Terrassa

Informar als joves sobre el virus a peu de carrer

Per què abaixen la guàrdia els joves en les trobades informals que fan les nits d’estiu? Per què perden la por al coronavirus quan estan amb els amics i no es posen la mascareta? La falsa creença que aquesta pandèmia només afecta les persones grans o amb patologies prèvies ha promogut entre els joves una certa despreocupació.

Els experts apunten al fet que es creuen immunes al virus o, en cas de patir la malaltia, els símptomes seran més lleus. El comportament dels joves es va generalitzar de tal manera que els últims brots de coronavirus s’han associat a l’oci nocturn.

A mitjans de juliol la viròloga del CSIC, Margarita del Val ja alertava que “més del 60% dels positius dels brots de Covid 19 actius són joves i asimptomàtics. No hi ha tanta gent que emmalalteix però alhora és problemàtic perquè vol dir que la transmissió és silenciosa”. Les autoritats sanitàries, preocupades per aquesta tendència que van detectar les dades, van decidir intervenir i a l’agost la Creu Roja, per encàrrec de la Generalitat, va posar en marxa una campanya de sensibilització dirigida als joves.

Un total de 106 equips de voluntaris i treballadors s’han desplegat per 38 municipis catalans, sobretot els costaners i de gran densitat poblacional. La Creu Roja ha sensibilitzat 50.000 joves catalans sobre les mesures necessàries per prevenir el contagi. Fins ara els informadors han fet 13.400 intervencions i han repartit 48.000 mascaretes entre els joves. A Terrassa estan actuant dos grups amb 4 persones contractades i 3 voluntàries que volen sensibilitzar els joves sobre el risc de contagi si es relaxen les mesures anticovid. Alerten a peu de carrer del greu impacte que té la Covid 19 en la salut de les persones.

Ruta nocturna diària

Cada tarda, a partir de les 8 del vespre i fins a la matinada, les dues parelles d’informadors fan rondes informatives a peu de carrer, pels parcs i les places on es fan trobades d’oci. Difonen entre els joves el lema #3M: correcte ús de la mascareta, distància social de 1,5 metres i mans netes.

Des del 7 d’agost i fins el 15 de setembre aquests equips de sensibilitzadors coneixen de primera mà com és l’ambient juvenil a les places de la ciutat. “Per sort no ens trobem amb reunions de més de 10 persones. Però, com a norma general en l’àmbit de l’oci nocturn, detectem que el 70% dels joves no compleixen les normes de prevenció anticovid”, indica Christian Baena, promotor de salut a l’oci nocturn de la Creu Roja.

En el seu comportament enfront de la pandèmia pesa la poca importància que se li dona al virus. “Creuen que a ells no els passarà. Però els fem l’advertència que no només corren el risc de posar-se malalts sinó que poden contagiar la gent que més s’estimen, als seus avis, als seus pares, que poden emmalaltir i fins i tot morir”, afegeix.

Baena surt cada nit, de dimarts a diumenge, amb un altre tècnic informatiu fent rondes pels espais més concorreguts. “Durant el dia sí que respecten les mesures en espais tancats o al carrer però quan arriba la nit notem que hi ha relaxació de les prevencions”, diu.

Sant Pere Nord i Ègara són els barris on s’identifiquen més reunions nocturnes de joves. Els equips d’informadors s’aproximen al grup d’una manera amigable, fent entendre que no són policies de paisà ni posen multes. La franja horària “calenta” o de més presència de joves al carrer és de 8 del vespre a 11 de la nit, especialment menors de 24 anys. A partir de les 11 disminueixen els grups i els seus membres tenen més edat.

Equipats amb tauletes i mòbils els van introduint les dades estadístiques en línia i en una App desenvolupada per l’activitat. Detecten in situ conductes de risc i procuren corregir-les mitjançant la dinàmica de la conversa i amb material informatiu.

20 mascaretes per sortida

Els equips sensibilitzadors reconeixen la dificultat que en les reunions d’amics es guardi la distància de seguretat o s’usi màscara, un element que els resulta incòmode i que consideren un hàndicap en la seva relació amb els altres.

“Les mesures de restricció per evitar contagis no són gaire compatibles quan es troben 5 joves asseguts en un banc”, descriu el tècnic de la Creu Roja. “Entre ells hi ha una falsa seguretat. En el moment que entren en contacte amb el seu grup es confien i s’aïllen una mica del món real”, afegeix.

“I aquestes conductes s’han d’evitar perquè la pandèmia no ha acabat”, explica Christian Baena. “La nostra feina és la de fer-los entendre la importància de l’ús de la mascareta si no es pot mantenir la distància de seguretat. És el principal element de protecció davant els contagis”, afegeix.

En cas de no tenir-ne, el personal de la Creu Roja els faciliten mascaretes reutilitzables per fomentar el seu ús. “A cada sortida repartim unes 10 per equip, en total unes 20”, concreta.

Respecte a l’evolució de l’oci nocturn al carrer indica que “els darrers dies hem notat que cada cop hi ha més joves que, davant la por per la pandèmia, prefereixen quedar-se a casa o no sortir tant tard. S’ha reduït bastant la presència juvenil al carrer.

Joves sensibilitzant a joves

Els joves informadors fan un seguiment dels grups a les places perquè consideren que una sola intervenció no és suficient per a que prenguin consciència. En general són receptius davant la presència dels tècnics de la Creu Roja perquè a més són joves. “Dels 100 grups amb els quals hem parlat des de principis d’agost només ens vam trobar 1 grup que no va voler que ens hi acostéssim”, confessa.

La metodologia que s’aplica és similar a la que Creu Roja Joventut duu a terme des de fa més de 20 anys en espais d’oci nocturn per informar i sensibilitzar sobre el consum de drogues i alcohol. “Ens aproximem als joves amb la intenció d’establir una conversa. No actuem de manera autoritària ni per renyar-los. Ens adaptem al màxim a la tipologia del grup”, afegeixen.

Els quatre tècnics contractats que fan les accions de la campanya anticovid a Terrassa, a més dels voluntaris que els acompanyen, tenen entre 19 anys i 26. “No havíem treballat anteriorment en un projecte així però tots tenim estudis relacionats en l’àmbit social”.

campanya a les xarxes

Paral·lelament a les actuacions al carrer també es fa difusió de la campanya a les xarxes socials com Instagram, Tik Tok, Spotify, Twitter o Youtube amb l’etiqueta #covidspoiler. Com si fos una sèrie i per mitjà de situacions protagonitzades per nois i noies inspirades en fets reals, la campanya revela com poden acabar els i les joves si no es prenen les mesures de protecció necessàries contra la Covid 19.

L’objectiu és impactar el públic jove català, de 16 a 25 anys, mostrant les conseqüències de no seguir les mesures de protecció en situacions de relaxament a l’estiu. Tractar la pandèmia amb el llenguatge que els joves coneixen i reflectir situacions quotidianes són les dues claus per apropar-se al jovent- “Per evitar ser el protagonista de tots els espòilers, cal protegir-se a les millors festes, sopars, trobades, reunions, dinars familiars i celebracions”, defensa la campanya.

To Top