Terrassa

Terrassa se suma a la lluita pels ajuts contra la crisi

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va participar ahir a la trobada telemàtica en què 31 municipis d’arreu d’Espanya es van posicionat per reclamar al govern central que es faci enrere en l’acord que va prendre el Ministeri d’Hisenda amb la FEMP (Federación Española de Municipios y Provincias) sobre el model d’ajudes contra el Covid-19. Aquest model criticat exclou els municipis sense romanents del repartiment d’un fons de 5.000 milions a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat.

Els participants en la trobada, que sumen una població de més d’onze milions de persones i tenen representació de tretze formacions polítiques diferents, van reivindicar el paper dels ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària i econòmica ocasionada pel coronavirus, una gestió municipal que s’està realitzant sense cap tipus d’ajuda.

Per a Ballart, “estem davant d’una suposada solució que no soluciona res, sinó que ho complica tot encara més, i no resol la injustícia i maltracte cap als ajuntaments». Per a l’alcalde, la solució més justa i més simple és retornar als ajuntaments la capacitats de disposar lliurament del seu superàvit econòmic: “Si ja vam fer-nos càrrec de gran part de l’esforç per sortir de la crisi 2008-2018, ara correm el risc de tornar a ser castigats amb la crisi econòmica i social».

A la reunió es va acordar un comunicat on s’exposa el rebuig a l’acord entre la FEMP i Hacienda, “per ser injust i vulnerar el principi d’igualtat entre municipis i ciutadania”. Per a les ciutats signants, l’acord vulnera l’autonomia financera de les entitats locals. Al comunicat, a més, també es reclama reobrir el procés de diàleg amb el ministeri per encetar noves negociacions que permetin establir uns criteris de repartiment basats en la igualtat i la solidaritat, de la mateixa forma que s’ha fet amb els fons destinats a les comunitats autònomes per part del govern central.

sobreesforç

Ballart va remarcar que «l’escenari que planteja la crisi sanitària actual suposa un sobreesforç a les finances municipals en molts àmbits, com l’habitatge, els serveis socials o els serveis de salut, a més de la reducció d’ingressos que s’està patint». Ballart reclamà que «no només volem disposar de manera immediata d’uns recursos econòmics que són més necessaris que mai, sinó també poder fer-ho lliurement, en funció de les pròpies necessitats i en el nostre propi marc d’actuació municipal».

To Top