Malgrat la situació complicada que vivim, creiem en la cultura i en el Festival TNT (Terrassa Noves Tendències). La cultura és un motor social però també econòmic perquè dóna feina a molts professionals. I pensem que des del municipalisme cal donar suport”.
Són paraules de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, en la presentació de la 13a. edició del Festival TNT que se celebrarà del 9 a l’11 d’octubre a la ciutat. Ballart va estar acompanyat per la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, de la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa (futura consellera de Cultura), i de la directora del certamen, Marion Betriu, que substitueix en el càrrec a Pep Pla.
El certamen, amb el títol “Trans formació” sobre la imatge de blocs de totxos, estrena nova etapa en la direcció artística i ho fa coincidint amb la pandèmia, per la qual cosa ha hagut d’adaptar-se a totes les mesures de prevenció, control i seguretat. El nou festival es referma en ser una aposta singular de presentació de nous llenguatges artístics, però en un format renovat (més espais) i molt més limitat en nombre de companyies i funcions per la Covid-19.
continguts
La 13a. edició acollirà quinze espectacles (cinc estrenes) en deu espais diferents de la ciutat (sales i a l’aire lliure). Són propostes artístiques diverses, algunes de les quals comptaran amb la participació ciutadana. També hi haurà una jornada de professionals a la Masia Freixa en el marc de les actuacions. Així mateix, com s’havia anunciat, s’estrena un nou programa de residències per creadors emergents que disposaran de recursos per tirar endavant el seu projecte i presentar-lo en assaig obert i al TNT 2021. Durant la presentació, la directora artística va destacar alguns dels espectacles com, per exemple, “Vincdesdevenir” (estrena) de Quim Bigas que neix fruit d’una sèrie de trobades amb adolescents del col·lectiu LGTBQI+ de Terrassa; “El sol va per dins” (estrena), un projecte audiovisual del col·lectiu Nyamnyam, que té la seva gènesi en el temps compartit dels nens i nenes del casal d’estiu del districte 2; “Los figurantes” (estrena) de Ça Marche, una instal·lació immersiva que s’origina en un treball previ amb nens i nenes de Terrassa sobre l’oralitat i els contes; i la peça col·lectiva de “Poderío Vital, un cor ciutadà sota el títol “Qui canta els seus mals espanta”, que clausurarà el festival el diumenge al migdia al Raval de Montserrat, davant de l’Ajuntament, amb un vermut col·lectiu. A més de propostes comunitàries, el festival oferirà altres espectacles de petit format i d’interacció amb el públic. Són peces per a pocs espectadors que es presentaran en format cinematogràfic, sonor, plàstic o performance.
En aquest sentit hi ha obres com “La ciutat” de Verònica Navas, que construeix un entorn d’intimitats per dialogar amb la ciutat exterior, real o inventada; “Brilliant corners” (estrena) d’orquestrina Pigmeos, una películ·la imaginada a temps real; “Archivo”, de Serrucho (teatre immersiu) i “Corpus”, de Xavier Bobés, un espectacle-concert que evoca el diàleg del cos i la natura.
Un tercer bloc està integrat per propostes més crítiques amb els temps que vivim. És el cas de “Explore el jardín de los Cárpatos” (estrena) de José y sus hermanas, al voltant del turisme massiu; “Light years away”, d’Edurne Rubio, que revisa la memòria històrica. Subratllar aquí “Massa divas per a un moviment assembleari”, que suposa el debut de Juana Dolores, amb el qual la jove poeta ret homenatge al paisatge perifèric de Barcelona. També s’inclou “Teatro Amazonas”, d’Azkona & Toloza que mostrarà les seves formes de colonialisme actual.
Jornada de professionals
Aquesta vegada però no hi haurà presència estrangera degut a la situació sanitària, però la voluntat és de seguir treballant en aquesta línia i fer coproduccions amb altres festivals similars com els que fan a Portugal i França.
El festival artístic donarà veu també als professionals a través d’una jornada que es farà el matí del divendres 9 d’octubre a la Masia Freixa i serà l’activitat que donarà el tret de sortida. En el marc d’aquesta jornada, es faran presentacions escèniques sobre els nous projectes dels artistes residents i tindrà lloc una taula rodona sobre les noves formes de diàleg entre institucions culturals i artistes. El pressupost és de 350 mi euros, el mateix que l’any passat.