s’hagin vist afectats per un salt de tram de la tarifa municipal en els darrers mesos”. És a dir, si l’increment no ha comportat un salt de tram, els usuaris no es veurien beneficiats inicialment d’aquest retorn.

L’Ajuntament no ha concretat encara com calcularà aquest abonament “proporcional” ni quin serà el mecanisme de devolució, si mitjançant descomptes en els rebuts propers o bé mitjançant reintegres. De moment, l’administració ha anunciat que la devolució “seria efectuada en la facturació dels mesos vinents”.

El Consisotri argumenta que els consums d’aigua es van disparar durant el confinament i que l’increment dels rebuts era “esperable”. L’empresa municipal Taigua ha analitzat els rebuts que s’han disparat i estima un augment de consum a la ciutat “entre un 10 i un 15%”, percentatges molt inferiors als increments finals dels rebuts.

Taigua recorda que la major repercussió econòmica d’aquests consums en la factura correspon al cànon que aplica l’Agència Catalana de l’Aigua i “en menor mesura a la tarifa del servei municipal”. En el cas de Francisco Hernández, al gener el cànon, amb consum al primer i segon bloc, va ser de 14,47 euros. Al juliol, amb la primera lectura real des del confinament, el cànon de l’aigua ha pujat a 148,09 euros.

Ara, l’Ajuntament de Terrassa ha anunciat que treballa en una proposta de modificació del reglament “per evitar les conseqüències” en els rebuts de les lectures estimades “en una situació de pandèmia sanitària”.

To Top